Szemétszedés a Tiszán | Egy kamion súlya gyűlt össze

szemétszedés a tiszán

Szemétszedés a Tisztán


Rekordszámú önkéntes vett részt idén június 27-30. között az V. Tisza-tavi PET Kupán. 19 csapat, 80 kenu és mintegy 370 önkéntes, köztük csaknem 40 gyerek mintegy 7,5 tonna hulladéktól mentesítette a folyót. Ez pont egy tonnával több, mint amennyit tavaly szedtek össze a résztvevők, és megfelel egy kamion súlyának. A szemétgyűjtés a Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszon zajlott.

2023 vége és 2024 márciusa között öszesen hét árhullám vonult le a Tiszán, ami jelentős mennyiségű hulladékot terített szét az ártéri erdőkben, nádasokban. A szervezők közleménye szerint, amíg Kárpátalján a hulladékgazdálkodás nem indul jelentős fejlődésnek (mintegy 200 településen nincs hulladékszállítás), addig a hulladékutánpótlás minden évben biztosított lesz.

A hulladék összetétele változatlan,

továbbra is PET-palackokból van a legtöbb, mert ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen. De sok az üveg, a fémdoboz és a kommunális hulladék is az ártéri területeken.

A legtöbb hulladékot az MBH Bank csapata gyűjtötte. Őket a Decathlon csapata követte, míg a harmadik helyet a Siemens Energy érdemelte ki. A Tisza-tó Hőse – azaz az egy főre jutó legtöbb hulladékot gyűjtő csapat – a Decathlon lett.

A szemétszedéshez több mint 2300 zsákra volt szükség. A kommunális hulladékot, a szelektív, valamint a még szelektálásra váró hulladékot Kiskörére, a Folyómentő Központba szállítják, ahol további válogatás, előkészítés után adják át újrahasznosításra. Az órisá szemétmennyiségnek így körülbelül a hatvan százaléka másodnyersanyagként kelhet új életre.

Forrás: MTI, kép: PET Kupa/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Életem „legdurvább” tavasza?

Mindig necces legekről beszélni, de azért most joggal merül fel bennem, hogy talán nem volt még annyira pörgős tavaszom, mint amilyen most jön. Persze, volt…

Nyilvános a Google-on a titkos oldalunk

Most már nem lehetünk biztosak abban, hogy csak mi látjuk. Pár hete egy hozzászólásban említettem is, hogy igyekeznünk kell, ugyanis mi megtehetjük…Tovább


    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük