Bécs száznapos klímabiennálét rendez

Kezdődik a bécsi Klímabiennálé


Száz intézmény, szervezet és kezdeményezés részvételével pontosan száz napon át tart az első bécsi Klímabiennálé, amely az éghajlatváltozás kérdéseit köti össze a művészettel- közölte Bécs Város budapesti irodája pénteken az MTI-vel. A biennálé helyszíne az egész város, a cél, hogy felhívják a látogatók figyelmét a természeti és a társadalmi változásokra, és szembesítsék őket a klímaváltozás uralta jövővel.

A klímabiennálé programjai szombaton indulnak, és ettől kezdve városszerte nap mint nap különböző, a klímaváltozással foglalkozó művészeti akciókkal lehet majd találkozni. Kiállítás, interaktív felolvasóest, újrahasznosításon alapuló építészeti projekt és speciális koncertek is szerepelnek a programban.

Diana Scherer, Hyper Rhizome 14, 2024
Courtesy die Künstlerin und andriesse eyck galerie, Amerstdam © Diana Scherer

Diana Scherer, Entanglement, 2021, Biennale of Sydney
Courtesy die Künstlerin und andriesse eyck galerie, Amsterdam © Diana Scherer

Erdőpusztulás és újrahasznosítás

A biennálén részt vesznek a nagy bécsi kiállítóházak – a Belvedere21 vagy a Weltmuseum -, a Wiener Festwochen és a város független művészei. A fesztivál központja a nemrég felújított KunstHausWien, ahol az Into the Woods című kiállítás látható.

Az erdővel foglalkozó tárlat középpontjában az emberi tevékenység – rendszerint pusztító – hatása áll az erdei ökoszisztémára. A múzeum Projektraum Garage nevű projektműhelyében újrahasznosító foglalkozásokat tartanak majd, egy Arapolis nevű installáció pedig azt mutatja meg, milyen jövő várhat ránk 2070-ben. A múzeum belső udvarán felállított klíma-kultúra-pavilonban különböző programok, például koncertek, felolvasóestek lesznek.


Monica Ursina Jäger, Transient Traveller (Filmstill), 2023
Courtesy die Künstlerin © Monica Ursina Jäger
 

Monica Ursina Jäger, Transient Traveller (Filmstill), 2023
Courtesy die Künstlerin © Monica Ursina Jäger
 

A biennálé fesztiválhelyszíne az egykori Északnyugati pályaudvar területe, a  Nordwestbahnhofgelände, amely ma Bécs egyik legjelentősebb városfejlesztési területe. A lebontásra ítélt buszterminálban a Songs for the Changing Seasons szól majd, amely állati és emberi zajok keveréke és különböző filmvetítésekhez, videóinstallációkhoz szolgál majd háttérzeneként.

A zsemlemorzsától az aktivizmusig

A területen működő Biofabrique-ban a bécsi műszaki egyetem hallgatói régi alapanyagokból igyekeznek új anyagokat létrehozni: olyan kérdésekkel foglalkoznak majd, mint hogy mit lehetne kezdeni a metróépítéseken kiásott földdel vagy egy pékség zsemlemorzsájával. A terület szabadtéri részén gyermekjátszótér, művészeti installációk és egy klímakantin várja a látogatókat. Ennek árai a klímaváltozás árához igazodnak.


Katier Paterson, To Burn, Forest, Fire, 2021
Courtesy die Künstlerin © Katie Paterson
Foto: Veikko Somerpuro

Katier Paterson, To Burn, Forest, Fire, 2021
Courtesy die Künstlerin © Katie Paterson
Foto: Veikko Somerpuro

A klímabiennálé programkínálatában többek között meditációs tanfolyam és a Práterbe tervezett kirándulás is szerepel, de az érdeklődők azt is megtanulhatják, hogyan lesz a kombucha gombából festővászon, vagy miként hozhatnak létre mémeket. A Volkskundemuseumnál megrendezett aktivizmustáborban pedig megtanulhatják, hogyan kell jól kampányokat kidolgozni vagy tiltakozásokat szervezni.

A Haus der Geschichte kiállítása a környezetvédelmi mozgalmak történetével foglalkozik, a Foto Arsenalban a víz, a Kunsthalle Wienben pedig a nap körül forog majd minden.

Forrás: MTI, képek: biennale.wien, Into the Woods / KunstHausWien, címlapkép: Monica Ursina Jäger, Transient Traveller (Filmstill), 2023, Courtesy die Künstlerin © Monica Ursina Jäger

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A szarvasmarha, a bölény és a metán

Nemrég készült egy kutatás, amely megállapította, hogy a bölények jócskán hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb széndioxid kerüljön a légkörbe… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük