Ennyit költünk az idén karácsonyfára

fenyőfaárak

Idén emelkedtek a fenyőfaárak


Valamivel a tavalyi ár felett lehet kapni az idén karácsonyfát: a lucfenyőt méterenként öt-, az ezüstfenyőt hat-, míg a nordmann fenyőt nyolcezer forint körüli áron kínálják az alkalmi fenyőárusok – derül ki az Agroinform.hu múlt héten végzett felméréséből.

Az is kiderült, mennyit terveznek költeni a vásárlók: ötvenkét százaléka legalább hétezer forintot szán erre a célra, ezen belül huszonhárom százalék tízezer forintnál is többet ad ki a fára.

Az árusok ugyanakkor a tavalyinál kisebb keresletre számítanak, és ezzel indokolják a körülbelül öt százalékos áremelést, miközben a termesztéshez kapcsolódó költségek is tovább emelkedtek az idén.

A válaszadók huszonkilenc százaléka valamivel kisebb fenyőfát vásárol, tizenegy százalékuk olcsóbb fajtára tervez váltani, miközben huszonegy százalék bízik abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthat a korábbinál kedvezőbb áron.

A felmérés szerint az emberek negyvenhét százaléka hagyja az utolsó hétre a vásárlást.

A válaszadók negyvenöt százaléka részesíti előnyben a nordmann fenyőt, a többinél magasabb áron kapható, de tartósabb fajtát. A lucfenyő harminchét százalékkal a második legnépszerűbb, az ezüstfenyő pedig tizenhárom százalékkal a harmadik helyre került.

Az embereknek csak negyvennégy százaléka vesz másfél méter feletti, ötvenhat százalék ennél kisebb fenyőbe ruház be.

Gyökeres, földlabdával árusított fenyők iránt minden nyolcadik vásárló érdeklődik. A válaszadók huszonhat százaléka díszít fenyő helyett műfenyőt karácsonykor, negyven százalékuk környezetvédelmi okokból, harminc százalékuk a többszöri felhasználhatóság miatti árelőny miatt, míg huszonkét százalék a lehulló tűlevelek hiányát emelte ki.

Magyarországon ma hat-hétszáz családi gazdaság termeszt fenyőfát összesen három-háromezerötszáz hektáron, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több karácsony

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mikor voltak a leghavasabbak a karácsonyok?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat összefoglalót készített arról, hogy mennyire voltak havasak a karácsonyok 1901-től kezdve. Ebből kiderül, hogy a havas karácsonyok gyakorisága…Tovább

még több élet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük