Corvinák online | Virtuálisan böngészhetjük a reneszánsz kódexeket

corvinák online

Corvinák online


A Bibliotheca Corviniana, Hunyadi Mátyás híres könyvtára a reneszánsz Európa legjelentősebb gyűjteménye volt a vatikáni állomány után. Az ott őrzött, illetve onnan származó kódexeket hívják corvináknak, amelyekből az uralkodó halálakor mintegy 2500 darab létezhetett. Ma azokat a kódexeket és kéziratokat sorolják a corvinák közé, amelyekben szerepel Mátyás vagy az utóda címere, a Mátyás budai könyvtárára jellemző egyedi bőrkötésben vannak, vagy egyértelmű forrás igazolja, hogy az uralkodónak készültek.

Az Országos Széchényi Könyvtár

virtuális tárlaton mutatja be a corvinákat, emellett folyamatosan digitalizálja is az egyes példányokat, amelyekbe bele is lehet lapozni. A virtuális könyvtár most újabb 28 darabbal bővült.

Mátyás király egykori könyvtárából ma az OSZK 37 darabot őriz fizikai formában. A könyvtár a lehető legtöbb corvinát szeretné elérhetővé tenni, ezért folyamatosan szerezi be és tölti fel azok digitális másolatait. A 2022 májusában újraindított corvina-újraegyesítési program keretében 2024 májusáig összesen 46 corvina digitális másolatát sikerült megszerezniük, valamint 19, már korábban beszerzett tétel közzétételéhez kaptak engedélyt. A mostani 28 kódexet nyolc ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Lengyelország és Csehország intézményei bocsátották az OSZK rendelkezésére.

“A töredékeiben is fontos Corvina könyvtár gyűjteménye nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatás egyik állandó, jelentős forráscsoportja” – mondta Rózsa Dávid, a könyvtár főigazgatója.


A könyvtár ugyanakkor

nemcsak a corvinákat, hanem a könyvtár egész, több mint tízmilliós gyűjteményét szeretné ingyenesen hozzáférhetővé tenni. Az OSZK épületében működik Közép-Európa legnagyobb és legjelentősebb eszközparkú digitalizáló központja, amely nagytömegű digitalizálásra és a kiemelten védett műtárgyak megőrzésére egyaránt képes, évente 13 millió oldalt tudnak digitalizálni.

A Bibliotheca Corvina hatalmas gyűjteményének csupán a tíz százaléka maradt fent. Ezeket jelenleg 14 ország 44 gyűjteménye őrzi. Minden egyes darabja kivételes, felbecsülhetetlen műalkotás.

A Széchenyi Könyvtár már másfél évszázada szeretné összegyűjteni a világon szétszóródott corvinákat. Mintegy húsz évvel ezelőtt indult meg a fennmaradt és a világ könyvtáraiban szétszórva őrzött kódexek szisztematikus, részletes újrafeldolgozása és a külföldi gyűjtemények közül a wolfenbütteli Herzog August Bibliothek járult hozzá elsőként ahhoz, hogy a náluk őrzött kilenc corvina teljes digitális másolata felkerülhessen a corvina-honlapra.

A könyvtár 2018-2019-ben rendezett nagyszabású corvinakiállítást, amely az új eredmények alapján, monografikus módon mutatta be Mátyás könyvtárát, különös tekintettel a budai kódexkészítésre. Az OSZK 2022 tavaszán a teljesség igényével fordult a külföldi őrzőgyűjteményekhez, és folyamatosan igyekszik beszerezni, majd a honlapján közzétenni a corvinák hiányzó digitális másolatait.

Forrás: MTI, Wikipédia, kép: Philostratus: Heroica/Corvina.hu

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több könyvtár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük