Időt szánni arra, hogy „borongjunk”, hogy megnézzük – kalandvágytól fűtve akár – a világ és az élet árnyékos, ha tetszik sötét oldalát is, az egyik legjobb befektetés, és a legjobb szórakozás.


2020.05.02. Üdvözöllek az első, teljesen mobil-kompatibilis aloldalon! Ha nem is egészen más világ ez, mint amit a főoldalon megszokhattál, de nem csak technikailag különbözik. Két éve már, hogy úgy döntöttem, lesz egy ilyen kicsit sötét oldal. Miért van erre szükség? Nemcsak azért, hogy mobiltelefonon is kényelmesen lehessen olvasni, hisz ide, a DARKSITE-ra csak bizonyos tartalmak kerülnek fel; itt például nem lesznek halak, vadak, madarak.

Sokszor hivatkoztam arra az utóbbi években, hogy olyan nekem a honlap, mint egy otthon. Ahol vendégül látlak titeket. Általában terített asztallal, ám néha üres a hűtő, sőt az is előfordult párszor, hogy nem voltam itthon.

Ez az otthon abban különbözik más házaktól és otthonoktól, hogy még ha távol járok is, a zárban hagyom a kulcsot.

És mint minden otthont, ezt is az formálja, aki benne él. Ahány ember, annyi élet; ahány élet, annyi stílus. Ha sokféle ez az élet, stílusában is sokféle lehet, és egy idő után nehezen férnek meg egymás mellett a dolgok. Ha valaki rendszeresen jár színházba, nyilván vannak nyakkendői. De ha ugyanakkor rendszeresen járja az erdőt is, gumicsizmája is van. Ha ebédel, talán ezüstvillával eszik, de odakinn van kaszája-kapája is. A gumicsizmát és a lakkcipőt sem tartjuk ugyanabban a szekrényben. A villát és a kapát sem tartjuk ugyanott. Könyvespolcainkon sem rakjuk a Kis herceget egy Biokémia atlasz és egy mohahatározó közé. A Kis herceget más Exupery könyvek társaságában tartjuk, a Biokémia szomszédja pedig a Holics Fizika vagy Az idő rövid története.

Másutt alszunk, mint ahol eszünk. Másutt fürdünk, mint ahol alszunk.Érdeklődésiköreink, sőt hangulataink is „tárgyak”. Úgy gondoltam tehát, hogy lassanként ki kell dobozolni. Olyan a CENWEB még, mint egy lakás közvetlenül a beköltözés után. Összedobozolva minden. De ki kell pakolni, rendszerezetten és tervezetten. Kellenek a külön polcok. És vannak alkalmak, melyek egészen más tereket igényelnek. Ilyen alkalom az, amikor a szokottnál kissé keményebbek, bátrabbak vagyunk, s gondolatainkba, érzéseinkbe mélyebbre szállunk; amikor bemerészkedünk a sötétbe. Amikor átnézünk a Hold túloldalára; oda, ahová csak ritkán, s nehezen látunk; és ami innen nézve mindig árnyékban van.

Nem a rosszkedv, nem a depresszió oldala ez. Tudom, sokan kerülik a sötét hangulatokat, a baljós könyveket és filmeket, a keményen szembesítő mondatot is akár, holott mindez legalább annyi meghittség és öröm forrása lehet, mint egy felhőtlen vígjáték vagy egy gondtalan napfürdő. Vállalás és nyitottság kérdése az egész. Van, aki mindig napfényes meleg helyre utazik. De a világ nagy része nem napfényes, és nem meleg. Nem mindenütt vár minket gyümölcskoktél és langyos föveny. Van, ahol fagyos szél sziszeg, és éles sziklák sorjázzák az utat. De vajon ki ismeri meg a világot jobban? Ki él inkább, ki él többet?

Aki föveny után vágyik mindig, vagy az, aki időnként elvonul a hegytetőre, bemerészkedik a hideg észak kulisszái mögé is?

Időt szánni arra, hogy „borongjunk”, hogy megnézzük – kalandvágytól fűtve akár – a világ és az élet árnyékos, ha tetszik sötét oldalát is, az egyik legjobb befektetés, és a legjobb szórakozás. Csak itt nem az asztal tetején táncolva múlatjuk az időt. Itt csöndesebben, összesúgva, gyakran egyedül, máskor minden korábbinál vadabbul vagyunk jelen. Itt gyakrabban hallgatunk, többször merengünk.

De épp hallgatásaink és merengéseink összessége teszi lehetővé, hogy ne csak egy honlapon legyünk jobban otthon, hanem a világban is. Legyen az napfényes vagy akár sötét.

Üdvözöllek tehát ebben a szándékom szerint meghitt zugban, a honlap és a Hold árnyékos oldalán.

Szólj hozzá, oszd meg másokkal is! Segíts abban, hogy sokakhoz jusson el a DARKSITE.  Köszönöm.


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!


44 válaszok
 1. centauri16@gmail.com
  centauri16@gmail.com says:

  Remélem, a hozzászólás lehetősége is működik. Kíváncsi vagyok a véleményetekre nagyon 🙂 Sok tennivaló elmaradt ezen az oldalon, amit indulásra szerettem volna, de néha talán a kevés is számít, nagy bölcsen azt mondhatnám, több a semminél.

  Izgulok kicsit.

  Válasz
 2. Gerda
  Gerda says:

  Azta, ez jól néz ki, nagyon különleges a hangulata! Érdekes kalandnak ígérkezik. 🙂 Időt szánni a borongásra…rég elfeledett művészet ez.

  Válasz
  • centauri16@gmail.com
   centauri16@gmail.com says:

   Köszönöm – bíztatásnak veszem. Én is azt gondolom, helye és létjogosultsága van ennek is. És okunk is lesz rá a jövőben. Egyáltalán: bizonyos dologok átgondolása nem megy némi sötét tónus nélkül.

   Válasz
 3. Kiss Regina
  Kiss Regina says:

  Kedves Cen’!
  Én ezt imádom. 🙂 Rendszeres olvasó leszek, nekem pont ez kellett most. Köszönöm. 🙂

  Válasz
  • centauri16@gmail.com
   centauri16@gmail.com says:

   Ne tudd meg, illetve tudd meg, mekkora örömmel olvasom ezt. Sok malmom lassan őröl, de remélem, előbb-utóbb minden révbe ér, felépül, kerek és egész lesz.

   Ha lesz igazi sorozat, annak például itt a helye. Ilyen a Darksite story.

   Válasz
 4. Ibolya Nagy
  Ibolya Nagy says:

  Üdv. a Sötét oldalon!
  Ismerkedem, tájékozódom.
  Épp a napokban váltottam a Fb-on is sötét háttérre, állítólag kíméli a szemet.
  A dizájn ízléses, emelkedett hangulatom lesz, mintha egy szentélybe lépnék.
  Ezzel együtt igyekszem a hozzászólásaimat a minimálisra csökkenteni.

  Válasz
  • centauri16@gmail.com
   centauri16@gmail.com says:

   Örülök, kicsit még sovány a tartalom, első körben további ideillő tartalmak, írások költöznek ide, aztán az újak már itt jelennek meg.

   De a hozzászólásokat ne fogd vissza, ha kérhetek valamit én is. 🙂

   Válasz
 5. Szabó Edit
  Szabó Edit says:

  😮😮😮 Hűha!!
  Életre kelt hát a DARKSITE! Azt sejtettem, hogy a meglepetés a weboldallal lesz kapcsolatos, mert folyamatosan változásokat tapasztaltam mostanában a telefonos verzión, de erre nem számítottam. 🙂
  Gratulálok, Cen’! 👍

  Szokatlan a sötét háttér, de az egyáltalán nem meglepő, hogy neked jutott ez eszedbe, nálad találkozom ilyennel először.
  Egy észrevétel: a fekete alapon a kék szöveg nálam kicsit nehezen olvasható, talán valami más színnel kellene próbálkoznotok.

  Kíváncsian várom, hogy milyen tartalmakat találunk majd itt! (A képek között azért lesznek majd világosak és szép színesek is, ugye?)
  Hajrá!! 🙂

  Válasz
  • centauri16@gmail.com
   centauri16@gmail.com says:

   Köszi, Edit! Tudtam, hogy tudod. Még az is megfordult a fejemben, hogy valamiként rábukkantál a készülő oldalra. Ugyanakkor reméltem, hogy a DARKSITE már feledésbe merült, így nem számít rá most senki.

   A DARKSITE elindulása nem jelenti a megszokott főoldal negligálását. Épp azt láthattad, hogy ott sem állt meg semmi, sőt. Egy év alakítgatás után már az is csaknen mobilbarát, a menü nem az igazi mobilon, de ha már megnyitsz egy írást, egészen jól olvasható. További fejlődés várható ott is, végső soron pedig az egész a Darksite-hoz mérhető minőségben les elérhető. Remélem.

   Nagyon szeretném, ha a mobilfüggők sem riadnának el az oldaltól csak azért, mert rosszul olvasható.

   Ami a képeket illeti: nem tudom még. Sokkal színesebb ez a világ valószínűleg nem lesz. Arra ott a másik oldal. De a következő hetekben rengeteget alakul majd a DARKSITE, vélhetően már ma éjjel is. Izgalmas nekem is. Sok szempontból én sem tudom, hová forrja ki magát.

   Válasz
   • Szabó Edit
    Szabó Edit says:

    Mostanában keveset vagyok a laptopon, ott tudok csak az oldal rejtett zugaira rábukkanni. Viszont épp ezért örülök ennek a mobilos változatnak.
    Próbálgatom keresztbe-kasul. A menürendszer bővül most is, látom. A megosztás is működik! Örülök!! 🙂

    Válasz
  • centauri16@gmail.com
   centauri16@gmail.com says:

   Friss az oldal, most még előfordulhat, hogy késik kicsit a megszólalás megjelenése.

   Válasz
 6. Máté
  Máté says:

  Sokkal érdekesebb a sötét oldal,több szempontból is.Érdeklődve várom a továbbiakat itt is.

  Válasz
 7. Szabó Edit
  Szabó Edit says:

  Két világban barangolhatunk ezentúl a honlapodon.
  Mindenki maga dönti el, hogy merre indul.

  Az írásokat, amiket ide átpakolsz, megtaláljuk a régi helyükön is? Vagy teljesen elválik majd egymástól a sötét és a világos oldal? Hogy tervezed?

  Válasz
  • centauri16@gmail.com
   centauri16@gmail.com says:

   A főoldalról nem tűnik el semmi, és ahogy eddig, üzemel tovább. Meg ez nem is paradigmaváltás, csak egy kulissza létrehozása. Itt az érzések és hangulatok egy csokra-csoportja lesz. Zenék, filmek, írások… – az esszék, receptek, virágok, madarak a másikon jönnek-élnek tovább. De ha itt megjelenik egy új novella vagy regényfejezet, arról ott is hírt adok.

   Válasz
 8. Gergely Brunda
  Gergely Brunda says:

  Mundus vult decipi, ergo decipiatur. Örülök, az oldalnak. Sose hittem abban, hogy a sötétség csupán a fény hiánya. A sötétség az sötétség, és szerves része a mindenségnek. Az árnyak birodalmában minden tünemény éppoly valóságos, és a Fényt megérteni sem lehet igazán a Sötét nélkül. Nagyon várom a további írásokat, és nagyon nagy szeretettel üdvözöllek Kedves Cen’ 🙂

  Válasz
  • centauri16@gmail.com
   centauri16@gmail.com says:

   Köszönöm, Gergely! Öröm, hogy felbukkantál, rögtön az első körben.
   Remélem, nem kell sokat várnom, hogy viszontlássalak itt megint.

   Most először rohammunkában bőséges felhozatal költözik át ide, de nagyon rövid időn belül friss írások jönnek, Darksite-írások; ezekről a főoldalon is hírt adok majd FRISS SÖTÉT jelige alatt 🙂

   Válasz
 9. Holsky Péter
  Holsky Péter says:

  Ha van éjszaka-költészet (a trubadúroktól és Edward Youngtól [1683-1765] Novalison és Vörösmartyn, Victor Hugon és Tutycseven át József Attiláig és Weöres Sándorig); ha van “éjszaka-zene” (Bartók szava – de nem igazán a mozarti “Eine kleine Nachtmusik”-ot értette rajta), akkor miért ne lehetne éjszaka-próza, Sötéthold-honlap is?
  De nem kérdezősködöm tovább, inkább követem Lermontovot (Lator László fordításával felszerelkezve):

  Kimegyek az éji ködös útra.
  Csillognak a fehér kavicsok.
  Csend van. Istent figyeli a puszta,
  csillag csillag-társával susog.

  Mily csodás az ég, mily ünnepélyes!
  Kék varázsban aluszik a táj…
  Mi emészti szívemet? Mit érez?
  Bán valamit? Valamire vár?

  Nem várok már semmit a világon,
  múltamért se vádolom magam.
  Szabadságra s nyugalomra vágyom,
  s elaludni, gondolattalan.

  Úgy aludni – mégsem sírveremben -,
  hogy ne kelljen ébrednem soha,
  s kebelemben élet szenderegjen,
  melegítsen lassú árama.

  S míg egy édes hang fülembe lágyan
  éj-nap szerelemről énekel,
  boruljon rám zúgó morajával
  egy örökzöld, sűrű lombu cser.

  NB, Galgóczy Árpád magyarítása is gyönyörű:
  http://ketezer.hu/2019/10/galgoczy-arpad-forditasaibol/
  , mindkettőből megérezhetjük, miért is tér vissza hozzá Bulgakov, “A Mester és Margarita” este-vágyában.

  Válasz
 10. Lívia
  Lívia says:

  Nagyszerű ötlet- Hickok-i hangulat, nagyon izgalmas lesz.
  Irodalmi borzongás,az agynak és a szemnek is a sötét oldalon. gratulálok, szuper ötlet !

  Válasz
 11. Nagyné Ica
  Nagyné Ica says:

  Nos Cen’ alaposan megleptél ezzel a Darksite-al!
  Régóta készülsz a mobilbarát verzióra, de én sem erre számítottam.
  Tudom a fiatalok és az ebook olvasók – legfőképpen az éjszakai baglyok – számára kedvelt a sötét háttér.
  Próbálkoztam már én is így olvasni, de az én szemem sajnos nem kedveli.
  Szeretem az éjszakai csillagos égboltot, az erdőt, a hideg havas hegyeket, a vizet, a füvet, a napfényt.
  Mindenek ellenére, mégis – amikor tehetem – maradok az élet napos oldalán.
  Egyszer azt találtam mondani, hogy én a “fény gyermeke, a nap leánya” vagyok. 🌞😊

  Minden kezdet nehéz! Próbálom megszokni, mint ahogy biztos vagyok abban, nem ez a végleges verzió!

  Jó munkát és a legjobbakat! 😊

  Válasz
  • centauri16@gmail.com
   centauri16@gmail.com says:

   Köszönöm, Ica!

   Gondoltam rá, hogy nem mindenkinek jó a félhomály, viszont mindenképp jó, ha van ilyen is – az biztos, hogy velem kompatibilis. Az irodalommal is. De ahogy Editnek is írtam, a Darksite nem helyettesíti az eredeti oldalt, hanem kiegészíti azt. Szóval létrejött egy új tér, és mivel mostantól két tér van, ez növeli a választás szabadságát. És minden, ami növeli a szabadságfokot, jó.

   Remélem, viszontlátjuk egymást még.

   Válasz
   • Nagyné Ica
    Nagyné Ica says:

    Jajjj Cen’! Remélem nem értettél félre!
    Nem szeretném ha bármi negatívitás érződne abból amit mondtam.
    Igyekszem mindkét oldalt látogatni.
    Olyan ez mint a valós élet: éjszakák és nappalok váltják egymást. 😎
    Azt pedig, hogy még látjuk egymást, csak remélni tudom, hogy nem csak itt a vituális térben. 😊

    Válasz
 12. Szabó Edit
  Szabó Edit says:

  Kíváncsi leszek, hogy végül hány írásodat rakod át ide. Hányról gondolod úgy, hogy ide tartozik? Milyen lesz az arány? 🤔

  Válasz
 13. Nagyné Ica
  Nagyné Ica says:

  Jól van!
  Kezdem megszokni a sötétséget. 😎
  A Kék anygyalt pl. gond nélkül elolvastam. 😊

  Két apró észrevétel:
  1. Ha válaszolok a hozzászólásodra, egy keskeny kis ablak jelenik meg, és a válasz ugyancsak keskeny sávú lesz, nem jelenik meg minden karakter.
  2. Kb. Két órás az “időeltolódás” a valóságban közzétett és a megjelenítésre kerülő időpont között.
  Most pl. 13.45 van 😊

  Válasz
  • centauri16@gmail.com
   centauri16@gmail.com says:

   Köszi az észrevételeket, nézem, mit lehet tenni!

   A jövőben is, ha valami hibát láttok, van javaslat van, nagy örömmel veszem.

   Válasz
 14. Szabó Edit
  Szabó Edit says:

  Vajon miket hozol majd az “Ütős rövid” alá? A Föld árvái például? Vagy az nem elég rövid? (Csak tízperces. 🙂 )

  Válasz
 15. Tünde
  Tünde says:

  Nekem ez nagyon bejön! Igaz a szememet ígénybe veszi, de sebaj! Izgalmas, újdonság! Várom a folytatást!

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük