Világhírű magyar tudósok a Várkert Bazárban

Világhírű magyar tudósok mti

Világhírű magyar tudósok a Várkert Bazárban

Világhírű magyar tudósok munkásságát gyűjti egybe a Várkert Bazár Heuréka! A magyar géniusz nyomában elnevezésű, kedden megnyílt szabadtéri tárlata.

A különleges válogatás

a két magyar Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin és Krausz Ferenc sikerének apropóján mutatja be azokat a kimagasló tudományos eredményeket, melyek hozzájárultak világunk alakulásához és amelyekre mindannyian büszkék lehetünk, hiszen a különböző területeken ma is visszaköszönnek a járványkezeléstől kezdve az űrkutatáson át a mindennapi szórakozásig.

“A magyar tudományos eredmények időről-időre történő felmutatása, feltalálóink és újításaink megismertetése a felnövekvő generációkkal olyan ügy, amelyért közös felelősséggel tartozunk, mert ha mi nem tesszük meg, senki nem fogja megtenni helyettünk” – fogalmazott Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos a fővárosi eseményen.

A magyar tudományos eredményeket bemutató kiállítás

újszerű látásmóddal, nem a szigorú időrendi bemutatást követve, hanem a tér, a távolság, az információ és az ember fogalmai köré csoportosított, tematikus egységekre tagolva állítja az érdeklődők elé a népszerű találmányokat és azok létrehozóit, kiragadva a köztük lévő személyes és tudományos kapcsolódásokat is.

“Nagyon örömteli és időszerű, hogy a magyar tudósok és a magyar tudomány népszerűsítése olyan jelentős helyet kapott a Várkapitányság igen gazdag programjában, hogy kiállítást is szentel neki”

– hangsúlyozta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

Ez különösen időszerű, mert közeledik a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának kétszázadik évfordulója, mely felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzeti önállóság, a népesség jóléte, az ország fejlődése elválaszthatatlanul összefonódik a magyar nyelv művelésével s a magyar tudományossággal. A magyar társadalomban, a nemzetben fel kell éleszteni a megbecsülést és a felelősségérzetet a magyar tehetségek, tudósok és tudományművelés iránt, valamint a tettvágyat is elismerésükre és támogatásukra.

A magyar géniuszok nagysága abban is megmutatkozik, hogy eredményeik a magyar nemzetet és az egész emberiséget egyaránt gazdagították” – mondta az MTA elnöke.

A Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján

megtekinthető 16 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 32 tablófelület hozza közelebb a látogatókhoz 52 magyar feltaláló jelentős felfedezéseit. A tárlat közönsége többek között elmerülhet a térben rejlő kreatív lehetőségekben, megismerheti a testi és lelki egészségünket támogató felfedezéseket, valamint rácsodálkozhat arra a lendületre, amellyel az emberiség meghódította a világűrt.


A népszerű találmányokat, tudományos eredményeket, létrehozóikat és a köztük lévő kapcsolódásokat négy tematikus blokk mutatja be. A Dimenziók a térben rész többek között Eötvös Loránd torziós ingáját és Barabási Albert László komplex hálózatok elméletének kutatását ismerteti.

A távolság leküzdése blokkban szerepel Pavlics Ferenc első holdjárója – amely részt vett az Apollo programban – vagy Puskás Tivadar telefonhírmondója. Az infókorszak kapujában részben például Jedlik Ányos dinamója, Neumann János számítógépekhez vezető elméletei és Charles Simonyi mai szoftvereket meghatározó munkássága kerül középpontba.

A Fókuszban az ember blokkban pedig friss Nobel-díjasaink mellett Semmelweis Ignác és Szent-Györgyi Albert világraszóló eredményeiről mesélnek a tablók.

A kiállítás – melynek kurátora Gál Vilmos történész-muzeológus – november végéig tekinthető meg ingyenesen a Várkert Bazár sétahelyszínén. A kiállításhoz különleges kísérőprogramok is kapcsolódnak: október 26-án Gál Vilmos kurátor és Domokos Gábor, a Gömböc egyik megalkotója tart tárlatvezetést.

Forrás: MTI | Borítókép: MTI

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


adomány genetika DNS gének tudomány függőleges pixa

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Személyre szabható a migrén kezelése?

A gyakran szinte elviselhetetlen szenvedéssel járó migrén sok ember életét keresíti meg. A fejfájástípus kutatási szempontból az egyik legfontosabb neurológia betegségnek számít…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük