Felfedeztek egy új gekkófajt

Uroplatus sikorae

Felfedeztek egy új gekkófajt


A kis állatra, amely úgy néz ki, mint egy apró sárkány, az ausztráliai Scawfell-szigeten bukkant rá Conrad Hoskin ökológus, egy fügefákkal és páfrányokkal borított sziklás élőhelyen.

Hoskin a Phyllurus fimbriatus latin nevet adta a hüllőnek, amely a gyík farka körül található tüskékre utal. Magyarul Scawfell-szigeti levélfarkú gekkónak hívják a húsevő állatot, amely az orrától a farkáig tizenöt centiméter hosszú.

Az ökológus mintegy harminc példányt látott belőle a kutatása során, becslése szerint az újonnan felfedezett gekkó kevesebb mint egy négyzetkilométeres területen él. Csak a Scawfell legnedvesebb, esőerdős, sziklás zugaiban található meg, nem bírja a sziget legnagyobb részén uralkodó forróságot.

Napközben valószínűleg sziklák alatt húzódik meg, éjszaka pedig előbújik, hogy rovarokra, pókokra és kisebb gekkókra vadásszon.

A kutató szerint ez a gekkó lehet az egyik utolsó, eddig még felfedezetlen gerinces Ausztráliában, mert az ország “elég jól feltérképezett terület”.

A Scawfell-sziget a South Cumberland Islands Nemzeti Park részeként ugyan védett területnek számít, de a levélfarkú gekkót ez nem óvja meg az olyan veszedelmektől, mint a tűz és az invazív fajok jelentette konkurencia.

Forrás: MTI, a képen egy másik laposfarkú gekkó látható, a Uroplatus sikorae, forrás: Frank Vassen/Wikimédia Commons

még több állatvilág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több hír

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezek idén a Balaton legjobb strandjai

A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló…Tovább

2 hozzászólás

  1. Csodás kis állat, a hatalmas éjjellátó szemeivel! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük