Megérkezett Debrecenbe a Tisza vize

civaqua

Véget ért a Civaqua-program első üteme


A Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására irányuló törekvések évtizedekre nyúlnak vissza. Ennek egyik legjelentősebb állomása a Keleti-főcsatorna megépítése volt 1956-ban, amely a Tisza vizét, ha nem is Debrecenbe, de elérhető közelségbe vitte. A Keleti-főcsatorna azonban a Hortobágy és a Hajdúhát között futva lényegesen alacsonyabb tengerszint feletti magasságon épült meg, mint amelyen Debrecen fekszik, emiatt a szükséges vizet gravitációs úton nem lehet oda eljuttatni.

A ’70-es évek elején felmerült a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) kiépítésének gondolata, melyet három ütemben terveztek megépíteni. 1977-ben el is indult az első ütem, de a projektet gazdasági okok miatt a ’80-as években leállították. Az elmaradt műszaki beavatkozásokból fakadó hátrányokat célozza felszámolni a CIVAQUA program, melynek feladata a rendszer továbbfejlesztése, ugyanakkor az eredeti elképzelésekhez képest az utóbbi évek megváltozott igényeinek megfelelően részben módosult, kibővült tartalommal.Elkészült az első ütem

A Civaqua-program most mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy véget ért az első üteme, melynek során új életre keltették a Debrecen nyugati részén fekvő Tócó-patak egy szakaszát, és ezen, valamint a Keleti-főcsatornán és mintegy tizenöt kilométer csővezetéken megérkezett a Tisza vize Debrecenbe. Kedden a Vezér utcai víztározóból néhány üvegpalackot már Tisza-vízzel töltöttek meg a vízügyi szakemberek  – jelentették be a projektzáró rendezvényen.

A legnagyobb kihívás: legyőzni a szintkülönbséget

Felújították a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából biztosító HTVR-szivattyútelepet, csaknem tizenhárom kilométer hosszúságban pedig egyméteres átmérőjű nyomócsővezetéket építenek.

A Keleti-főcsatorna vize ezen az új nyomóvezetéken keresztül jut el a szivattyúteleptől a szintén a projekt keretében megépült háromezer köbméter térfogatú kiegyenlítő tározóhoz, amelyet a térségi magas ponton alakítottak ki Bodaszőlő közelében.

A beruházás legnagyobb kihívását ez jelentette: a Keleti-főcsatorna és a kiegyenlítő tározó közötti szintkülönbség ugyanis hatvanhárom méter. Mindeközben a szivattyú az egy méter átmérőjű nyomóvezetéken egy időben tízezer köbméter vizet mozgat meg, hiszen a cső folyamatosan vízzel telített.A kiegyenlítő tározó feladata kettős: egyrészt a Civaqua-rendszer belső vízkészlet-gazdálkodásában van jelentős szerepe, másrészt a dinamikus hatások kiegyenlítésére szolgál, vagyis a nyomás alatt érkező víz itt nyugalmi állapotba kerül, mielőtt a gravitáció segítségével tovább engedik a Tócó irányába. Utóbbi feladathoz ugyancsak a projekt keretében épült meg egy két kilométer hosszú, hatvan centi átmérőjű gravitációs vezeték.

Vízvisszatartás

A projekt fontos eleme volt a Tócó-völgyi felső vízellátó útvonal kiépítése, amelynek részeként a Tócó mentén tizennégy duzzasztó műtárgy és négy fenéklépcső készült vízvisszatartás céljából.

A debreceni Vezér út térségében megépült egy huszonhétezer köbméter térfogatú tározó. Ennek a létesítménynek az elsődleges funkciója, hogy jelentős csapadék esetén a Tócón érkező nagyobb vízhozamokat, belvízhullámokat visszatartsa, az alsóbb szakaszokat mentesítse. Mindemellett aszályos időszakban tartalék vízbázist jelent, valamint ökológiai, szociális és jóléti célokat is szolgál majd.

A program második ütemében a Nagyerdő, a harmadikban az Erdőspusztákon lévő Fancsikai-tavak és a Vekeri-tó vízpótlása oldódik meg, emellett új fákat is ültetnek majd az érintett területeken. A továbbiakban kibővítik a Keleti-főcsatornát, és fejlesztik a Dél-Nyírség vízpótlásást is.

Forrás: MTI, CIVAQUA-Tócó projekt, címlapkép: a Vezér úti víztározó, forrás: CIVAQUA-Tócó projekt

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Árvízvédelmi készültség van a Tiszánál

A Tisza-tó menti védvonalak után újabb tiszai védvonalszakaszon rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget szombat reggel hat órától. Jelenleg a figyelőszolgálat…Tovább

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Miért is mondanánk le a műanyagról?

Ha maradnak a jelenlegi üzleti eljárások és fogyasztási mintázatok, akkor a világon a műanyaghulladék mennyisége várhatóan a mostaninak majdnem a háromszorosára nő…Tovább

2 hozzászólás

  1. Lenyűgöz mindig a mérnöki munka.

  2. Csak nekem jut eszembe: az akkugyáraknak hatalmas a vízigénye… ( tudom, már régóta tervezték)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük