Váratlan problémát okoznak a felhőkarcolók New York-ban

Manhattan

Váratlan problémát okoznak a felhőkarcolók New York-ban


Miközben látványosan az ég felé nyúlnak, szinte észrevétlenül a földbe is süppednek New York híres tornyai. Az ikonikus építmények, melyek között az Empire State Buildinget vagy a Chrysler Buildinget is találjuk, összesen nem kevesebb, mint 762 millió tonnát nyomnak, vagyis nagyjából annyit, mint 140 millió elefánt. Ennek pedig súlyos következményei vannak: New York évente átlagosan egy-két millimétert süllyed.

Nem túl jó hír ez a városnak, amely körül a tengerszint az elmúlt 73 évben körülbelül 22 centimétert emelkedett, és egyre gyakoribbá váló viharok, áradások fenyegetik.

Bár a felhőkarcolók többsége erős alapokra épült, kőzetekre vagy palákra, homokos vagy agyagos talajra is építkeztek a new york-iak. A tendenciát ráadásul tovább súlyosbítja, hogy a gleccserek visszahúzódása az utolsó jégkorszak végén természetes módon is süllyedést eredményez Amerika keleti partvidékének egy részén, és minden egyes új építkezés tovább nyomja a talajt.

Forrás: MTI, kép: Michael Discenza/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Egyesült Államok

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új kikötő épült a Balatonon

Az Ypsilon Yacht Club Kft. 2022-ben kezdte építeni Alsóörsön a cégről elnevezett, 300 férőhelyes kikötőt, amely a hagyományos balatoni vitorlásokon… Tovább

4 hozzászólás

  1. Nincs hely, már minden cm2 foglalt, de még akkor is építeni akarnak, főleg a Manhattan szigetén, így hát egyre keskenyebb és magasabb házakat építenek. 🙁

  2. Sohasem szerettem a felhőkarcolókat- tériszonyos vagyok. Mire jó az effajta építkezés? Elhódítani a környezetből minden talpalatnyi helyet. Mi a francért akarnak az emberek ilyen futurisztikus helyen élni? Mi az az érzés, ami mindent felül ír? Ehhez én kicsi és kevés vagyok, az biztos. Sohasem vonzott a nagyváros. Az nemlétezik, hogy a megélhetés miatt van. Mindazonáltal lenyűgöz a mérnöki munka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük