Ismét itt a fagy, az állatok is veszélyben lehetnek

fagy állatok

Ismét itt a fagy, az állatok is veszélyben lehetnek


Újra beköszönt a zord időjárás, mely számos állatfajra veszélyt jelenthet, legyenek azok házi-, haszon- vagy vadon élő állatok. Ezért ebben az időszakban ők is fokozott figyelmet igényelnek – közölte az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, Ovádi Péter.

Ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy mindannyian tegyünk az állatok védelméért, és különös figyelmet kell fordítani a menhelyeken élő és a kóbor állatokra.

Több energiára van szükségük

A hidegben az állatoknak több energiára van szükségük a testhőmérsékletük fenntartásához, mely különös kihívást jelenthet az állatmenhelyeken, valamint az utcán. A közösségi összefogás kulcsfontosságú a civil állatvédő szervezetek és az általuk gondozott gazdátlan állatok megsegítésében: mindenki segíthet, legyen szó anyagi támogatásról, önkéntes munkáról, vagy csak a társadalmi tudatosság növeléséről.

“Minden apró hozzájárulás számít, hiszen közösen sokat tehetünk az állatok jóllétéért a téli hónapokban is. Az állatok iránti megfelelő gondoskodás mindannyiunk felelőssége. A hideg hónapokban különösen fontos, hogy a védtelen állatok számára megfelelő védelmet biztosítsunk” – fogalmazott Ovádi Péter.

Egyészségügyi problémák

A fagyos időjárás komoly egészségügyi problémákat okozhat, és fontos, hogy az állattartók megfelelő intézkedéseket tegyenek az állatok védelme érdekében a hideg hónapokban is Koska Hedvig állatorvos szerint.

A testhőmérséklet jelentős csökkenése (hipotermia) és a testrészek fagyás miatti sérülése életveszélyes lehet, különös tekintettel a kisebb testméretű vagy rövid szőrű állatok számára. Emellett a hideg továbbá fokozhatja a meglévő egészségi problémákat, mint például az ízületi gyulladást.

Ezenfelül a hipotermia és a fagyás veszélye mellett a hideg idő a légzőszervi betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti, különösen ha az állatokat zsúfoltan tartják.

Ezt tehetjük az állatokért

Hűvös időben az állatok viselkedése is megváltozhat: számos állat több időt tölt pihenéssel, kevesebb energiát használva. Ebben az időszakban fontos biztosítani a megfelelő táplálékot és a menedéket az állatok számára, hogy fenntarthassák megfelelő testhőmérsékletüket és energiaszintjüket.

Kiemelten fontos, hogy az állattartók megfelelő előkészületeket tegyenek a hideg időszak beköszöntével:

  • Gondoskodjunk a megfelelő szigetelésű vagy fűtött búvóhelyről.
  • Fontosak a rendszeres állatorvosi vizsgálatok, különös figyelemmel a hideg időszakban fokozottan érintett állategészségi problémákra.
  • Gondoskodjunk arról is, hogy az állatok folyamatosan hozzáférjenek friss ivóvízhez, rendszeresen ellenőrizzük a tálakat, ez létfontosságú, mivel a nulla fok alatti hőmérsékletben a víz megfagyhat.
  • Ne hagyjuk abba az élsőködők elleni készítmények használatát. Bizonyos élősködők, mint például a kullancsok, még a hidegebb hónapokban is aktívak maradhatnak, különösen, ha az időjárás enyhébb, ezért lényegesek a megelőző kezelések.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megvan a birtokon az első csüngőlepke!

A csüngőlepkék egyébként is rendkívül érdekes és értékes csoportot alkotnak. Magyarország az elterjedésük keleti határa. Talán részint ennek köszönhetően…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük