Különleges változócsillag tűnik fel az égen

változócsillag

Különleges változócsillag tűnik fel az égen


Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag. A jelenség bármelyik nap bekövetkezhet, és az objektum nagyjából olyan fényesnek látszik majd, mint a Sarkcsillag – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló szerdán.

A T CrB nevű csillag egy 3000 fényévre lévő, két csillagból álló rendszer egyik tagja, amely az Északi Korona (Corona Borealis) csillagképben található. Olyan különleges változócsillag, amit a szaknyelvben visszatérő nóvának neveznek. Ez azt jelenti, hogy a csillag bizonyos időközönként hirtelen felfényesedik, majd a felfényesedésnél valamelyest lassabban elhalványul, s visszatér nyugalmi állapotába.

80 éve nem volt ilyen és 80 évig nem is lesz

A kettős rendszerben legutóbb 1946-ban következett be nóvakitörés, előtte 1866-ban. A rendkívüli felfényesedés során az egyébként szabad szemmel láthatatlan csillag láthatóvá válik, ezért is nevezik ilyenkor új csillagnak, latinul nova stellának: ebből keletkezett a nóva elnvezés.

A csillagot pár napig lehet megfigyelni szabad szemmel, majd még körülbelül egy hétig binokulárral vagy távcsővel. Ezután fokozatosan visszahalványodik nyugalmi fényességére, és azt megtartja még 80 éven át.

A nóvákat

különböző osztályokba sorolják az elhalványulás mértéke alapján. Mindezek mellett létezik még egy nóvatípus, amelyet visszatérő nóvának neveznek: ebben az esetben a nóvarobbanás nem csak egyszer következik be a csillag élete során, hanem bizonyos időközönként, 10-100 éves időskálán ismétlődik, míg végül a csillag egyszer eljut a végső megsemmisülést okozó szupernóva-robbanásig. Jelenleg a Tejútrendszerben 10 visszatérő nóvát ismernek, amelyeknek egyike a T CrB. A különleges jelenségről részletes leírás olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Túl rövid egy nap? A Hold megoldja

Amikor 1969-ben az Apollo-11 program űrhajósai leszálltak a Holdra, apró tükrökből álló, úgynevezett retroreflektorokat helyeztek el az égitesten…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük