Beleszólt a fekete sasok vonulásába az ukrajnai háború

fekete sas ukrajnai háború

Beleszólt a fekete sasok vonulásába az ukrajnai háború


A háború nemcsak az emberekre veszélyes, hanem minden egyes élőlényre, amely épp az adott területen tartózkodik, vagy arra vezet az útja. A Kelet-Angliai Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolják a madarak vonulási útvonalát az ukrajnai harcok. Ehhez 19 fekete sas mozgását elemezték 2022 március-áprilisi GPS-adatok alapján, akiknek rendszerint Ukrajnán kell keresztülrepülniük, hogy elérjék a költőhelyeket Fehéroroszország déli részén. A tojók görögországi, a hímek kelet-afrikai telelőhelyekről indulnak.

A kutatók ezeket az útvonalakat húsz madár hatvanöt korábbi útjával hasonlították össze, melyeket 2018 és 2021 között tettek meg. Ebből kitűnik, hogy a háború idején a fekete sasoknak átlagosan 85 kilométerrel kellett többet repülniük, de olyan példány is akadt, amely nem kevesebb, mint 250 kilométerrel toldotta meg a megszokott útvonalat.

Így a vonulás átlagosan 55 órával tartott tovább

a háború miatt. Emellett azt is megfigyelték, hogy a hímek lassabban repültek, mint korábban. Míg a háború előtt a fekete sasok 90 százaléka megállt Ukrajnában pihenni, a háború után már csak 32 százalék tett így, és voltak olyan pihenőhelyek, amelyeket teljes egészében elkerültek.

A bevált útvonaltól

nem meglepő módon ott tértek el a leginkább, ahol nagy volt a katonai aktivitás. Ugyanakkor e téren voltak egyéni döntések is: míg a Borovec névre keresztelt példányt nem rettentették el az intenzív harcok attól, hogy folytassa útját Kijev felé, Denisa rögtön útirányt váltott, amikor a város körül zajló harcok és robbanások egy kilométeres körzetébe ért.

De összességében mindegyiküknek sokkal több energiába került az út.

„Olyan ez, mintha az ember szünet nélkül lefutna egy maratont, majd a végén arra kérnék, hogy fusson le plusz 12-13 kilométert” – mondta Charlie Russell, a University of East Anglia munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Emellett a kerülő késleltetheti a költést, ami befolyásolhatja a fiókák túlélési esélyeit, mivel kevesebb lehet a potenciális zsákmány, amikor a tojások kikelnek.

Nem szokatlan, hogy állatok is belekeverednek háborúkba, és ez sajnos többféleképpen is megtörténhet:


Forrás: Guardian, kép: Sreejith Jayakumari Sreekumaran/Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madárvonulás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. A háborús bűnösöknek nem csak az embernek okozott károkért kellene bűnhődnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük