Nick Cave Budapesten | Képregény is készül a koncertre!

Nick_Cave

Nick Cave Budapesten | Képregény is készül a koncertre!

Képregény jelenik meg magyarul Nick Cave-ről az ausztrál származású világhírű rockzenész, és csapata, a Bad Seeds október 13-i budapesti koncertjére időzítve.

Shane MacGowan temetése
Nenagh, 2023. december 8. Nick Cave ausztrál énekes-dalszerző (jobb) Shane MacGowan ír énekes, dalszerző, a Pogues frontemberének temetésén az írországi Nenaghban 2023. december 8-án. Shane MacGowan 65 éves korában 2023. november 30-án halt meg, miután egy ideje már kórházban kezelték agyvelőgyulladással. MTI/EPA

Az Uram, kegyelmezz című képregény

Reinhard Kleist világhírű német grafikus, képregényrajzoló félig biográfiai, félig mítoszteremtő elemekkel tűzdelt műve – olvasható a kiadó Troubadour Books közösségi oldalán.

A kötet bemutatója a Nick Cave & the Bad Seeds Sportarénába szervezett koncertje előtt egy nappal, október 12-én 17 óra 30 perckor lesz a fővárosi Nemdebárban Csordás Dániel illusztrátor és képregényrajzoló, Pritz Péter, a képregény fordítója, valamint György Zoltán, a Troubadour Books Kiadó képregényszakosztálya, a Troubadour Comics vezetőjének részvételével.


Mint a bemutató ajánlója kiemelte, a róla szóló képregényről maga Nick Cave is elismerően nyilatkozott, mondván: “Féligazságok és teljes kitalációk füzére, de mégis közelebb áll az igazsághoz, mint bármelyik biográfia”.

Az október 12-i eseményen a másnapi koncertre Nick Cave zenéivel lehet hangolódni, Dj Láthatatlannal.

A Nick Cave & the Bad Seeds tizennyolcadik stúdióalbuma, a Wild God augusztus végén jelent meg; az új anyaghoz kapcsolódó turné szeptemberben indult Németországban; a budapesti a koncertsorozat tizedik állomása.


Nick Cave pályafutása

a Boys Next Door nevű gimnáziumi punkzenekarban indult Ausztráliában, majd a Birthday Partyban folytatódott a nyolcvanas évek elején. A székhelyét Londonba áthelyező együttes felbomlása után az énekes-dalszerző 1983-1984 fordulóján alakította meg a Nick Cave & the Bad Seedst, 1984-ben jelent meg From Her to Eternity címmel a bemutatkozó stúdióalbum.

Cave és zenekara újraértelmezte a bluest, a gospelt és a countryt, és ezeket sajátos sötét és artisztikus keretbe helyezte. A menet közben számos tagcserén átesett zenekar a nyolcvanas években egy ideig Berlinben működött.


A kilencvenes évek legelején a dalszerző – aki sikeresen szakított korábbi drogfüggőségével – Sao Paolóba költözött, ott készült a The Good Son című album (1990), majd következett az 1997-es The Boatman’s Call, amelyet Nick Cave és a brit dalszerző-énekesnő, PJ Harvey rövid románca inspirált.

A már hosszú ideje az angliai Brightonban élő Nick Cave

a 2000-es és a 2010-es években is kiváló lemezeket jelentetett meg, miközben két anyag erejéig Grinderman néven garázsrockos mellékzenekart is alakított. Számos filmzenét (A préri urai, Távol az emberektől, Gyilkos nyomon), regényeket írt (És meglátá a szamár az Úrnak angyalát; Bunny Munro halála – mindkettő magyarul is megjelent), a közelmúltban pedig egy vele készült interjúkötet is napvilágot látott, amely Hit, remény és vérontás címmel szintén olvasható már magyarul.

A Nick Cave & the Bad Seeds az elmúlt három évtizedben számos alkalommal lépett fel Magyarországon (kétszer a Sziget fesztiválon is), legutóbb 2018 júniusában járt itt, szintén a Sportarénában.


Forrás: MTI | Borítókép: Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


zene zenehallgatás fejhallgató

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több zene

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük