19. századi hangulatú posta nyílt

posta

19. századi hangulatú posta nyílt


19. századi hangulatot idéző múzeumposta nyílt Hollókőn, ahol a muzeális mérőeszközök mellett megnézhetünk egy száz évvel ezelőtti postaraktárt, de van pihenőkert, telefonközpont és még a rádiókabaré postatémájú jeleneteit is meghallgathatjuk telefonon. Akik mélyebben is beleásnák magukat az egykori kommunikációs szolgáltatásokba, azok az épület mellett a 30 éve működő, a Palócföld postatörténetét bemutató kiállítóhelyen tehetik ezt meg.


MTI/Komka Péter

2023-ban a Magyar Posta felhívást intézett a kistelepülések postáihoz, hogy más szolgáltatásokkal is kegészítsék addigi tevékenységeiket. Az új modell keretében mostantól akár kulturális tevékenység mellett is végezhetők a postai feladatok.

A Nemzeti Művelődési Intézet háromszáz, 1500 fő alatti településen vizsgálja, hogy hogyan tudna együttműködni a Magyar Posta a közművelődési intézményekkel.


MTI/Komka Péter

A 334 lakosú Hollókő Magyarország egyetlen faluja, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest világörökségi helyszínei mellett elsőként a nógrádi palóc falut vette fel. Az eredetileg a 18. században épült falu a népi építészet és a 20. század előtti falusi élet páratlan példája. Igaz, az ófalu 1909-ben teljesen leégett, de azt a tűzvész után rekonstruálták.

A településen többször pusztított tűzvész, mivel a házakat fából építették, alapozás nélkül, és könnyen gyulladó zsúptetővel fedték, a szabad tűzhelyek felett pedig kémény helyett csak füstlyukakon szellőztettek. Az 1909-es nagy tűzvész jelentette a fordulópontot: az immár vályogfalú házakat kőalapra emelték, és szarufás tetőszerkezettel, cserépzsindellyel fedték, megőrizve eredeti formájukat. A századelő hangulatát, az ősi palóc népi építészeti stílus emlékeit magán viselő Ófalu 1911-re nyerte el mai arculatát.

Forrás: MTI, képek: MTI/Komka Péter

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több múlt

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A budapesti verébháború története

“Szombaton este négy-öt férfiből álló csoport járta végig a Mester utcát. Megálltak a hatalmas platánok alatt, percekig figyelték az elcsendesedett verébsereg alvó táborait…”Tovább


1 hozzászólás

  1. Nagyszerű ötlet. Milyen klassz látvány lehet a régi típusú telefon központ. A Netflix egyik legjobb sorozata a “Lányok a vonalban ” jutott eszembe:-))
    Amúgy meg a kis posták bezárása nagyon nem volt jó ötlet- pl. itt a város egyik végéből el kell menni a nagy postára a város másik végébe, ha valami intézni való van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük