Búbos cinege és rizike avagy hálózatépítés otthon | Kert & vadon

búbos cinege cinegék european-crested-tit madáretetés

Búbos cinege és rizike avagy hálózatépítés otthon | Kert & vadon


Centauri cen logo Cenweb

Bizonyos élőlények erősen kapcsolódnak egymáshoz. Így-úgy minden élő kapcsolatban áll a másikkal, ám vannak, akik egymás nélkül élni sem tudnak. Jó pár alkalommal írtam a búbos cinegéimről, és büszkélkedtem többek között azzal is, hogy a mellékhelységem ablakából búbos cinegét látni. Talán az egész országban nincs még egy illemhely, melynek ablakából biztosan, s karnyújtásnyira lehet látni ezt a madárfajt.

A búbos cinege elsősorban a sötét, alpesi fenyvesek lakója, és bár nálam csak fenyősorok vannak, mégis itt fészkel immár 18 éve. Az évek során az illemhelyiség kis ablakához szoktattam. Jobb napokon – vele együtt – akár 5 cinegefajt is látni. Járt is nálam olyan vendég, aki fényképezőgép nélkül sosem ment klotyóra, s ha egyszer bement, nem lehetett onnan kicsalni.


búbos cinege Magyarország Európa fotó Centauri
Búbos az ablakban 2022-ben | Fotó: Centauri

Az is speciális, kevés vendégségben kialakuló helyzet, amikor sorban állás alakul ki a vécé előtt, de nem azért mert gyomorrontás söpör végig a kompánián, hanem mert a búbos cinegét centiméterekről lehet látni a klotyó ablakából, s ezért fényképezőgépekkel felfegyverkezett madárbarátok várnak sorukra a vécé előtt – egy kis alpesi hangulat egy cinege reményében.

Egyébként is kedvelem a fenyveseket, épp úgy, mint a búbos cinegét. Többek között ezért 2011 környékén földlabdás lucfenyőket ültettem, egy helyen kört formáltam belőlük, gondolván: remek nyári „dolgozószobát” alakíthatok majd ki ott. Középre két nyírfát ültettem, épp egy függőágynyi távolságra.


A kis fenyőkör 2017 szeptemberében (Fotó: Centauri)

Titokban azt reméltem, hogy idővel megjelennek azok a gombák is, melyek szintén a fenyőhöz kötődnek.

Közülük az egyik igen gyakori, a környéken vannak „nénik”, akik szinte kizárólag azt szedik, nekem mégsem volt hozzá szerencsém soha. Mumusfajom – mert mindig kerestem, de sosem találtam.  Illetve egyszer belebotlottam 4-5 darabba, ennyi. Nemcsak ízletes, nemcsak egy “gombaszekta” szerveződik köré, hanem már a neve is aranyos:

RIZIKE.


rizike búbos cinege hálózatok lucfenyő Cen' 2
Búbos cinege itthon 2017-ben | Fotó: Centauri

2017 őszén, az ültetés után 5-6 évvel voltak először annak jelei, hogy a kis fenyőkör lassan nagykorú lesz. Először láttam rajtuk egy szintén a fenyvesekhez kapcsolt madárfajt, a fenyvescinegét (később 2022-ben már ugyanitt fészkelt is!). Már akkor nagyon örültem, és úgy éreztem, íme:

egy speciális élőhelyet hoztam létre, amit lassan felfedeznek a ritka, ám ehhez az élőhelyhez kapcsolt fajok.


2017.09.26. | A fókuszt nem sikerült eltalálni, a kép rossz, de bárhogy van is, ez a birtok történetének első rizikéje. | Fotó: Centauri

2017.09.26-án reggel, körbejárva a fenyőkört, a kis fenyves felnőtté válásának újabb, minden korábbinál egyértelműbb jelét találtam. Rizikét! Rizike nőtt a saját udvaromban. A saját kis fenyvesemben többet találtam aznap hajnalban, mint addig egész életemben.

Életre kel egy HÁLÓZAT, amely új fajok tucatjait vonzza ide. Nem hittem volna, hogy ez ilyen jól működik. Ezzel el is dőlt: lucfenyőket kell még ültetnem, még tízet, húszat, százat. Ez a terv azóta sem változott, a fenyőkör gombaflórája évről évre gazdagodott, és hogy miért számolok be most erről, 2024 őszén, arról hamarosan egy újabb posztban. 


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


adomány gomba gombaszedés gomászás erdő természet ősz

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Kert & vadon

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Mil,en kedves történet🥰s milyen jò ötletet adtàl megint az élőhely alakìtáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük