Új dinoszaurusz-csontvázakat találtak Erdélyben

dinoszaurusz-csontvázak

Újabb dinoszaurusz-csontvázak kerültek elő Erdélyben


Az ELTE-Őslénytani Tanszékének kutatói 2019 óta folytatnak ásatásokat az erdélyi Valiora település közelében, a Hátszegi-medencében, ami már több mint egy évszázada ismert őskori lelőhely. A késő kréta időszakból származó kőzetrétegekben törpe dinoszauruszok és számos más, ugyanekkor élt gerinces csontját találták már meg, amelyek tudományos feldolgozása jelenleg is zajlik.

Az első itteni dinoszauruszmaradványokat még báró Nopcsa Ferenc tanulmányozta az 1900-as évek elején.

A Hátszegi-medence

A medencén belül a legidősebb (körülbelül 71 millió éves) kőzetrétegek a K2 névvel jelölt lelőhelyen, a Hátszegi-medence legnyugatibb részén találhatók.

Botfalvai Gábor, a valiorai ásatások vezetője szerint pedig ezek a kőzetek nemcsak korukban térnek el a medence többi dinoszaurusz-lelőhelyétől. Ezek a kőzetek nedves, mocsaras, tavi környezetre utalnak, míg a medence más lelőhelyei inkább a folyóvizektől távolabbi árterek életközösségét reprezentálják. Így a kutatómunka a nagyon különböző faunákba is bepillantást nyújthat.

Egyre bővül a Rhabdodontidák fajlistája

A leggyakrabban itt egy viszonylag kisméretű, többnyire két lábon járó növényevő faj maradványait találják meg itt, amely a Rhabdodontidae nevet viselő családba tartozik.

“Ez a csoport jelenleg kilenc fajt foglal magába. Ezek közül többet is az utóbbi húsz évben írtak le az újonnan indult szisztematikus ásatások során. Viszont a most begyűjtött részleges csontvázak arra engednek következtetni, hogy ez a dinoszauruszcsalád további ismeretlen fajokat is tartalmazhat, és a csoport sokkal változatosabb lehetett, mint ahogy azt korábban feltételeztük” – írta a közleményben Magyar János, a publikáció első szerzője, az ELTE Őslénytani Tanszék doktorandusza.


Az új maradványok a legteljesebb rhabdodontida-csontvázak a Hátszegi-medence nyugati régiójából. A csontok jó állapotban őrződtek meg, kevés törést és kopást szenvedtek el az eltelt évmilliók során. Továbbá olyan csontelemek is megtalálhatók közöttük, amelyeket eddig nem ismertek egyik Rhabdodontida dinoszaurusz esetében sem.

“A K2 lelőhelyről begyűjtött leletanyag további jelentősége, hogy az legalább két, hasonló méretű, ugyanabba a fajba tartozó egyedtől származik, és tartalmaz több koponyaelemet és számos, a test más területéről származó csontot, mint például csigolyákat és végtagcsontokat is. Az ilyen összetartozó részleges csontvázak nagyon ritkák a Rhabdodontidae családba tartozó dinoszauruszoktól, és ez az első ilyen ismert előfordulás a valiórai lelőhelyekről” – emeli ki Csiki-Sava Zoltán, a Bukaresti Egyetem docense, a kutatócsoport romániai vezetője.

A kutatók azt remélik, hogy a felfedezésnek köszönhetően pontosabb képet kaphatnak a Rhabdodontidae család eredetéről, rokonsági viszonyairól és fejlődéstörténetéről. A valiorai völgy lelőhelyeiről származó más gerincesekhez tartozó csontok azonosításával pedig több ismeretet szerezhetnek a fauna összetételéről és egyéb ökológiai jellemzőiről, ami néhány millió évvel a dinoszauruszok kihalása előtt jellemezte ezt a vidéket .

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több dinoszaurusz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új dinoszauruszfaj boldogít minket!

Új hosszú nyakú növényevő dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak argentin paleontológusok Patagónia térségében, a hatalmas állat a valaha talált legnagyobb őshüllők egyike…Tovább

Madárhangokat adtak a dinoszauruszok?

Előkerült a zömök, páncélos, és buzogányszerű farokkal rendelkező dinoszaurusz, a Pinacosaurus grangeri hangképzőszerve, az első olyan gégefosszília, ami nem madártípusú dinoszaurusztól származik…Tovább

még több kutatás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kémiai molekulákból teremtenének életet

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával arra vállalkozott, hogy kémiai molekulákból laboratóriumi körülmények között teremt életet…Tovább

Miért költenek olykor hím madarak is?

Miért költenek olykor hím madarak is? A Pannon Egyetem Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja, a Debreceni Egyetem Reproduktív Stratégiák Evolúciója Kutatócsoportja, valamint az Állatorvostudományi Egyetem Biológiai Intézetének…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük