UNESCO-címet kapott Magyarország egyik legérdekesebb földtani területe

Bükk-vidék Geopark

UNESCO Globális Geopark címet kapott a Bükk-vidék Geopark


A Bükk-vidék Geopark megkapta az UNESCO Globális Geopark címét, mely a terület páratlan geodiverzitására hívja fel a figyelmet. A geopark több éves szakmai munka eredményeként vált tagjává a 213 tagot számláló, negyvennyolc országot érintő nemzetközi hálózatnak.

Így született a Bükk-vidék Geopark

2017-ben négy település – Borsodnádasd, Felsőtárkány Répáshuta és Szomolya –kezdeményezésére, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásában jött létre a 2817 négyzetkilométer kiterjedésű Bükk-vidék Geopark. Ez a terület az ország egyik legösszetettebb földtani képződménye, mely magában foglalja az Upponyi-hegységet és a Bükköt.

A korábban létrejött Bakony-Balaton Geoparkkal és a szlovák-magyar országhatáron átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkkal együtt a három geopark együttesen hazánk területének 7,9 százalékát fedi le, általuk immár az ország 324 települése vesz részt geoparki együttműködésben.


A geoparkok célja,

hogy a helyiekkel együttműködve megőrizzék és bemutassák a természeti és kultúrtörténeti értékeket, és ráirányítsák a figyelmet Földünk rendkívüli természeti és kulturális változatosságára. Fontos szerepet töltenek be a vidéki térségek fejlesztésében, és a működésükben meghatározó szerepet játszanak a nemzeti parkok.

A geopark cím elnyerésével nem jött létre újabb önálló védett területi kategória, így nem szülttek újabb előírások sem. Az UNESCO Globális Geopark hálózata széleskörű lehetőségeket kínál a kutatások és nemzetközi együttműködések számára.

Itt olvashatók bővebb információk a bükki geoparkról.

Forrás: MTI, kép: Bükk-vidék Geopark/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Bükk

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Sosem hallottam még a geoparkokról. Köszi a cikket és a videót is, amelyben ismerős helyeket is láttam.
    Jártam már a Szalajka-völgyben a Fátyol-vízesésnél és a lillafüredi Szent Isván-barlangban is. A Szeleta barlang pedig sokunk számára máshonnan ismerős. (Jack London-túra! 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük