Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Darling folyó Menindee

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban


Az egyre hevesebb hőhullámok miatt több millió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban. A folyó felszínét, ameddig csak ellátni, haltetemek borítják, és motorcsónakkal is csak alig lehet közlekedni a vízen.

A tragédia elsősorban heringeket érintett, de nagyobb testű halakat is találtak, köztük tőkehalakat, sügéreket, pontyokat is.

A tömeges halpusztulás hátterében a térségben pusztító hőhullám áll: a szélsőséges, akár 42 fokos hőségben a folyó vize felmelegszik, a meleg víz pedig kevesebb oxigént tartalmaz.

A halaknak viszont magasabb hőmérsékletnél több oxigénre van szükségük, így a hőség következtében megfulladnak.A helyiek szerint ez az eddigi legsúlyosabb halpusztulás, amely eddig Menindee falut érte, pedig három éve is volt már tömeges halpusztulás a Darlingon. Ráadásul még több hal pusztulásával számolnak: a felszínen úszó tetemek ugyanis további oxigént vesznek el a vízből.

A helyzet önmagában is elég lesújtóan érinti a helyieket, ám a 42 fokos melegben a bomló haltetemek bűze tovább tetézi a dolgot, arról nem is beszélve, hogy az ott élők a folyó vizét használják mosáshoz és tisztálkodáshoz is, így most ezeket az alapvető dolgokat sem tudják megoldani.

Az éghajlatváltozás miatt az ausztráliai hőhullámok gyakrabban jelentkeznek, tovább tartanak és jóval intenzívebbek, mint korábban. Az iparosodás óta a Föld hőmérséklete már 1,1 Celsius-fokkal emelkedett.

A Murray-Darling folyórendszer és ökoszisztémája már évek óta veszélyben van a gyakori aszály és a folyóvíz megnövekedett emberi – ipari és magánjellegű – felhasználása miatt. 2012-ben egy többmilliárd ausztrál dolláros csomaggal igyekeztek megvédeni a folyót a kiszáradástól, Új-Dél-Wales ipari hatósága pedig együttműködik majd a szövetségi hatóságokkal, hogy megoldást találjanak a szomorú helyzetre.

Forrás: MTI, kép: Flickr/Wikimédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több hal

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Újra szavazhatunk az Év halára

  A Magyar Haltani Társaság kezdeményezése a magyarországi őshonos halakat szeretné ismertebbé tenni és népszerűsíteni, idén pedig már a tizenötödik alkalommal lehet szavazni az év halára…Tovább

  még több éghajlat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük