Megrohamoztak a látogatók egy román kiállítást

Brancusi

Megrohamozták a látogatók a Constatin Bracusi munkáiból nyílt kiállítást


Megrohamozták a látogatók a világhírű román szobrászművész, Constatin Bracusi munkáiból nyílt kiállítást Temesváron egy héttel a zárás előtt, sokuknak nem sikerült bejutni a kiállítóterekbe.

A tárlat az egyik legsikeresebb képzőművészeti esemény Romániában. Szeptember végén nyílt a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretében, és január 28-án zárja be kapuit. December végéig több mint százezren tekintették meg. Bár a szervező Temesvári Művészeti Múzeum január elején bejelentette, hogy januárra elfogyott a több mint húszezer online jegy, a hétvégén sokan indultak útnak abban bízva, hogy a helyszínen sikerül belépőt venni.


Van, aki több napja próbál bejutni

A ProTV beszámolója szerint már reggel nyolc órától sorban álltak az emberek, hogy megtekinthessék a világhírű szobrokat, de sokaknak nem sikerült bejutni. Pedig Bukarestből, Kolozsvárról vagy Brassóból utaztak több száz kilométert, foglaltak szállást az emlékezetes élmény reményében.

Olyanok is voltak, akik több napja próbálnak bejutni a kiállításra. A múzeum jegypénztáránál ugyanis háromszázhatvan jegyet értékesítenek naponta, aki nem kerül sorra, csak másnap reggel próbálkozhat újra.

A kint maradt emberek felháborodottan adtak hangot csalódottságuknak, többen a szervezésre panaszkodtak. Filip Petcu múzeumigazgató a televíziónak elmondta: a látogatók számát azért kellett korlátozni napi ezerre, hogy biztosítani tudják a megfelelő mikroklímát az értékes műveknek. Szerinte minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy minél többen láthassák a szobrokat, de nem garantálhatják, hogy mindenki bejut, aki akar.


Brancusi jelképes hazatérése

A temesvári tárlatot Constantin Brancusi “jelképes hazatérésének” tekintik Romániában, mivel a Párizsban befutott szobrásznak több mint fél évszázada nem volt kiállítása szülőhazájában. A Brancusi: román források és nemzetközi perspektívák című kiállítás teljességében igyekszik bemutatni Brancusi művészetét és életét, és első alkalommal helyezi román kontextusba a szobrászt.

Több alkotói időszakába enged betekintést, huszonkét szobra, ötvenöt fényképe és tizenegy rajza látható. Közöttük olyan híres alkotásai, mint A csók, A pogány kisasszony vagy az Alvó múzsa. A kiállított anyag a párizsi Pompidou Központból, a londoni Tate Modernből, a velencei Guggenheim Alapítványtól és magángyűjteményekből származik. Román sajtóbeszámolók szerint összértéke félmilliárd euró.

Constantin Brancusi (1876-1957) nemzetközi hírű román szobrász, a párizsi iskola tagja volt. Szegényparaszti családban született, de már gyermekként kitűnt fafaragói tehetségével. A bukaresti Szépművészeti Iskolában és Párizsban tanult, mások mellett Auguste Rodin műhelyében. Ezután fejlesztette ki saját stílusát, mely híressé, a modern szobrászat úttörőjévé tette.

Forrás: MTI, címlapkép: Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kiállítás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több szobor

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Visszakerülhet Olaszországba a Getty-bronz

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megerősítette Olaszország jogát arra, hogy visszaszerezze az amerikai Getty Múzeumban tárolt, i.e. 4. századból származó…Tovább

Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát, amelyet 1983-ban Meszlényi János bronz lemezekből készített. A polgármester kora délután kapott értesítést arról…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük