Dél-Olaszországban vízhiányt és áramszünetet okoz a forróság

szicília hőhullám

Dél-Olaszországban vízhiányt és áramszünetet okoz a forróság


Továbbra is a legmagasabb fokozatú hőségriadó érvényes Szicíliában, ahol a polgári védelem válságstábot hívott hívott össze hétfőn a negyvenöt fok feletti forróság okozta vészhelyzet kezelésére.

Napok óta nem folyik víz a csapokból a valamivel kevesebb mint háromszázezer lakosú Cataniában.

Az önkormányzati tulajdonban levő helyi vízművek (Sidra) szerint a város majdnem teljesen víz nélkül maradt. A szolgáltató az energiaellátás akadozásával magyarázta a helyzetet, az energiaszolgáltató vállalat pedig a rendkívüli hőségre hivatkozott, hangsúlyozva, hogy

a csaknem ötven fokra felforrósodott, és megolvadt aszfalt alatt húzódó vezetékek működésképtelenné váltak.

Emellett áramszünetet is jelentettek több szicíliai városból. Enrico Tarantino cataniai polgármester válsághelyzet kinyilvánítását kérte, melyről a katasztrófavédelem vezetője, Nello Musumeci hétfőn határoz a hatóságok és a közüzemeltetők képviselőivel tartandó egyeztetésen.

Miközben Olaszország északi részén heves viharok és esőzések váltották a korábbi hőséget, a déli tartományokban egyelőre nem csökkent a kánikula, amely az előrejelzések szerint még szerdáig eltart.

Palermóban és térségében negyvenöt fokot, Catania és Siracusa térségében negyvennyolc fokot várnak. Hasonlóképpen a következő napokban Szardínián is jóval negyven fok fölött marad a hőmérő higanyszála, az előrejelzések negyvennyolc fokos meleget jósolnak. A tengervíz hőmérséklete is túllépi a harminc fokot, a szigeteken enyhülés szerdától várható.

Rómában hétfőn 39 fokot várnak, majd a következő napokban a hőmérséklet visszaesik 35 fok alá.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több Olaszország

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Így alakul most Európa időjárása

  A kontinens az időjárás mentén kettészakadt, míg mi hőhullámokkal küzdünk, Észak- és Nyugat-Európa még mindig arra vár, hogy elkezdődjön a nyár…Tovább

  11 hozzászólás

  1. Rémületes. Ha Szicíliában élnék most, két választásom maradna: vagy klimatizált helységben kuksolok egész nap, vagy kampec és irány a temető. | Mi leszünk az új mediterránum! Az az éghajlat, ami többnyire még elviselhető nyári forrósággal jár, de sajnos nincs tengerünk. Az biztos, hogy felgyorsul majd a mediterrán fajok észak felé nyújtózása. Sok mediterrán fajnak is sok lehet már a hőségből és inkább hozzánk jön hűsölni esetleg költeni is.

   1. Author

    Ez a fajterjedés izgalmas, de a többi része..pont most láttam egy videót, amiben azt írták, hogy Szicília Tunéziává fog válni és elsivatagosodik. Persze, már most sem egy buja, zöld oázis. Tavaly ott mérték a legmelegebbet Európában, majdnem 49 fokot.

   1. Én meg valahol láttam egy beszámolót arról, hogy valaki arról panaszkodott, milyen kibírhatatlan a hőség a Vatikánban, annak ellenére, hogy Kongóból utaztak oda. Azt írták, Afrikában legalább éjszaka lehűl a levegő, de a Vatikánban nem.

    1. Mert ott minden kő és beton.. 🙁 🙁

     1. Valószínűleg ez is közrejátszik, de azért itt, ahol minden fű és lomb, itt is voltak forró éjszakák, amik őrületbe kergettek, főként amikor 70-80 százalékos relatív páratartalom tartozott hozzájuk, akár a trópusokon.

   2. Author

    Köszi, bátor dolog a nyár közepén Szicíliába utazni…egyre bátrabbnak, sőt, vakmerőbbnek kell lenni hozzá. De az embert hajtják a megszokások..azért én nagyon örülök neki, hogy itt ennél elviselhetőbb a klíma. Most különösen nagy a kontraszt, hogy ott dúl a forróság, itt meg hideg jön. Azt írja, a tenger sem igazán frissítő ilyenkor. Ezt el tudom képzelni, de nem is feltétlenül a meleg víz miatt, hanem azért, mert ott még jobban tűz a nap az emberre, mint bárhol máshol.

    1. Ami megdöbbentett, hogy a tenger is melegebb harminc foknál – azért ennek valószínűleg lesznek következményei a tengeri ökoszisztémára nézvést is.

     1. Mi lesz azokkal a kagylókkal, csigákkal, rákokkal és egyéb apró élőlényekkel, amik a tengerpart sekély vizében élnek – ami most legalább 30 fokos? 😯

      1. Author

       🙁 🙁

  2. Valószínűleg ez is közrejátszik, de azért itt, ahol minden fű és lomb, itt is voltak forró éjszakák, amik őrületbe kergettek, főként amikor 70-80 százalékos relatív páratartalom tartozott hozzájuk, akár a trópusokon.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük