Mi ronthat el egy pikniket?

mi rontha el egy pikniket

Mi ronthat el egy pikniket?


Elsőre azt gondolnánk, a válasz banálisan egyszerű. Pedig nem az. A minap kerestem valamit a Google-ben, amikor a felajánlott kulcsszavak között ez a mondat ötlött a szemembe: mi ronthat el egy pikniket?

Vajon mit keres ez a kérdés a leggyakoribb keresések között? Ennyien készülnek mostanában piknikezni? És ilyen sokan aggódnak amiatt, hogy az élmény nem lesz tökéletes? Hamar kiderült, hogy itt másról van szó, méghozzá a Guess 5, magyarul Találd ki 5 elnevezésű mobilos kvízjátékról, amit már több mint egymillióan töltöttek le, és láthatóan nagy népszerűségnek örvend.

A válaszokkal azonban már sokan nem boldogulnak, mert úgy tűnik, rengetegen kérnek a neten segítséget azoktól, akik már teljesítették az egyes szinteket. Először nem értettem, hogy mi értelme így egy játéknak, ha másról lessük a megoldásokat. Miután belekezdtem, már értem. Végül én magam is a Google-nél kötöttem ki, a kör bezárult.

A játék lényege,

hogy ki kell találnunk, egy adott kérdésre mely öt választ adják a leggyakrabban az emberek. Ezt, mint a játék leírásában olvasható, 100 ember korábbi válaszaiból szűrik le. Például, mi jut eszedbe először arra a kérdésre: Mik azok a tárgyak, amiket sosem adnál kölcsön senkinek? Mi az, ami egyszer történik egy évben? Mik azok a dolgok, amikért egykor nem kellett fizetni, ma azonban már kell?

Egy választ még könnyű kitalálni, nade ötöt? Én minden egyes kérdésnél elakadtam, rendszerint az utolsó válasznál. Olyan is volt, hogy eszembe jutott valami, de elvetettem, mert annyira marginálisnak tűnt, majd kiderült, hogy ott volt a legnépszerűbb válaszok között. Mint írják, a játékban 350 szint van, amelyek között lehetnek szöveges és képes kérdések is.

„A játék innovatív gondolkodásra buzdít,

így egyszerűen rájöhetsz a válaszokra. Néhányuk általános tudást tükröz, de mások találékonyságot, illetve eredeti ötleteket igényelnek.” Ez tényleg így van, néha nagyon kell gondolkodni, és egészen másképp, mint ahogy megszoktuk. Ez pedig üdítő érzés. De azért nem árt, ha az embernek jó sok szabadideje van hozzá. Vagy lehet, hogy ez úgy kell játszani, hogy amikor az ember elakad, félreteszi, és amikor épp mondjuk utazás vagy házimunka közben akad szabad agykapacitása, akkor gondolkodik rajta tovább.

“De ne aggódj, ha megakadsz, a beépített tippek segíteni fognak, hogy megtaláld a helyes választ!” Én ezeket a tippeket még nem találtam meg, csak azt a lehetőséget, hogy pontlevonásért betűket kérhetünk az ismeretlen válaszból. Ez viszont nem annyira éri meg, mert hamar elfogynak a pontok. És akkor mehetünk Google barátunkhoz.

Miután megnyitjuk az alkalmazást,

az első öt szintből választhatunk. A kezdő kérdés így szól: Mit nyitunk ki legalább egyszer naponta? Az első tippem nem jött be, vagyis nem szerepelt az öt leggyakoribb válasz között. Végül négyre sikerült rájönnöm, de az ötödikhez betűt kellett kérnem. (Szívesen elárulom egyébként a válaszokat, csak nem akarok spoilerezni, hátha magatok jönnétek rá, de vigyázzatok, mert addiktív.)

Nagyon érdekes ily módon kicsit bepillantani a tömeglélektanba, és megtudni, hogy mire asszociálnak először az emberek. Ebből a szempontból is elég tanulságos a játék, és abból is, hogy mennyire mozgunk együtt a többiekkel. Ugyanazok a válaszok jutnak-e az eszünkbe először. És bármennyit lehet tippelni.

Különösen érdekes válaszok születtek arra a kérdésre, hogy Mi az, ami nélkül a Föld egy jobb hely lenne. Végül én is eljutotta a Nagy Akadályhoz, ahhoz, hogy Mi ronthat el egy pikniket. És álltam előtte, mint Kafka hőse a törvény kapujában. Két válasz kapásból eszembe jutott, de a másik hárommal még most is küzdök.

Ha kritikát kellene megfogalmazni, biztos, hogy megemlíteném, hogy a magyar fordítás nem a legigényesebb. Emellett volt, aki arra panaszkodott a vélemények között, hogy az angolszász kultúrából átültetett válaszokra nem könnyű rájönni. A játékot egyébként egy Zebi24 nevű, szlovéniai játékfejlesztő készítette.

Kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több érdekesség

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 egészen rendkívüli és híres könyvesbolt!

Őrülten érdekes cikk jelent meg 4, egészen rendkívüli könyvesboltról. Öt csillagot kap tőlünk ez a cikk is. Többek között egy izlandi könyvesbolt történetébe is bepillanthatunk.Tovább

Mi az a sáfrány és miért olyan drága?

Mi az a sáfrány? A sáfrányt nem véletlenül nevezik gyakran “vörös aranynak” – ez a világ legdrágább fűszere, a valódi grammja 10 és 20 dollár közötti áron…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük