Magyar Festészet Napja | 150 kiállítás ezernyi alkotása vár!

Festészet festészet napja művészet festmény art kultúra színek színesség

Magyar Festészet Napja | 150 kiállítás ezernyi alkotása vár!

Több mint százötven kiállítás és kapcsolódó program várja az érdeklődőket országszerte és határon túl a 22. alkalommal megvalósuló Magyar Festészet Napja programsorozatban november közepéig. Az idei év központi kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz a Pesti Vigadóban.

A hagyomány tisztelete szerves része a Magyar Festészet Napja alapgondolatának – mondta Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A közel másfél hónapon át tartó eseménysorozat célja, hogy országszerte és határon túl is megismertessék a magyar festészetet, felhívják a figyelmet a kortárs magyar festészet értékeire.

Az évente megvalósuló rendezvénysorozatot október 18., Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik. A programsorozat fókuszában az Élő Magyar Festészet című tárlat áll, amely három generáció képviselőinek munkáit vonultatja fel, az idén a Pesti Vigadó tereiben. A rendezvénysorozat folyamatosan bővül, egész októberben csatlakozhatnak hozzá az intézmények és a galériák.

A Magyar Festészet Napja

rendezvénysorozat két nagy egységre tagolható: az alapítvány által saját forrásból megrendezett események, köztük az országos jelentőségű Élő Magyar Festészet tárlat, valamint a csatlakozó kiállítások, amelyek a hazai tárlatok mellett a Kárpát-medence magyarságának művészeti eseményeit is felölelik. A sajtótájékoztatón Vincze Angéla festőművész ismertette az alapítvány saját szervezésű programjait, ezek között van egyebek mellett a Vízivárosi Galériában október 11-én nyíló Miniképek című kiállítás, az október 12-én nyíló Élő Magyar Festészet című országos, központi tárlat, továbbá a Vigadó alagsorában megvalósuló Kurátorok és Kortárs magyar üvegfestészet című tárlat.

A Kurátorok kiállítás a Magyar Festészet Napja valaha volt kurátorainak műveit mutatja be, huszonkét művész alkotásai jelennek meg a tárlaton, kurátora Hudatsek László festőművész. A Kortárs magyar üvegfestészet kiállítás kurátora Czifrák László szilikátművész.

A programsorozat fő kiállítása, az Élő Magyar Festészet című tárlat hosszú évek óta három magyar festőgeneráció műveit vonultatja fel.

  • A fiatal korcsoportot a 40 év alattiak,
  • a középgenerációt a 40 és 70 év közöttiek,
  • a doyenek korcsoportját pedig a 70 év felettiek képviselik.

A központi kiállításnak minden évben más helyszín ad otthont.

Horváth Dániel festőművész az eseményen arról beszélt, hogy a mai világban oly elterjedt mesterséges intelligenciától nem kell tartania a művészeknek. Mint mondta, az emberek a kisebb hibák ellenére is sokkal izgalmasabb alkotásokat hoznak létre, mint az AI.

Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetőjeként felhívta a figyelmet az október 19-én kezdődő Képzőművészeti Ünnep programsorozatra Szolnokon, amely közel 15 éve a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat szerves része.

A Magyar Festészet Napja eseménysorozat célja, hogy erősítse a köztudatban a kortárs festészet jelentőségét és hangsúlyozza szerepét a hazai kulturális életben, miközben a szakma képviselőit összefogja, erősíti a művészközösséget. A több mint egy hónapon át tartó rendezvénysorozathoz egész októberben csatlakozhatnak az intézmények és galériák országszerte és határon túl, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, kiadvány bemutatókkal, szimpóziumokkal, kerekasztal beszélgetésekkel és társművészeti rendezvényekkel.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


adomány festészet művészet álló függőleges

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több festészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük