Meglepően sok lehet a Földhöz hasonló bolygó

Földhöz hasonló bolygó

Meglepően sok lehet a Földhöz hasonló bolygó


Varga József, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársának vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport olyan fiatal csillagot figyelt meg, mint amilyen a Nap is lehetett a kialakulásakor.

A Földtől ötszáz fényévnyi távolságban levő, HD 144432 jelű fiatal csillagot, amit egy poros korong vesz körül, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chilei Paranal Obszervatóriumának VLTI (Very Large Telescope Interferometer – Interferométer az óriás teleszkópban) interferométerével térképezték fel.

A VLTI óriástávcső

Az interferometria a csillagászatban gyakran alkalmazott technika, amellyel olyan részleteket lehet megfigyelni, amelyek detektálásra még a legnagyobb távcsövekkel sem lehetséges. Több távcső fényét kombinálva egy-egy égi objektumról sokkal finomabb képet hoznak létre, mint ami az egyes teleszkópokkal lehetséges lenne. Ily módon a több teleszkóp egyetlen óriási, „virtuális” teleszkópként vagy interferométerként működik, amelynek átmérője sokkal nagyobb, mint bármely létező távcsőé.

A VLTI négy óriástávcső jelét egyesíti egyetlen sokszoros felbontású méréssé.

A felbontóképességével meg lehetne számolni egy katicabogár pöttyeit negyven kilométer távolságból. A publikáció vezető szerzője, Varga József ennek a technikának, különösen a VLTI MATISSE műszerének a specialistája, aki ehhez hasonló különlegesen nagy felbontású megfigyelések alapján a bolygórendszerek kialakulását kutatja. A VLTI/MATISSE műszer megépítéséhez egyébként a Csillagászati Intézet is hozzájárult.

Porkorongból születnek a bolygók

Az új adatok eddig sosem látott részleteket fedtek fel a korong belső régiójáról, megmutatva, hogy a por három gyűrűben koncentrálódik.

Ez az első alkalom, hogy ennyire összetett gyűrűs szerkezetet észleltek egy csillag körüli korong belső régiójában. A Naprendszerrel összehasonlítva a HD 144432 legkisebb gyűrűje a Merkúr pályáján belül helyezkedne el, a második gyűrű akkora, mint a Mars pályája, a harmadik gyűrű pedig közel lenne a Jupiter pályájához.

Azért fontosak ezek a gyűrűk, mert a legtöbb esetben a Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók) túl kicsik és halványak ahhoz, hogy közvetlenül megfigyeljék azokat. De a kellően nagy tömegű bolygók, ha már létrejöttek egy fiatal csillag körüli korongban, réseket nyitnak a pályájuk mentén. Ezért a HD 144432 korongjában a gyűrűk között akár Jupiter-tömegű bolygók is rejtőzhetnek.

Gyakori ez a kémiai szerkezet

A kutatók a korongban lévő por anyagösszetételét is megvizsgálták. Ebben olyan kémiai elemeket találtak, amelyek a Föld leggyakoribb építőelemei közé tartoznak: magnéziumot, szilíciumot, oxigént. Ezek mellett vas jelenlétére utaló jeleket is találtak.

A vas jelenlétét a fiatal csillagok körüli korongok porában eddig csak gyanították, de az új tanulmány elsőként szolgáltat rá kézzelfogható bizonyítékot. Az is figyelemre méltó, hogy a por vasban gazdagnak, viszont szénben szegénynek tűnik, ami hasonló ahhoz, amit a Föld kialakulásakor is feltételezünk.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a Föld és a Naprendszer többi kőzetbolygójának kémiai összetétele nem kivételes, hanem meglehetősen gyakori lehet galaxisunkban.

A Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet egyik nagyon sikeres, nemzetközileg is elismert kutatási témája a csillagok és bolygók keletkezése. A HD 144432-vel kapcsolatos tanulmányt is jegyző kutatócsoport több éve alkalmazza az interferometriai technikát a nagyon kis látszó méretű csillag körüli korongok megfigyelésére.

Forrás: MTI, címlapkép: a négy óriástávcső a Paranal Obszervatóriumban, forrás: ESO

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több felfedezés

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük