• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2018.10.09. Vadfigyelő vadkamera – Új faj a felvételeken

vadkam paint v

Fotó: vadcam – itthon 🙂

cen_logo_circleA tegnapi felvételekről nem számoltam be, egyrészt mert tegnap nem volt „fogás”, másrészt – mentségemre mondom – megírtam egy alapos beszámolót az újonnan felfedezett emlősfajomról (ITT). Tegnap elég későn, délután ötkor mentem ki a kamerákhoz, ahol is legnagyobb meglepetésemre felvertem egy szarvast, ám pechemre a kamerák mögött szaladt el. Ezek után különösen csalódott voltam az sd-kártyák üressége miatt. A szarvas vélelmezhetően már az kora esti mozgásban jött ki a kamerákhoz. Tanulság: nagyjából a délelőtt 10 és délután 3 közötti időszakban szabad csak lemenni. Ma így is tettem. 14 óra tájt baktattam le, de így is megugrasztottam egy szarvast a 4. kameraállástól alig 4-5 méterre. A kamera előtti aranyvesszősben feküdt, onnan csörtetett el a patak irányába, majd átkelt rajta, és a túloldalon az égerláperdőben dél felé elügetett. Ezek után kissé félve töltöttem le a kártyákat – nehogy ismét úgy járjak, mint tegnap; hogy a szarvas ott van a kameránál, felvétel azonban semmi.

Annál inkább örültem, amikor láttam, több felvétel is született tegnap éjjel, sőt egy nappali is.

kamtérkép új1A 4. kameraállás fényes nappal vett fel egy átszökellő szarvasborjút, és készített pár éjjeli felvételt is. Utóbbiak közül csak egy van, amin kivehető a “célszemély”, de csak egy szarvasszempár világít a szemközti bozótban. Az 5. kameraállás azonban – ezt fotózásra állítottam – elég jó képet lőtt egy fiatal bikáról, aki a kutyorból, a terület északi végéből tart dél felé, a nyílt mezőre. Ellenőriztem a 3. kameraállás etetését is: a helyzet változatlan, érintetlenül hevernek a tojások.

 
vadkam 10.09. 1

Gyönyörűséges, szépen pettyezett szarvasborjú a 4. kameraálláson 🙂

vadkam 10.09. 2

Ha akar, szép nagyot ugrik!

vadkam 10.09.

Fiatal gímbika az 5. álláson este – talán második éves lehet, bár a vadakat illetően kicsit kiestem a gyakorlatból, fel kell frissítenem a szarvasok korhatározását is. 🙂

Videót most még nem készítek. Várok pár napot, ha kevésbé halad a project, akkor pár hetet, míg kellő mennyiségű felvétel össze nem gyűlik. Addig a videókból kivágott képeket és beszámolókat hozok csak.
Örömmel írom mindezt és reménykedve. Nagy kaland és várakozás mostantól minden egyes este. 🙂

http://https://centauriweb.hu/archiv/fb-rovat/allatvilag/lathatatlan-ragadozo-vadmacska/

http://https://centauriweb.hu/archiv/fb-rovat/allatvilag/az-osz-unnepe-szarvasboges/

  

4 Comments:

  1. Ibolya Nagy

    Szépségesek🦌🐾🐾

  2. Szabó Edit

    Csinálsz valamilyen listát a kamerák látókörébe került állatokról, Cen’? Kíváncsi lennék, hányféle állat lenne rajta a végén.
    Vajon télen többen jönnek majd? Az nem zavarja őket, hogy te mostanában többet mozogsz olyan helyeken is, ahol eddig nem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük