Menekülő vadak miatt lezártak egy főutat

menekülő vadak

Menekülő vadak miatt lezártak egy főutat


A dunai árhullám elől menekülő vadak miatt vasárnap 17 órától teljes szélességében lezárják az 55-ös főutat Pörböly és Baja között. A közlekedők a forgalom nagyságától függően mindkét irányból kizárólag rendőri felvezetéssel haladhatnak át. A lezárásig óránként 60 kilométeres sebességkorlátozás volt érvényben, mert a gemenci erdőből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében.

Gemencen ugyanakkor már korábban megkezdődött a vadmentés. A jelentős vízszintemelkedés előtt több héttel megkezdték a hullámtérben lévő vadvédelmi dombok, régi, még a kalocsai érseki uradalom idejéből származó nyári gátak, egyéb magaslatok, valamint az árvízvédelmi töltésen túl lévő, úgynevezett ármentett területek takarmánnyal történő feltöltését.

Ennek köszönhetően sok vad azokra a területekre szokott, és több hétig is át tudja vészelni az áradást a viszonylag kis, de élelemmel ellátott helyen. Mint a Gemenci Ökoturisztikai Központ Facebook-oldalán olvasható, ilyenkor a gímszarvas és a vaddisznó is vígan elviseli egymást. A közös céljuk a túlélés.


Forrás: MTI, kép: Gemenci Ökoturisztikai Központ/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet az árvízről

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük