Védett kis rókalepke a legújabb lepkefajom! | videó

Védett kis rókalepke a legújabb lepkefajom!


KERT & VADON


Tavaly – az intenzív élőhelyátalakítással párhuzamosan – csúcsra járattam a birtok növény- és állatfajainak számbavételét. Emlékezetes volt az őszi esőzések után végzett gombafelmérés, melynek során több mint 150, zömében kalapos gombafaj került elő a birtokról. 2023 tavaszára el is készült egy részletes fajlista és végre kaptunk egy konkrét számot is a birtokon élő fajokról.

2023 márciusáig 659 faj jelenlétét mutattam ki mindössze 11 hektáron.

Részletesen ITT írtam erről a 2023-as vegetációs időszak kezdetén.

Természetesen a felmérés idén sem állt meg. Bár az infarktusom miatt kiesett egy időszak, és még mindig nem olyan intenzívek a munkálatok, mint tavaly, de jóval korábban kezdtem a felméréseket, gyakorlatilag a kora tavaszi felmelegedéssel egy időben.

Néhány érdekes újdonságról beszámoltam már, így például a fekete gólya, a rétisas felbukkanásáról vagy az ökörszem sikeres költéséről az Angolkertben, ahogy a mézelő zónák sikeréről is hoztam pár felvételt, ugyanakkor egyáltalán nem sikerült mindenről írnom, és mindent megmutatnom.

A fajok felmérése is zajlik, új fajok is előkerülnek természetesen, közöttük rendkívül látványos fajok is (például a szártalan kankalin | videó), ezeket igyekszem majd utólag is megmutatni, de most csak a legutóbbira szorítkoznék.2023 május 22-én a Kisrét és az Őskökényes közötti parkolóban rövid időre felbukkant egy új lepkefaj, a rendkívül szép kis rókalepke (Aglais urticae). Régóta vártam, hogy bizonyíthassam az előfordulását. A kis rókalepke eszmei értéke 50.000 forint.


Kis rókalepke (Aglais urticae) sütkérezik az Őskökényes és a Kisrét közötti parkoló betonján. | Fotó: Centauri

Sorsa erősen emlékeztet azon fajok sorsára, melyekből egyre több van az utóbbi két évtizedben. Azokra, akik váratlanul, szinte minden magyarázat nélkül ritkulnak meg.

Ilyen a madarak közül a kerti rozsdafarkú vagy a kerti poszáta, lepkék között pedig a kis rókalepke, mely körülbelül 2000-ig általánosan elterjedt és gyakori faj volt, majd állománya váratlanul összeomlott és hatalmas területekről teljesen eltűnt. Annak ellenére, hogy például tápnövényeit tekintve nem egy speciális igényű faj, hisz a mindenütt tömeges nagy csalánon nevelkednek a hernyói. Így akár nálam is rendszeres vagy akár tömeges is lehetne, hisz csalánosaim is szép mennyiségben vannak, ráadásul a birtok most már több mint negyed évszázada vegyszermentes.

Remélem is, hogy a kis rókalepkével nem utoljára találkoztam.

Egyes források szerint a magyarországi állomány kissé erősödött az utóbbi években, így a reményem nem feltétlenül oktalan. Azt is remélem, hogy a mézelő zónák és mézelő növényfajok arányának növelésével egyre több és több lepkét lát majd el nektárral a birtok és így szaporodásra is egyre jelentősebb állományok maradnak itt, ha megfelelő tápnövény is rendelkezésre áll – így akár a kis rókalepke is.    


Nem sok időt hagyott fotózásra és videózásra, de pár pillanatot sikerült felvenni a rövid napozásból. | Felvétel: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több KERT & VADON

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több blog

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Sikerrel járt a verebek védelme? | Fotók!

  Mivel fészkelőként a mezei veréb nincs jelen a birtokon – körülbelül 2015 óta – fontos célkitűzés volt, hogy 2024-ben végre visszahozzuk a fészkelő fajaink közé….Tovább

  1 hozzászólás

  1. Csodaszép! Napozik, vagy sókat nyalogat?

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük