Genetikai vizsgálat mutatja meg, hiteles-e Szent Margit ereklyéje

Szent Margit ereklyéje

Hiteles-e Szent Margit ereklyéje?


Árpád-házi Szent Margit IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária bizánci császári hercegnő leánya volt, akinek sorsa igen korán eldőlt. A tatárokkal szemben elvesztett muhi csata után felajánlották őt Magyarország megmentéséért, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy három éves korában kolostorba küldték. Gyermekéveit a veszprémi Szent Katalin kolostorban töltötte, majd apja új kolostort építtetett számára a Nyulak szigetén, amit róla neveztek el később Margitszigetnek. A lány itt tett fogadalmat 12 éves korában, 1254-ben, és itt töltötte szerzetesi éveit egészen 1270-ben, egy héttel 28 éves kora előtt bekövetkezett haláláig.

Margitot a kolostorhoz tartozó templomban temették el, és itt nyugodott egészen a 16. századig, amikor a templom átépítése miatt ki kellett emelni a sírból. Ekkor döntöttek úgy, hogy a fejéből származó csontokat nyilvános tiszteletre kiállítják egy aranyozott ezüstládikában.

Az első vizsgálatok

Először 2018-ban az Onkológiai Intézet archeogenetikai csoportja vett mintát a koponyaereklyéből, és mellett unokaöccse, Béla macsói herceg csontvázából is. Az akkori technikai lehetőségek, valamint a DNS változásai azonban nem tették lehetővé, hogy százszázalékos biztonsággal kijelenthető legyen, hogy valóban Szent Margit ereklyéjéról van szó.

Béla macsói herceget,

Margit nővérének, Annának a fiát referenciaszemélyként vonták be a kutatásba, vagyis a segítségével próbálják azonosítani Szent Margitot. Néhány hónapja sikeresen vettek mintát újra a herceg maradványaiból, és el tudták végezni a teljes genomanalízisét. Az eredmények szerint pedig nagyon valószínű, hogy Szent Margité a szóban forgó koponya. Néhány kiegészítő vizsgákat azonban még hátra van, hogy teljes legyen a bizonyosság.

A vizsgálat során a két minta úgynevezett anyai, avagy mitokondriális haplocsoportjának egyedi mutációit nézték meg, és azt látták, hogy a két személy valószínűleg egymás rokona, ezért feltételezhető, hogy a Szent Margit-ereklye hiteles.

A kutatók a következő lépésként elvégzik Szent Margit mintájának genomdúsítását, amivel meghatározhatják a genetikai távolságokat a családfán, valamint a rokonsági fokokat is. Miután Szent Margit és Béla macsói herceg is IV. Béla király és Laszkarisz Mária leszármazottja, a mitokondriumoknak azonosnak kell lenniük.

Nemrég egy másik Árpád-házi hercegnővel kapcsolatban is megoldódott egy rejtély:


Forrás: MTI, Wikipedia, Király Ilona: Szent Margit ereklyéinek története/OSZK, kép: Domonkosok.hu

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több genetika

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük