Virtuális valósággal kezelik a skizofrén betegeket

vr

Virtuális valósággal kezelik a skizofrén betegeket


Vakrandit és tengerparti sétát is szimulálnak abban a világviszonylatban is egyedülálló, virtuálisvalóság-alapú terápiában, amellyel a skizofrén betegek kommunikációs és érzelem-észlelési készségét fejlesztik.

A betegséggel küzdők egyik legnagyobb kihívása, hogy a gyógyszeres kezelés után visszailleszkedjenek a társadalomba. Ebben a rehabilitációs folyamatban tud segíteni az új eljárás, amelyet a Semmelweis Egyetem szakemberei dolgoztak ki.

A világon a skizofréniát a rokkantsághoz vezető húsz leggyakoribb ok között tartják számon, amelyben körülbelül 24 millió ember lehet érintett. Az esetek 75 százalékában a betegség funkcióromlással jár együtt: a független életvezetésre való képesség csökken, a munka és a szociális élet terén elmaradnak a sikerek a pácienseknél a gyógyszeres és hagyományos terápiák ellenére is. Ez érinti a hozzátartozóikat, baráti és munkahelyi környezetüket is, vagyis a betegség társadalmi terhe rendkívül jelentős.

A VR-ToMIS (Virtual-Reality based Theory of Mind Intervention in Schizophrenia) névre keresztelt módszerrel a betegek úgynevezett mentalizációs készségét próbálják fejleszteni, ami szoros kapcsolatban áll azzal, hogyan boldogul az ember az életben.

Ugyan a skizofrénia más aspektusainak VV-terápiás kezelésére már voltak kísérletek, ez az első olyan, mely kifejezetten az érzelemfelismerés javítását és a másik ember szándékának jobb megértését szolgálja.

A terápia egy bevezető és nyolc ötven perces intervenciós foglalkozásból áll, melynek során virtuálisan szimulált, a valóságban gyakran előforduló szituációkba helyezik a betegeket, hogy megtanítsák őket a másik fél reakcióinak pontosabb értelmezésére.

A páciensek a foglalkozásokon VR-szemüveget viselnek, melynek segítségével hétköznapi, valósághű helyzeteket élhetnek át, miközben a terapeuta által irányított avatárral kommunikálnak. Ilyen lehet például egy vízparti séta, mely során az avatár a beteg segítségét kéri az elveszett kutyájának kereséséhez.

A terápia során szimulálnak például vakrandit, összeköltözést egy új lakótárssal, beszélgetést egy kávézó teraszán vagy éppen ismerkedést egy új munkatárssal.

Az eljárás fejlesztése 2016-ban kezdődött, a módszer tesztelése pedig 43 beteg bevonásával 2022-ben fejeződött be. A hatást illetően a megkérdezett hozzátartozók csaknem nyolcvan százaléka számolt be arról, hogy már közvetlenül a tréning vége után javulást érzékelt a betegek kommunikációs készségeiben, a foglalkozások után három hónappal pedig a javulás az életminőségben is mérhető volt, vagyis a tanult készségeket a betegek sikeresen be tudták építeni a mindennapi életükbe.

A következő lépés a képzési terv összeállítása, mely alapján a módszer kidolgozói oktathatják is a VR-ToMIS használatát, ezután, valószínűleg két éven belül a nemzetközi védjegyet is megszerezheti az eljárás, amely magyar iparjogvédelmi oltalom alatt áll. Bővebb információk a semmelweis.hu oldalon találhatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

    Név*

    Email cím*


    Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

    Fontos a marketing, de szeretnénk azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

    még több orvostudomány

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    Csak óvatosan az illatokkal!

    Nem szabad túlzásba vinni az illatosítók használatát, mivel az azokból felszabaduló anyagok és égéstermékek felesleges terhet rónak az emberi szervezetre…Tovább

    Ezért sem érdemes rágyújtani

    Magyar kutatók igazolták először hogyan járul hozzá a dohányfüst a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához és miért tehető felelőssé…Tovább

    még több tudomány

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    2 hozzászólás

    1. Ez itt megint nagyon gondolat ébresztő, mégpedig azért, mert az említett módszer, olyan mint a paradox technika- vagyis azok a páciensek akik ilyen stigmát kapnak, éppen kivonultak abból abból a valóságból amit az un.”normális” emberek annak tartanak. Ismerek valakit aki szintén ilyen dg.-t kapott, 15 évvel ezelőtt. Egy szem gyógyszer nélkül, a tökéletes elfogadással és a bestrukturált idővel (értsd kőkemény napirend, felkelsz, felöltözöl, megcsinálsz ezt vagy azt..stb..de nem imperatívuszokkal, hanem segítően) felgyógyult, egyetlen epizódja sem volt. Hiszem, hogy egy másfajta percepció, amit mi nem értünk elsőre – ha nem veszélyeztető a páciensre önmagára sem-bele lehet lépni az itt és mostban úgy, hogy megsegíti a bajban lévőt. Amúgy erről 20 évvel ezelőtt is olvastam már egy phd dolgozatot egy jónevű pszichiátertől, aki nem gyógyszerekkel dolgozott. Vagy ott van a Feldmár András, aki egyik előadásában hozott egy olyan példát, amitől dobtam egy hátast- vagyis a dzsungelben a sámán a problémás ember családját összehívja, néhány napra összezárja őket, együtt esznek, sírnak nevetnek és lesz csoda a “pszichotikus ” páciens visszatér. Bocsi tudom messzire vezet, milyen lehetőségei vannak a magyar segítőknek, de az általam említett esetnél is a család volt a megoldás. Minden esetre az nagyon jó, hogy vannak olyan módszerek is amik edukatívak a páciens számára, ergo megéli a virtuálisban azt, amit a valósban valamiért nem lehet.

      1. Author

        Wow, nem semmi, hogy gyógyszer nélkül ezt így sikerült elérnie. Az biztos, hogy a család sok esetben kulcsfontosságú, akár a szűkebb környezetet, akár a tágabb, transzgenerációs hatásokat nézve.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük