Gomba van, de dömping nincs | Kert és vadon

rizike gomba fenyőalja gombaszedés gomászás gombák Centauri

Gomba van, de dömping nincs | Kert és vadon


Centauri cen logo Cenweb

Már másfél hete is joggal gondoltam, hogy ismét hétmérföld lépő csizmával haladunk majd a birtok fajlistájának bővítésével, hála a sok esőnek, és a sok gombának, ami majd sarjadni fog a lehűlés és esőzések nyomában. Október első hétvégéjén végül nem került sor a nagy terepbejárásra egyéb elfoglaltságaim miatt, s egyébként is úgy érzékeltem, hogy még nem igazán sarjad a gomba, de végül október 12-én bejártam a birtokot.


2022 szeptemberében-októberében, hasonló időjárási helyzetben egy életre emlékezetes gombadömpinget éltem át, és pár hét alatt 150 kalapos gombafajt regisztráltunk a 11 hektáron. Titkon azt reméltem, hogy valami hasonló történhet az idén is. De a gombák szeszélyesek. Sokan azt hiszik, hogy a gomba-képlet tök egyszerű:

sok eső + lehűlés = gomba

De nem. Rutinos gombaszedő megerősíthetik, hogy sokszor megmagyarázhatatlan módon elmaradoznak a gombák. Minden gombaszedőnek vannak tuti, biztos, sokszor titkos helyei, hiszen a gombák gyakran pontosan ugyanazokon a helyeken sarjadnak újra, ahol korábban is éveken át. De vannak évek, amikor látszólag minden ideális, és még ezeken a tuti titkos és atombiztos helyeken sem jön elő a gomba. Ezekre az elmaradozásokra általában nincs magyarázat, legalábbis én nem ismerek rá semmiféle teóriát.


Valami ilyesmi történhet az idén is.

Akad gomba, de rendkívül kevés. Ahhoz képest mindenképp feltűnően gyér a kínálat, hogy mennyi eső esett, és hogy mennyire ideálisak a körülmények. Azt is hozzá kell tenni, hogy a közösségi oldalak tanúsága szerint, sok helyen valóban gomba-Eldorádó van. Érdemes is volna körbenézni a környéken, elmenni például a csodafenyvesbe, hogy lássam: ez az érthetetlen visszafogottság csak a birtokra vagy az egész környékre jellemző?

Egyetlen olyan fajom van, ami tömeges, a Nagyfenyősoron a hánytató galambgomba (körülbelül 80-100 tenyészik), de minden más gyér. Az ilyenkor tömeges karcsú őzláb például, ami több őszön is elérte a tízezres nagyságrendet, most csak itt-ott akad, összesen talán, ha 20-30 példány lehet az egész területen. Sok tömeges faj meg egyszerűen hiányzik. Nincs csiperke, nincs szegfűgomba, óriás pöfetegből egyet találtam (lásd a videót itt), az sem nagy. Hiányzik az óriás csiperke, és a fákon, fatörzseken tenyésző, 2022-ben még tömeges gombák, a kígyógombafajok vagy a törzsökgomba nyomokban sem mutatkoznak. Ennyi gomba néha még szárazságban is van.

Az egyik legnagyszerűbb gombás helyem az Angolkertben a kis fenyőkör, ami többször is fókuszba került már. Azokat a lucokat régen azzal a titkos reménnyel telepítettem, hogy majd megjelennek benne a fenyvesekre jellemző gombafajok is, így például a rizike. Erről írtam is 2017-ben, amikor először bukkantam rizikére a fenyőkörben. Hatalmas öröm volt!


Az első élő közvetítések egyikét épp a fenyőkörről adtam itt, a szarvaskárokat mutattam meg, ugyanakkor a területbejárás során a fenyőkör adta még a legjobban a gombát, ismét rizikét, legalább 20 darabot, szép nagyokat, és látszik, hogy még csak most kezdődik a sarjadás. És az is látszik, hogy terjeszkedik, a fenyők alól halad a kör közepe felé, vagyis várhatóan pár év múlva a teljes kör területén tömeges lehet – az pedig kiadós őszi vacsorákat ígér. Ha kisüt a nap, megjön a jó idő, és sikerül megoldanunk azt is, hogy telefonról bárhonnan, akár a csodafenyvesből is élőzhessek, akkor elugrok a csodafenyvesbe fotózni, vagy a közeli tölgyesekbe, és nemcsak fotózok majd, hanem élőzök is azokból a fantasztikus erdőkből. Különösen a fenyvesek és a fenyvesek története és jövője lehet érdekes.


Borítókép: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   


még több gomba

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

12 hozzászólás

  1. Várom a beszámolót a fenyvesből, lesz-e sötét trombitagomba. A Mátrában van szépen, itt az alföldön pedig a szokásos fajok bőséggel.

    1. Author

      A fekete trombitagomba tölgyesekben nő, ahová ritkán megyek. De most adtál egy ötletet. Meg kellene próbálnom felhajtani az idén. Évek óta nem szedtem, pedig a létező legfinomabb fűszer. Soha annál jobbal nem találkoztam, és szerintem veri a szarvasgombát is lazán. Az egyik nemzetközi rangsorolásban is a harmadik helyen van (az első a szarvasgomba, a második a császárgomba).

      1. “Savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben” ….MIGE szerint is, és épp tegnap szedett unokaöcsém, a Mátrában, ott ahol rizikét. 🙂 Szóval indulj, és sok szerencsét!
        Egy csipetnyi őrlemény csodát tesz egy tepsinyi pizzával is.

        1. Author

          Nem a vita kedvéért, de én még soha, mutatóban sem találtam fenyőerdőben vagy annak közelében, pedig én annak idején módszeresen jártam le egy körülbelül 100 kilométer átmérőjű körben az összes fenyvest. A wiki is azt írja, a hivatalosan “sötét trombitagombáról”: “Lomberdőkben, főleg bükkösökben, ritkábban tölgy alatt fordul elő, inkább savanyú talajon. Júliustól októberig terem.” | https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6t%C3%A9t_trombitagomba

        2. Author

          Látom már, mi a MIGE. Megnéztem az oldalukat, valóban írnak fenyvest is, de ugyanakkor ha végignézed a fotókat, az összes lomberdőben készült. (???)

          1. Egyébként miért ne vitatkoznánk??? Kell az néha! 🙂
            Igen, valóban, tehát lehet vegyes erdő jön szóba. Nem tudom linkelni a Barni fotóit, ott is van tölgylevél és fenyőtű is. 🙂
            “Apád erdőiben” keresd, indulj el, amíg nem szárad el a gomba, mert pár ilyen napos szeles idő, és vége, még avarszinten is.

  2. Irigylek is mindenkit, akinek van lehetősége gombát szedni – mert olyan helyen lakik, ahol gomba terem, és mert ismeri a gombákat.
    Úgy nézzetek a lábatok előtt a földből kinövő gombára, hogy a Bosnyák piacon legutóbb 10 000 (azaz tízezer) Ft volt a vargányának kilója!

    1. Author

      10 000? Az igen. Akkor mennyi a fekete tölcsérgomba, aminek 10-12 éve volt kilója 27 000 forint!

      1. Szerintem olyan nincs a Bosnyákon! 🙂
        De majd figyelem.

        1. Author

          Lehet, hogy nem találsz, mert felénk például az utolsó grammot is felvásárolják francia cégek, viszik a francia konyhákra, gourmet-helyekre, szállodákba. De azért itt előfordul, hogy a piacon is árulja valaki. Lehet, hogy kimegyek a piacra. 🙂

          1. Ha kimész, és találsz ilyen gombát, ne felejtsd el megnézni az árát, és áruld el itt is! Kíváncsi vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük