Egykor segélyből élt, ma ő a világ leggazdagabb írója

világ leggazdagabb írója

A világ leggazdagabb írója


A Sunday Times 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját a leggazdagabb britek becsült vagyonáról (ez a Rich List). A mostani, 36. összesítés szerint a szigetországban jelenleg 165 milliárdos él.

A milliárdosok száma 2022-ben tetőzött 177-tel, tavalyra viszont tizenkettővel csökkent: a lista történetében soha nem zuhant még ennyire rövid idő alatt ilyen mértékben. A folyamatot a brit szupergazdagok vagyonának apadása, illetve a külföldi mágnások elvándorlása magyarázza.

Az irodalmárok vagyonlistáját

változatlanul Joanne K. Rowling vezeti, akinek a Rich List 2024 szerkesztői 945 millió font (több mint 425 ezer milliárd forint) vagyont tulajdonítanak a tavaly kimutatott 875 millió font után.

A több mint 600 millió példányban eladott Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő szerzője az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban.

Ma világviszonylatban is messze a leggazdagabb regényíró.

A lista szerkesztői szerint

jövedelmei alapján már az 58 éves Rowling is csatlakozhatott volna a nagy-britanniai milliárdosok klubjához. Ez csak azért nem történt meg, mert vagyonából rendkívül nagyvonalúan támogat különböző jótékonysági szervezeteket és programokat. Valamint azért, mert továbbra is Nagy-Britanniában él, vagyis nem települt át valamelyik festői adóparadicsomba.

A becslések szerint J.K. Rowling könyveiből több mint egymilliárd fontot, a nyolc eredeti Harry Potter-filmfeldolgozásból további 200 millió fontot kereshetett eddig.

Először került be zenész a fontmilliárdosok klubjába

A leggazdagabb brit zenészek és zeneszerzők idei listáját továbbra is Sir Paul McCartney vezeti, aki egyben az első fontmilliárdos zenész is lett: vagyona a Rich List 2024 becslése szerint éppen egymilliárd font (450 milliárd forint).

A Beatles 82 éves egykori basszusgitárosa és dalszerzője a számítások szerint egy év alatt 50 millió fonttal gazdagodott, elsősorban az évente továbbra is milliókat hozó jogdíjakból, valamint  tavalyi ausztráliai és dél-amerikai turnéjának jegyértékesítéséből. Bankszámláját még Beyoncé új countryalbuma, a Cowboy Carter is gyarapította, a lemezen ugyanis szerepel a Blackbird című Beatles-sláger feldolgozása.

Az idei Rich List

felső 350-es mezőnyének összvagyona a lista összeállítóinak számításai szerint 795,36 milliárd font (358 ezer milliárd forint). Ez meghaladja Lengyelország éves hazai össztermékének (GDP) értékét.

A milliárdos ranglistát továbbra is a Hinduja nagyvállalkozói dinasztia vezeti 37,2 milliárd font – a tavalyinál 2,2 milliárd fonttal nagyobb – vagyonnal. A család vállalkozási hálózata 48 országban működik és negyedmillió alkalmazottat foglalkoztat. Tevékenysége az olaj- és autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon és az ingatlanszektoron át a médiapiacig terjed. A cég most hatodszor áll a lista élén, és övék a legnagyobb egyéni vagyonérték a kimutatás eddigi történetében.

A milliárdosok élmezőnyéhez képest

a brit uralkodó szinte szegénynek tűnik. A 75 éves III. Károly király magánvagyonát 610 millió fontra (275 milliárd forint) taksálják, tízmillió fonttal többre, mint tavaly. A király megtakarításainak fő forrása a Duchy of Cornwall (Cornwall hercegsége) gyűjtőnevű, több mint 54 ezer hektáron elterülő trónörökösi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány. Ebből Károlynak 2012 és trónra lépésének éve, 2022 között 212,7 millió font magánjövedelme származott.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több író

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Versek szólalnak meg a földalattin

A Balaton után Budapestre is megérkezik Vers a peronon című programsorozat. Július 15. és július 21. között a földalatti állomásain idén nyáron második…Tovább


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük