Újabb vármegyében jelent meg! | Madárinfluenza 2024

ludak madárinfluenza

Újabb vármegyében jelent meg! | Madárinfluenza 2024

Békés vármegyét követően Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is megjelent a madárinfluenza – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A Nébih laboratóriuma a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsöd településen mutatta ki a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát egy 2500 példányt számláló májhasznú lúdállományban. A telepen a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. Az állomány felszámolása folyamatban van, a gazdaság körül pedig kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet.


A Nébih szerint a héten igazolt esetek is bizonyítják, hogy a madárinfluenza vírusa bárhol megjelenhet az országban, ezért kiemelten fontos a járványvédelmi előírások szigorú betartása, valamint a vadon élő madarak elleni védekezés. Ennek érdekében minimalizálni kell a jármű-és személyi forgalmat, valamint a járványvédelmi előírásoknak nemcsak a feltételeit kell biztosítani, hanem azt folyamatosan működtetni is kell. A baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, emellett a takarmányt és az alomanyagot is zárt helyen kell tárolni.

A betegséggel összefüggő minden további információ elérhető a Nébih oldalán a Madárinfluenza felületre kattintva.

Forrás: MTI | Borítókép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


adomány keselyű madárvilág

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hamarosan gólyák szelhetik London egét

2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük