Horizont | Kevin Costner is saját vagyonából finanszírozta új filmjét

kevin costner horizont


Kevin Costner | Horizont


Francis Ford Coppolához hasonlóan Kevin Costner is saját vagyonából finanszírozta legújabb filmjét, a Horizont: Egy amerikai eposz című westernfilmsorozatának háromórás első részét, amelynek versenyen kívüli világpremierjét vasárnap este tartották a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Costner könnyekig meghatódott at alkotás lelkes fogadtatásától.


A meglehetősen véres film az amerikai vadnyugat terjeszkedését mutatja be két részben a minden áron letelepedni akaró marhatenyésztők, farmerek és katonák és a már korábban is ott élt indiánok konfliktusain keresztül. Costner projektje mélyen személyes, és nem csak rendezője, hanem főszereplője, producere és társszerzője is volt a filmnek.

Az ötletre

évtizekeden át nem talált finanszírozókat, végül, mikor szembesült vele, hogy senki sem akar ilyen filmet készíteni, az a “briliáns” ötlete támadta, hogy egyből négyet is készítsek, mint még korábban mondta. Már leforgatta a második részt is, és van még két forgatókönyv a tarsolyában, amit szintén szeretne elkészíteni, de további összegekre lenne szüksége a befejezéshez.

Ez pedig nem lesz egyszerű, mert már így is jelzálogot vett fel az egyik ingatlanára, hogy előteremtse a pénzt, ami 100 millió dollár volt. (Coppola egyébként szintén jelzáloghitelt vett fel, ő a kaliforniai borászatára.) “Egy ponton úgy döntöttem, oké, akkor megcsinálom én magam. És jelzáloghitelt vettem fel, összeszedtem valahogy a pénzt. Így már nincs mentség, ezek az én döntéseim. Ha nem tetszik valakinek, akkor hozzám jöhet panaszkodni” – mondta Cannes-ban a kétszeres Oscar-díjas sztár.


Az “őrült projekt”

forgatókönyvét még 1988-ban kezdte írni, és a filmet 2003-ra tervezte befejezni, de az utolsó pillanatban a gyártó stúdió visszalépett. “Nagyon csalódott voltam, mert a Fegyvertársak (a Costner által 2003-ban rendezett western) nagyon bejött” – mesélte az amerikai sztár. “Afféle kívülálló vagyok, de nem tudom pontosan, miért. Talán azért, mert nem akarom, hogy mások manipulálják a történetet, amit el akarok mesélni, és kész vagyok kiállni érte, nemet mondani”.

Costner nagyön örült a cannes-i lehetőségnek, és reméli, hogy a hétvégi vetítéssel sikerült a figyelmet a filmre irányítani. Azt is elmondta, hogy fontosnak tartja az amerikai őslakosokat “helyesen” bemutatni, emlékeztetve arra, hogy őket a terjeszkedés során “egyszerűen lesöpörték a színről”. Az Amerikát az 1860-as években, a háború előtti és utáni időszakban megidéző filmsorozat első részét június 27-én mutatják be a magyar mozikban.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Cannes

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Az sosem baj, ha egy vagyon visszakerül az egyensúly másik oldalára. Bárcsak a milliárdosok visszaadnák azt a pénzt ami semmit nem szolgál egy vaskos bankszámlán.
    Kíváncsian várom a filmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük