Lézerfénnyel irányítható a sejtbefogó mikrorobot

mikrorobot illusztráció

Lézerfénnyel irányítható a sejtbefogó mikrorobot


A sejtek vizsgálatát szolgáló eljárások, mint például az egysejt genomika, proteomika (fehérjék vizsgálata) vagy a képanalízisen alapuló jellemzés az elmúlt évtizedben a biológiai kutatások homlokterébe került. Ezekhez a vizsgálatokhoz a sejteket gyakran meg kell fogni, forgatni, olykor szállítani is szükséges, amire számos módszert dolgoztak ki az elmúlt évek során. A legmodernebb eljárások a sejtek méretéhez hasonló méretű mikrofogókat használnak, de léteznek nagyfrekvenciás elektromos teret alkalmazó eszközök is.

Emellett vannak olyan rendszerek, amelyek a sejt környezetében lézeres melegítéssel lokális folyadékáramlást idéznek elő. A 2018-ban fizikai Nobel-díjjal jutalmazott optikai csipesz az egyik leghatékonyabb módszer a sejtek mozgatására.

A sejtek megragadásának viszont még van egy ennél is hatékonyabb módja: a hozzájuk rögzített piciny fogantyúkon keresztüli indirekt csapdázás. Ezzel a csapdaerő jelentősen megnövelhető és egyúttal elkerülhető az érzékeny sejtek intenzív fény okozta károsodása is. A módszernek az egyértelmű előnyök mellett azonban vannak hátrányai is, például, hogy a fogantyúkat később nem lehet a sejtekről leválasztani.


Mikrorobotok

Erre a problémára dolgozott ki megoldást az Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének Kelemen Lóránd vezette kutatócsoportja szlovák partnerekkel együttműködve. A sejtekhez átmenetileg rögzíthető, deformálható polimer mikroeszközök új családját fejlesztették ki, amelyekkel a sejtek bármiféle kezelés nélkül megfoghatók. Az eszközök apró robotokként működnek, képesek megragadni, mozdulatlanul megtartani, forgatni, szállítani és végül elengedni a vizsgált sejteket. A szerkezetek deformálható részei akár 300 nanométer vékonyak is lehetnek, így optikai csipesszel meg lehet őket hajlítani.

Három típus

A kutatók háromféle eszközt is bemutattak. Az első típus a sejt szállítására szolgál, a második típus a sejtet a mikroszkópos képalkotáshoz mozdulatlanul tartja. A harmadik típusú mikrorobot egy szerkezetpár, amelyet sejt-sejt kölcsönhatásokhoz terveztek. A pár egyik tagja az egyik sejtet tartja szilárdan, a másik, optikai csipesszel mozgatott szerkezet pedig a másik sejtet manőverezi az elsőhöz, végül egymáshoz nyomja őket.

A kutatók szerint a bemutatott optikai csipeszen és mikroeszközökön alapuló módszerrel hatákonyabb a nem letapadó egyedi sejtek vizsgálata. A módszer azt is igazolja, hogy a rugalmas anyagokon alapuló mikrorobotika hatalmas potenciállal rendelkezik a biológiai alkalmazásokban.

Forrás: MTI, SZBK a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Csak óvatosan az illatokkal!

Nem szabad túlzásba vinni az illatosítók használatát, mivel az azokból felszabaduló anyagok és égéstermékek felesleges terhet rónak az emberi szervezetre…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük