Állatvédelem Magyarországon | Elindult az állatvédelmi témahét

állatvédelem állatok kutyák állatvédelmi hét

Állatvédelem Magyarországon | Elindult az állatvédelmi témahét

Kezdetét vette az állatvédelmi témahét, melyhez több mint 307 ezer gyermek és közel 2400 oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozott – tájékoztatta Ovádi Péter, az állatvédelemért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-t.

A programsorozat célja,

hogy felhívja a figyelmet az állatokkal való felelős bánásmódra, a környezettudatosságra, valamint a természet védelmére. A regisztrált intézmények ingyenes oktatóanyagokhoz, előadásokhoz juthatnak hozzá a témahét weboldalán keresztül, ezáltal a gyerekek interaktív módon, játékos formában ismerhetik meg, hogyan bánjanak tisztelettel az állatokkal, és hogyan óvják a természetet.

Fontos, hogy minél korábban átadják azokat az értékeket, melyek révén a gyermekekből állatbarát, környezettudatos felnőttek válhatnak. Hisznek abban, hogy a témahét során szerzett ismeretek hosszú távon is hatással lesznek a gyermekek szemléletére. A közleményben idézik Koska Hedviget, a témahét projektvezetőjét is, aki szerint az állatok iránti szeretet és tisztelet megtanítása nemcsak a gyerekek, hanem a társadalom egészének érdeke.

Létrehoztak egy prevenciós és terápiás programot pszichológusok bevonásával, mely kifejezetten a gyermekkori állatbántalmazás megelőzésére és kezelésére nyújt segítséget. Ez a program szülőknek, pedagógusoknak és gyerekeknek egyaránt segít majd abban, hogy felismerjék és kezeljék ezt a problémát.


A prevenciós és terápiás program első lépéseként egy különleges mesekönyv készül, amely játékos, mégis mélyreható módon dolgozza fel a gyermekkori állatkínzás okait és következményeit. A mesekönyv történetei a gyerekek számára is könnyen érthető szituációkban mutatják be, hogy milyen érzelmi és fizikai hatásokkal járhat az állatok bántalmazása, illetve milyen szerepet játszik az empátia és az odafigyelés a mindennapi helyzetekben.

A könyv interaktív feladatokat is tartalmaz,

amelyek segítenek a gyerekeknek abban, hogy jobban megértsék az állatok érzéseit és szükségleteit. Ezek a feladatok játékosan tanítják meg a felelős állattartás alapjait, és támogatják a gyerekeket abban, hogy az esetleges helytelen viselkedéseket időben felismerjék és elkerüljék.

Az idei állatvédelmi témahéten

  • az oktatási intézmények mellett
  • állatmenhelyek,
  • állatkertek,
  • erdészetek,
  • nemzeti parkok
  • és egyéb, állatvédelemhez köthető szervezetek

is bekapcsolódnak a programba. Ennek köszönhetően a gyermekek első kézből ismerhetik meg az állatmentés és -gondozás mindennapjait és találkozhatnak szakértőkkel, akik inspiráló történeteiken keresztül mutatják be az állatokkal való helyes bánásmódot. A témahét programjai egészen október 13-ig tartanak, és számos városban rendeznek nyilvános eseményeket, kiállításokat és workshopokat, amelyekhez a nagyközönség is csatlakozhat.

Képek: Pixabay

Forrás: MTI | Borítókép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük