Irodalom a félhomályban – félhomály az irodalomban
centauri-jégvágó
Centauri a Föld árvái

Utazás a nagyvárosba

Értem, miért mondja apám egyre többször, hogy északra…
 

ANI & OLGA - Darksite Story 12. fejezet

– Ez nem egészen olyan, mint amilyennek te látod. Azért mondom ezt, mert nagyon megszerettelek. Tovább megyek. Te vagy az igazi Beyonnak. Senki mással nem tudom elképzelni őt. Csak van két probléma, és azért akarom ezt elmondani, mert hozzád hasonlót még nem láttam, és igazán kár lenne, ha Beyonnal együtt elsüllyednél te is.

Olgát egy pillanat alatt olyan mély szomorúság öntötte el, amilyen Beyon mellett soha. Ani lamentálása komorabbnak tűnt, mint bármi azelőtt. Olga érezte, hogy súlyos csalódás előtt áll, ha tovább hallgatja Anit, ugyanakkor tudta, hogy nem teheti meg, hogy ne hallgassa.

 

Ki a fene a fekete nő? - Darksite Story 11

– Nézze. Most nem a kapitányságon vagyunk. Igaza van, ez itt az ön útja. A maga birodalma. Szóval, bocsánat, a betolakodásért.

Beyont meglepte párfordulás. Kétszer is körbenézett, mint aki kandikamerát gyanít, ugyanakkor a szíve mélyén máris örült, hogy el se kell mennie a kapitányságra, nem kell bemenni rakás sasszemmel figyelő zsaru közé, hisz itt van Mörrupson, maga jött ki, így, amit meg akar tudni, megtudhatja itt is. „Revíren belül.” Eszébe sem jutott abban a pillanatban, hogy Mörrupson felbukkanása nem feltétlenül jó jel, így aztán vonakodva bár, de kezet nyújtott ő is.

 

Olga Graener és a Beyon-mozaik - Darksite story 10.

Úgy vélték, hogy önmagam miatt vagyok ilyen. Én kreálok mindent, én fújok fel mindent. És én belefáradtam abba, hogy az ellenkezőjét magyarázzam.

Belefáradtam abba a gondolatba is, hogy talán igazuk van.

Nem akarok ezzel foglalkozni, és nem akarom, hogy bárki más ezzel foglalkozzon. Törődjön mindenki a maga dolgával. Én csak annyit szeretnék, hogy senki se ítéljen meg. Beszélni bárkivel? Még csak az kéne!

 

Beyon és az arcnélküli nő

Leonardo-Da-Vinci-455Beyont rákötözték egy hat méter átmérőjű tömör tölgyfakorongra. Anyaszült meztelen. Szétvetett karral és lábbal. Pont úgy festett, mintha csak Leonardo da Vinci Vitruvius-tanulmányát látnánk. Beyon szabadulni akart volna, de mire magához tért, senki sem volt a közelben. Azt sem tudta, hol van, sötét vette körbe, csak a korongra vetült fentről éles fény.
– Hé! – nyöszörögte Beyon. – Van itt valaki?
Hideg volt, a levegőből pedig tökéletesen hiányzott minden illat. Ennyire steril és élettelen levegőt azelőtt sosem érzett. Fáznia kellett volna, de nem fázott. Éreznie kellett volna a köteleket, de nem érezte, bár látta, hogy a húsába vágnak. Itt-ott vér petyeg, néhol lila már a keze-lába, szederjes a bőre. Nem érzett forróságot sem, mégis veríték marta mindenütt.

 

Lane & Mörri - Darksite stroy 8. fejezet

– Dömpi! Az a baj sem esik meg, ugye, hogy egyszercsak nem leszünk együtt?

Mörrupson ledermedt.
– Nézz rám, Kicsim!
Lane felült, és engedelmesen, egészen közelről Mörrupson arcába nézett.
– Látsz a szememben valamit, ami azt mondaná: nem leszünk együtt mindig?
– Nem tudom – felelte Lane.
– Nézd meg jobban!
Lane olyan közel hajolt Mörrupson arcához, hogy az orruk összeért, majd elmosolyodott.
– Na? – kérdezte Mörrupson.
– Együtt leszünk mindig – mondta Lane.

 

LONDRÍNA ÉS A TABLÓ - DARKSITE STORY 7. FEJEZET

Soha szóba nem került, helyes-e, hogy a takarítónő az éjjeleket az iskolában tölti; helyes-e, hogy nem napközben takarít; helyes-e, hogy jóval több időt tölt ott, mint ami indokolt; de nem volt végül olyan ember, aki ne értette, de legalább ne sejtette volna, miért van Londrína szinte állandóan, éjnek évadján is a Kishegyi iskolában.

Hajszálra azon az estén, amikor Beyon a Magellán út sarkán, a gomolygó ködben összetalálkozott a „fekete nővel”, Londrína vödre mellé hatalmas dörrenéssel rettentő tárgy zuhant,

s Londrína úgy megijedt, hogy percekig fel sem fogta, mi szakadt le.

 

Nyomozás belsőleg - Darksite story 6. fejezet

Mégis megmondaná valaki, hová tűnt az a kurva?

A jobb érzésűek lesütötték a szemüket, hisz lekurvázni egy halott nőt még a kapitányságon, még Mörrupson csoportjában sem volt bevett szokás. Mörrupson helyettese, Mike Pompeo viszont halkan megjegyzete:
– Na, de Milán!
– Ne Milánozz itt nekem! Tűnt már el hullád? Valaha az életben? Nem? Akkor ne Milánozz, mert ettől agyfaszt kapok!
Ekkor Mike Pompeo is lesütötte a szemét, s csak annyit dünnyögött: „Ahogy gondolod. Kérlek.”
Milan Mörrupson megtörölte a homlokát:
– Térjünk vissza a lényegre! Azt már tudjuk, hogy nincs meg a nő. Csak a rohadt tepsi maradt utána.

 

Olga Graener és az élet - Darksite story 5. fejezet - 2020.05.12.

Beyon mindenekelőtt felmérte a házat. Túlzás volna azt állítani, hogy a rendőrök feldúlva hagyták ott, de jó pár dolog nem a megszokott helyére került vissza. Beyon tehát először is helyreállította a rendet. Mikor úgy érezte, hogy olyan a ház, mintha mi sem történt volna, egy bögre teával kiült a ház elé.
Rég nem látta a partot ennyire kihaltnak – utoljára akkor talán, amikor Olga Graenert életében először meglátta.

Olga mindig a parton jött, a város felől, gyalog. A tenger számára feleslegessé vált kacatokat gyűjtögetve.

 

Nagy mellény, kiskapu - Darksite story 4. fejezet

Beyon viszont csalódottságot érzett. Alapvetően korábban sem félt attól, hogy sittre vágják, így aztán azt a megkönnyebbülést sem érezte, amit bárki egy ilyen esetben, de ő – ahogy teltek a percek – egyre kíváncsibb lett, végül csalódott. A cellában töltött csöndes huszonnégy órában nem egyszerűen megbékélt a helyzetével, hanem tán még örült is, hogy valami köze van ahhoz a nőhöz, még ha egy halottról van szó, akkor is.

 

FUTÁR AZ ALVILÁGBÓL - Darksite story 3. fejezet

Ha van egy halott, s ha van hozzá egy élő ember, aki a halott mellett áll, ha ezt az embert leütik és beviszik, nyilván gyilkosság a vád, s nemigen marad egérút. Aki volt már hasonló helyzetben, jól tudja: kevés makacsabb dolog van a világon, mint egy hulla. Az sajnos olyan rekvizitum, mely bosszúért kiált – végsősoron erről szól az igazságszolgáltatás. Tíz lépésnél közelebb kerülni egy gyilkosság áldozatához, akkor is életveszélyes, ha ártatlanok vagyunk. A gyilkos szempontjából sok megoldás merülhet fel, de az a legbiztosabb, ha nincs halott.

 

DARKSITE STORY - AKI ÖL, AZ HALOTT (2. fejezet) - élesedik napnyugta után

Beyon maga se tudta, higgyen-e a szemének. Honnan tudhatta volna? – hisz jó ideje azt se tudta, lehet-e hinni bármiben. Beyonnak ugyanis volt egy kis amnéziája. Elvesztett képeket. Emlékképeket, és amikor azokat elvesztette, elvesztette a hitét is. Sötét büszkeséggel gondolt arra, hogy az ő amnéziája speciális, hisz bármikor, akár egy leckét, felmondta, hogy a kieső négy évben mi történt, másrészt viszont nem maradtak emlékképei semmiről.

 

2020.05.07. A DARKSITE STORY miért ezt a címet kapta? - "Ez talán az egyik legszebb szimbólum egy földlakó számára"

Pink Floyd Dark side of the Moon

Az új oldal neve, és a regény címe is azzal játszik, hogy erre az albumra utal, annak hangulatára, arra a mozzanatra – a Pink Floyd után szabadon – hogy egészen elképesztő és valószínűtlen módon a Hold mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk, és ha nem volnának szondáink és űrhajóink, sosem látnánk a túloldalát, az „árnyékos” oldalt, mely természetesen valójában nem árnyékos, csak abban az értelemben, hogy titok a számunkra. Ez az egyik legszebb szimbólum egy földlakó számára, ez az egyik legerősebb üzenet számunkra a kozmosz részéről.

 

TELJESZ TESZTELÉS - Karantén - és járványnovella

Josef K. egy gondolatra ébredt:
„Bill Muskerberg ezt is megoldotta”
– épp jókor, épp időben, ha tetszik, az utolsó pillanatban, még mielőtt tömegek süllyedtek volna végső apátiába. Bill Muskerberg felismerte, hogy bár hathatós segítséget jelentett az új operációs rendszer meg az új alkalmazások sokasága, mindez mégsem volt képes helyettesíteni a személyes találkozásokat.

 

2020.05.06. DARKSITE STORY - ELŐZETES: Résnyire az ajtó

A nyomtatott szöveg sok szempontból halott. Nem változik. Legfeljebb benned változhat idővel. De a Darksite story nem halott szöveg, mint inkább organizmus a neten. Él, s remélem élni fog. Remélem, fogva tart engem is, de nem annyira, hogy csak ővele kelljen lennem.

Mivel él, mivel a Darksite story nemcsak egy történet, hírt adhat magáról a szünetekben is. Amint most. Pár sorral, a pénteken induló regényből. És hangokkal. Ha ezt hallgatod, félig máris a történetben vagy. Abban a fényben, abban a félhomályban állsz, ahol Beyon.

 

NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA -TEVENTEJ

Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki? Kijártak a közeli, s ekkoriban már csöndes csatamezőkre, és férfiak zsebeit kutatták, lopkodták tárgyaikat, titkos leveleiket – vajon mit írtak, mit üzentek azoknak a nőknek, akik még tudták, milyen egy férfi!? Milyenek voltak azok a nők, akik még férfit birtokoltak? Kiszedték az átázott bélésekből a fényképeket, otthon borzongva olvasgatták a levelek finom célozgatásait, csereberélték a nadrágokat, pantallókat, pipákat, szipkákat; hazahordták a katonák koponyáit, szénnel bajuszt rajzoltak nekik, kukoricahajból szakállt és pajeszt ragasztottak, és az éjjeliszekrényen tartották; hazavitték erős combcsontjaikat, alaposan lemosták, kifőzték sziksóban és kifehérítették a napon, ha pedig nem látta senki, elalvás előtt, azokkal játszadoztak.

 

OLLÓ ÉS CELLA - Gyilkosság vagy baleset?

gyilkosság vagy baleset

De az élet már csak ilyen, nem a dánokkal babrál ki, hanem mindig a svédekkel. A svédek közül is csak a malmöiekkel, a malmöiek közül is csak az apró szalonok dolgozóival, mint amilyenek az Aphrodité-fodrászszalon alkalmazottai, s ott is egyedül azzal, aki legkevésbé szolgál rá, vagyis egyes-egyedül és kizárólag szegény Svennel.

BEKÖSZÖNTŐ - Miért jött létre ez az oldal? Mi lesz a Darksite?

Üdvözöllek az első, teljesen mobil-kompatibilis aloldalon! Ha nem is egészen más világ ez, mint amit a főoldalon megszokhattál, de nemcsak technikailag különbözik. Két éve már, hogy úgy döntöttem: lesz egy ilyen kicsit sötét oldal. Miért van erre szükség? Nemcsak azért, hogy mobiltelefonon is kényelmesen lehessen olvasni…

PROTONAUTÁK - KÉT PRÓFÉTA NEW YORKBAN - Kattints, hogy legördüljünk!

New Yorkban a legkevésbé sem tűnik fel, ha a nyílt utcán lelőnek vagy elrabolnak, de akadt egy ember, aki már életében – pár perccel az érkezése után – nehezen leírható feltűnést keltett. New Yorkba, vagy más hasonló nagyvárosokba, mint amilyen Los Angeles is, ezrével érkeznek emberek abban a reményben, hogy valamiként majd feltűnést keltenek; és ezrével csalódnak, amikor rájönnek: feltűnni, kitűnni épp ezekben a városokban a legnehezebb.

PROTONAUTÁK: Interjú Isaac Newton úrhölggyel

Mire a cél közelébe értem, vagyis egy hajszál választott el attól, hogy én legyek a világ legismertebb női fizikusa, addigra fizikusnak lenni minden korábbinál nagyobb dicsőséggel járt, ám nőnek lenni már inkább szégyen.

PROTONAUTÁK: Messiás a diliházban

John azonban tudta, hogy nem őrült. Olyannyira nem volt az, hogy azt is tudta: minden őrült normálisnak hiszi magát. Voltak tapasztalatai, hisz százával találkozott protonautákkal.

A CENTAURIWEB további rovatai

Legszebb emlékeim

“A múlt is patak. Sok hordalék, kevés arany, de azt a keveset érdemes kimosni.”

Történt egyszer...

Történeteket írni több mint remek. De vannak kész – ahogy mondani szokás: igaz – történetek is.

Esszék és publicisztikák

Megkockáztatom, ezúttal nem korszakváltásról van szó, mint inkább arról, hogy egy civilizáció ér véget most.

Erotikus írások

A test létezése a szexualitásban srófolódik fullra, s nehéz volna párhuzamba állítani, versenyeztetni vele bármi mást.

SZÍNNEL LÉLEKKEL

Egyszer egy képről jut eszünkbe történet, másszor egy történet vagy szövegrész hív elő bennünk képet.

KERT & VADON

Arra hozok példákat, hogyan lehet egy kertet az ember és a természet ideális együttélésének irányába vinni.

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, kérlek küldj itt egy üzenetet!

Or follow me on Dribbble, Facebook or Twitter

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üdvözöllek! Csak egy mail-cím szükséges, és értesülhetsz a legfontosabb posztokról! :-)