Két magyar kutató is támogatást nyert a neves európai pályázaton

installation grants

Kihirdették az Installation Grants 2023-as pályázatának nyerteseit


Lázár Viktória, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) tudományos főmunkatársa és Róna Gergely, a Természettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa is azon tíz élettudománnyal foglalkozó kutató között van, akik elnyerték az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) Installation Grants 2023-as pályázatán az évi ötvenezer eurós (körülbelül 19 millió forintos) támogatást. A két kutató projektjének megvalósítására öt évre fejenként összesen mintegy százmillió forintos támogatásban részesül.

Lázár Viktória projektjének célja egy specifikus kezelés kidolgozása a genotoxin-termelő (DNS-károsító anyagot termelő) bélbaktériumok ellen. Az eredmények a gyulladásos bélbetegségekhez és a vastagbéldaganatokhoz kapcsolódó, korábban ismeretlen kockázati tényezők feltárásában is segíthetnek.

Róna Gergely projektjének célja a neurodegeneratív (az idegek károsodásával járó) betegségek hátterében álló DNS-hibajavítás molekuláris mechanizmusainak megértése, ami új terápiás megközelítéseket alapozhat meg.

Lázár Viktória: a toxintermelő bélbaktériumok vizsgálata

Lázár Viktória öt éven át dolgozott az Izraeli Technológiai Egyetemen. 2022-ben tért haza Magyarországra és megalapította meg az MTA-SZBK Lendület Antibiotikum Hatások Rendszerbiológiája Kutatócsoportot. Az Új stratégiák feltárása a genotoxin-termelő bélpatogének ellen című kutatási pályázata az emberi egészségre veszélyes, toxintermelő bélbaktériumok vizsgálatát célozza.

A mikrobiom, azaz a bélflóra emberi egészségre gyakorolt széles körű hatására egyre több kutatás eredménye hívja fel a figyelmet. Egyes esetekben egyértelmű kapcsolatot tártak fel a gyulladásos bélbetegségek, illetve a vastagbéldaganatok és a mikrobiom DNS-károsodást okozó anyagokat termelő összetevői között.

Ezért a Lázár-labor egy sokoldalú megközelítést javasol olyan új, hatékony kezelési stratégiák kidolgozására, amelyek kifejezetten a genotoxin-termelő kórokozókat célozzák, minimálisra csökkentve a jótékony bélbaktériumokra gyakorolt hatást.

A kutatócsoport olyan kémiai molekulákat és szintetikus (mesterségesen előállított) bélmikrobiális közösségeket keres, amelyek szelektíven gátolják a genotoxin-termelő baktériumokat, miközben azok betegségokozó képességét is csökkentik.

Róna Gergely: az idegrendszeri DNS-ek hibajavítási mechanizmusai

Róna Gergely nyolc évig dolgozott a New York University Grossman School of Medicine-ben, valamint a Howard Hughes Medical Institute-ban, mielőtt a Molekuláris Élettudományi Intézetben 2023 végén megalapította a Lendület DNS-hibajavítás Kutatócsoportot.

Itt genetikai, biokémiai, sejtbiológiai és proteomikai (fehérjeelemző) módszerek alkalmazásával törekszik leírni bizonyos betegségek hátterében álló molekuláris mechanizmusokat.

A projekt célja a neurális DNS-hibajavítás molekuláris mechanizmusainak jobb megértése. Az idegrendszer a nagy energiaigénye, magas transzkripciós (génátíró) aktivitása és sejtjeinek hosszú élettartama miatt rendkívül érzékeny a stressz minden formájára, beleértve a DNS-károsodást is. A DNS-hibajavító gének mutációi számos idegrendszeri rendellenességgel járnak, amelyek olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint például a Huntington-kór (HD) vagy az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS).

Továbbra is ismeretlen azonban ezen DNS-hibajavítási folyamatok pontos molekuláris háttere, valamint az, hogy ezek a nem megújuló sejtek hogyan őrzik meg a genomi integritásukat sok évtizeden át.

A pályázatról

Az EMBO Installation Grants az élettudományok területén tevékenykedő olyan csoportvezetőknek nyújt támogatást, akik nemrég alapítottak vagy a közeljövőben alapítanak kutatócsoportot a programban részt vevő országok valamelyikében. A jelentkezőknek a pályázást megelőző négy évben legalább két évig azon országon kívül kell kutatómunkát folytatniuk, ahol csoportjukat megalapítják. A három-öt évre szóló, a harmadik év végi sikeres elszámolást követően automatikusan további két évvel meghosszabbított évi ötvenezer eurós támogatást a fogadó ország minisztériuma vagy finanszírozó ügynöksége és a 31 tagállamból álló kormányközi szervezet, az EMBC biztosítja.

A hét ország – Csehország, Görögország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Portugália és Törökország – tíz élettudománnyal foglalkozó kutatója által benyújtott és támogatást elnyert tíz pályázat témái között szerepelnek az öregedés, a tumorbiológia, a bél-agy tengely kommunikációja, a mikrobióta és a génszerkesztési eszközök. Bővebb információk a Magyar Kutatási Hálózat oldalán találhatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük