Fotókon a félig befagyott Lillafüredi-vízesés

befagyott Lillafüredi-vízesés

Fotókon a félig befagyott Lillafüredi-vízesés


Lillafüred olyan, mint egy Disneyland. A 20. század elején, az 1920-as években az egyre növekvő turistaforgalom hatására az állam úgy döntött, hogy amennyire lehet, fokozza a természeti és addig épített környezet varázsát. A reneszánsz kastélyok mintájára szállót húztak fel, és beható tereprendezést hajtottak végre.

Lillafüred, január 15-én. MTI/Vajda János

Az építési plató kialakításakor felhalmozódott kőzetanyagból függőkerteket építettek, áthelyezték az Anna-barlang bejáratát, és elterelték a Hámori-tóba torkolló Szinva-patakot, kialakítva a húsz méter magas Lillafüredi-vízesést, amely így Magyarország legmagasabb vízesése lett.


Lillafüred, január 15-én. MTI/Vajda János

A bükki projekt eredménye akár giccses is lehetett volna, de nem lett az. Lillafüred maga a csoda, és minden évszakban találni ott valami szépet, érdekeset. Most például a vízesést, amely félig befagyottan egyszerre nyújt szürreális és kissé fenyegető látványt, mintha egy fantasy-film háttere lenne, amelyben montázzsá állt össze az idő és az időtlenség, az élet és az örökkévalóság.

Lillafüred, január 15-én. MTI/Vajda János

Forrás: Wikipédia, képek: MTI/Vajda János

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több jég

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük