A valaha észlelt legnagyobb kozmikus robbanást örökíthették meg

AT2021lwx robbanás

A valaha észlelt legnagyobb kozmikus robbanást örökíthették meg


2020-ban a kaliforniai Zwicky Tranziens csillagvizsgálóban hatalmas űrbéli robbanásra lettek figyelmesek a kutatók, de akkor még nem ébredtek rá a jelentőségére. Az esemény fénye egy évig észrevétlen maradt, azóta viszont fokozatosan erősödött, és a robbanás gigantikus méretei is kristályosulni kezdtek, miután megmérték a jelenség távolságát: nyolcmilliárd fényév.

A robbanás fénye az eddig ismert szupernóvákénak több mint tízszerese. A becslések szerint a tűzgömb százszor akkora, mint a Naprendszer, és a fénye a Nap fényességének kétezer milliárdszorosa.

Vagyis három év alatt ez az esemény mintegy százszor annyi energiát szabadított fel, mint amennyit a Nap tízmilliárd éves élettartama alatt fog.Az AT2021lwx elnevezésű robbanás úgy keletkezhetett, hogy egy szupermasszív fekete lyuk elnyelte a körülötte található gázfelhőt. A szupermasszív fekete lyukakat jellemzően hatalmas gáz- és porfelhő, úgynevezett “fánk” veszi körül.

Most ennek az anyagnak egy része – esetleg galaxisok ütközése miatt – kiszakadhatott, és így került a fekete lyuk szájához, miközben tizenkét-tizenháromezer fokosra hevülve hatalmas mennyiségű hőt és fényt bocsátott ki.

Bár a csillagászok tavaly egy még ennél is fényesebb gammakitörést észletetk, amely a GRB 221009A nevet kapta, az az esemény csak percekig tartott, míg ez már harmadik éve zajlik, vagyis most sokkal nagyobb energia szabadul fel.

Forrás: MTI, kép: John A. Paice/The Guardian

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több kozmosz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük