A stroke, az agyvérzés megelőzése áll a középpontban szombaton

agy agyvérzés stroke egészség gondolkodás biomechanika pixa 1

A stroke, az agyvérzés megelőzése áll a középpontban szombaton

A stroke korai felismerését célzó programokat rendez szombaton 19 településen a Magyar Stroke Társaság a Rotary Clubokkal karöltve – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pénteken az MTI-vel.

A baranyai felsőoktatási intézmény közleményében azt írták, hogy a prevenciós nap keretében

  • Pécsen kívül – többek között –
  • Budapesten,
  • Győrben,
  • Miskolcon,
  • Szegeden,
  • Kecskeméten,
  • Nyíregyházán,
  • Mosonmagyaróváron,
  • Szentendrén
  • és Szentesen lesznek események.

A cél az, hogy a laikusok is időben felismerjék a stroke finom klinikai jeleit, és így a lehető leggyorsabban érkezhessen a stroke-beteghez a szakértő segítség, hiszen ennél az idegrendszeri betegségnél minden percnek hatalmas jelentősége lehet a felépülés, a gyógyulás szempontjából. A helyszíneken ismertetik a stroke felismerhető jeleit, és a megfelelő cselekvési folyamatot is bemutatják. Ezzel párhuzamosan szűrőprogram keretein belül vérnyomás és vércukorszint-mérés lesz, és orvosi konzultációra is lesz lehetőség.

A közleményben idézték Dóczi Tamást, a PTE idegsebész professzorát, a Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL) szakmai vezetőjét, aki azt mondta: a klinikai fejlesztés során nyilvánvalóvá vált, hogy a stroke-ban szenvedő betegek ellátásának alapvető feltétele, hogy a beteg időben eljusson a legközelebbi sürgősségi osztályra.

A TINL fejlesztései ugyanis csak azokon a betegeken valósíthatók meg, akikhez időben érkezik a szakértői segítség. Éppen ezért kiemelt jelentőségű a Rotary Clubok hálózatára épülő megelőzési program. A helyszínekről és a pontos időpontokról, programokról a Rotary Magyarország Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Forrás: MTI | Borítókép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


agy agyvérzés stroke egészség gondolkodás biomechanika adomány pixa 1

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több egészség

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így hat az emberek életére a hosszú Covid

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) kutatást végzett a hosszú Covidról, amelyhez több mint 12 ezer 12 évnél idősebb embert kérdezett meg a tüneteiről és arról…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük