Minden évben hotel épül egy lappföldi folyó jegéből

svédországi jéghotel

Idén is felépült a svédországi jéghotel


Az északi sarkkörtől kétszáz kilométerre északra, a svédországi Jukkasjärvi faluban 1989 óta minden évben újjászületik a Jéghotel, amely művészeti kiállításként indult, majd a világ első és legnagyobb hóból és jégből épült szállodájává nőtte ki magát. Az alapanyagot a Torne folyó jege szolgáltatja, idén már a harmincnegyedik alkalommal. Az egyes, tematikus szóbákon idén is különböző tervezőpárosok dolgoztak.

A Light Collectors, azaz Fénygyűjtők elnevezésű lakosztály például Lisa Lindqvist és Kate Munro munkája, inspirációját pedig a téli napfordulós ünnepségek és az ezekhez kapcsolódó mítoszok és állatjelmezek ihlették.


Light Collectors, Lisa Lindqvist és Kate Munro, Icehotel 34, fotó: Asaf Kliger

A hódkunyhó, Brian McArthur és Dawn Detarando tervei alapján a hihetetlenül szorgalmas hódok előtt tiszteleg, melyek, mint írják, létfontosságúak az egészséges ökoszisztéma szempontjából, amiből sokan mások is profitálnak. Gátjaikkal stabilizálják a vízszintet, védelmet nyújtanak a szárazság, az áradások és az erózió ellen, valamint javítják a vízminőséget. Ez az egyedülálló “környezetvédelmi szuperhős” vizes élőhelyek létrehozásával növeli a biológiai sokféleséget.


Hódkunyhó, Dawn Detarando és Brian McArthur, Icehotel 34., fotó: Asaf Kliger

A Tövissel álmodni elnevezésű szobában a sivatagi táj elevenedik meg, a papírkivágás művészetének inspirációjával. A kaktuszok kétdimenziós, sík felületei metszik egymást, háromdimenziós formákat alkotva, melyek az értékes víz megőrzésének is szimbólumai.


Tövissel álmodni, Monica Popescu és Emmylou Varon, Icehotel 34, fotó: Asaf Kliger

Az Örök Áramlásban a Torne folyó főnixként támad fel újra a víz és jég körforgásából, terjeszti teremtő szellemét, és összeköti a múltat, a jelent és a jövőt.

Örök Áramlás, Maxime Van Besien, Icehotel 34, fotó: Asaf Kliger

Forrás és képek: Icehotel.com

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több jég

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több tél

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük