Támadnak az ékfarkú halfarkasok? Rablósirályok Magyarországon

ékfarkú halfarkas Magyarország Balaton

Támadnak az ékfarkú halfarkasok? Rablósirályok Magyarországon


2020.09.12. | Szokatlanul erős az idén a halfarkasok jelenléte nálunk, főként a Balatonnál. Ha az utcán kérdezősködnénk, a legtöbben azt hinnék, hogy valami emlősállatról van szó, a “hal” miatt talán páran ragadozóhalakra gondolnának, holott a halfarkas valójában madár, amint régi elnevezése, a rablósirály  is jelez. Régi és új név egyaránt arra utal, hogy bár a sirályoktól sem idegen elrabolni más madarak zsákmányát, a halfarkasok kimondottan erre specializálódtak. Jellemzően a magasészaki tundrák, szigetek, tengerpartok madara, mely ritkán vetődik el hozzánk. Ezért is érdekes, hogy ezekben a napokban nem is olyan nehéz látni.

Négy fajuk él Európában, a nagy halfarkas (más néven szkua) egészen nagy termetű. Ő vetődik el hozzánk a legritkábban. Különlegesen megnyúlt középső faroktollaik alapján különböztetjük meg a további három fajt, a szélesfarkú, a nyílfarkú és az ékfarkú halfarkast. Mind a négy fajt barna szín jellemzi, szemben a sirályokkal, de határozásuk egyáltalán nem könnyű, főként, ha fiatal madarakról van szó – már pedig hozzánk leginkább fiatalok látogatnak el.

Évenként is változó, hogy melyik faj tisztel meg minket leginkább. Az idén az ékfarkú halfarkas a sláger.

BIRDING.HU ADATAI ALAPJÁN 2020-BAN MÁR 12 ALKALOMMAL LÁTTÁK 


Ékfarkú halfarkas Magyarországon 2020

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy én már láttam a szélesfarkút, az ékfarkút, sőt a nagy halfarkast is a Balatonnál. Utóbbi különösen szép emlék; azt a madarat sikerült megfigyelnem annak idején, mely valamivel később elpusztulva került elő, a lábán izlandi gyűrűvel.

A halfarkasok felbukkanása elsősorban azért érdekes, mert jól jelzik, hogy az őszi madárvonulás milyen hatalmas térségeket érint. Nézzétek meg az alábbi térképeket. Az ékfarkúak hozzánk legközelebb hol költenek?


Ékfarkú halfarkas elterjedése

A narancssárga szín a fészkelőterületeket jelöli, a kék a telelés területeit. Ha azt mondjuk: a pillanatnyilag nálunk, zömmel a Balatonnál felbukkanó halfarkasok kegyetlen messzeségből érkeztek, jó esetben is Skandinávia északi részeiről, de könnyen lehet, hogy a távoli Szibéria partjairól, joggal csodáljuk őket, de még inkább, ha megnézzük, hová tartanak. A térképre tekintve rögtön világos, hogy érkezzenek bármilyen messziről, még csak a vándorút elején járnak, hisz hamarosan átkelnek a fél földgömbön, hogy a déli tengerek fölött csapongjanak.

Jó utat, halfarkasok!

Borítókép: Ékfarkú halfarkas | Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Balaton madarai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük