Vízágyon pihenhetnek a tehenek Kaposváron

tehenek vízágyon

Vízágyon pihenhetnek a tehenek Kaposváron


A tehéntartás legkorszerűbb technikai megoldásait felvonultató, úgynevezett precíziós tejtermelő laboratórium épült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampuszán. A MATE és a Fino-Food Kft. tejipari vállalat létesítményében

az állatok vízágyas matracokon pihenhetnek, és minimális emberi közreműködéssel, stresszmentesen, saját bioritmusuknak megfelelően elégíthetik ki a biológiai igényeiket.

A laboratórium egyszerre segíti az agrárpálya népszerűsítését, a szakemberek gyakorlati képzését, valamint a minél egészségesebb élelmiszerek előállítását. A tartási és fejési rendszer nagymértékben támogatja az állattartással kapcsolatos döntések meghozatalát, hiszen folyamatosan méri és elemzi a lefejt tej paramétereit.

Mint Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője elmondta, már rövid távon is érezhetők a fejlesztés pozitív hatásai:

a létesítményből érkező tej a korábbiaknál magasabb minőséget képvisel.

Az agrárium hatalmas szakemberhiánnyal küzd, és fontos a robotizáció, mert azzal munkaerőt tudnak megspórolni. A MATE precíziós tejtermelő laboratóriuma két állattenyésztővel és egy vezetővel működik. A fejlesztések ugyanakkor nem állnak meg, a tervek szerint 2024-ben baromfiteljesítmény-vizsgálót, és saját takarmánykeverő üzemet is létrehoznának a kaposvári kampuszon.

Bővebb információk a MATE oldalán találhatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több mezőgazdaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több gasztronómia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezeket a tésztákat szeretjük a legjobban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérte a száraztészták iránti keresletet, a körképből pedig megtudhatjuk, milyen típusú tésztákat szeretnek a leginkább a magyarok…Tovább

3 hozzászólás

  1. Ha folytatódik a csapadékos idő, lehet a szabadtartásos tehenek a Hortobágyon, szintén vízágyon pihennek majd. 😀 😀

  2. Author

    😀 😀 😀 Olvastam, hogy az Alföldön belvíz van.

  3. Én is vízágyon szeretnék pihenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük