• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2018.10.06. Új koncepció – és új emlősfaj nálam – kamera nélkül!

vadcam címÍcen_logo_circlerom mindezt 10.07.-én a tegnapi napról. Miután az első 24 órás vadkamerás megfigyelés nem sok eredményt hozott, konkrétan semmit (ITT) (innen is köszönöm a bíztatásotokat 🙂 ), alaposan átgondoltam a dolgokat. Először arra gondoltam: türelemjáték ez, nem kell tenni semmit, csak várni. Ugyanakkor kicsit aggódtam is, hogy talán a kamerák beállításával nincs rendben minden, így aztán első körben beszedtem a kamerákat és tesztfelvételeket készítettem az udvarban – ez idő alatt jutott idő további töprengésre is.

Végül megszületett a döntés, hogy passzív várakozás helyett, a teljes átrendezés, újragondolás és a tettek mezejére lépek.

Először is: az első éjjel – a siker biztos reményében, hisz a legforgalmasabbnak ítélt helyet választottam – ugyanoda raktam mindkét kamerát. Az volt a koncepció, hogy az egyikkel videót, a másikkal fotókat készítek (ehhez képest nem volt semmi 🙁 ). Az első változtatás tehát az volt, hogy két különböző helyre rakom a kamerákat. Az egyiket hagyom a 3. kamerálláson, ahol azonban szintén koncepciót váltok.

Nem arra várok, hogy felvegye a nyalósóra érkező szarvasokat, inkább beetetek, elsősorban kisragadozóknak és madaraknak, rókának, nyestnek, borznak, és elsősorban hollóknak.


 

nyalósó

A tavalyi nyalósó helyét jókora gödör jelzi. A só az esőtől és harmattól a talajt is megsózza, ezért, miután a só maga elfogyott, a vadak még sokáig “ízlelgetik” ott a földet. Ettől a gödör. 🙂 (Fotó: Centauri – 2018.10.06.)

A hollóról (Corvus corax) írok még bővebben is, mert megér három misét is, most csak annyit, hogy itt ötvenszer látok hollót, míg egyszer bármi más varjúfélét (dolmányos vagy vetési varjút). Különösen a bőgés környékén vannak sokan, mert a vadászok által hátrahagyott zsigerekre mennek. Az abszolút rekordot 2016 szeptemberében állították be, amikor is területen belül elejtett bika maradványain 74 (!) holló gyűlt egybe. (Tudnotok kell – összevetésként – hogy gyerekkoromban a teljes hazai hollóállomány 5-10 pár között mozgott!)
Annak reményében, hogy a keselyűként keringő hollók hamar felfedezik, a 3. állásra tojásokat és (elsősorban a színe miatt) almát vittem, meg árpát (ez volt itthon), hátha odaszédülnek a fácánok is. A hollók etetése szintén régi vágyam, s most végre megtettem az első kísérletet erre is. A kamerát újra beüzemelve gondoltam is rá: egy hollós felvételnek legalább annyira örülnék, mint egy szarvasosnak – ha nem jobban. 5-10 hollót minden nap látok – van, hogy méterekről az udvarban, de még így is meglepett, amikor a kis tatyómmal (benne a tojások, árpa és alma) elindultam a völgybe,

s a birtokhatártól északra körülbelül 50 holló keringett fel.


 

hollók

A mutatós csapat egy kis része – nem poszter ez sem, de nagyon hollók 🙂 (Fotó: Centauri – 2018.10.07.)

Később beúsztak a birtok fölé, hamar kipakoltam, lőttem pár képet a helyről, és már iszkoltam is, hátha rögtön rávetik magukat a tojásokra. Ezt a rekord közeli hollócsapatot igen jó előjelnek vettem.

 
nyalósó 1

Ez pedig az idei nyalósó. Jól látszik, hogy a vadak nyelve szinte szabályos mélyedéseket vájt belé. Tehát jár is a vad – nem is adom fel ezt a kamerállást végleg 🙂 (Fotó: Centauri)

nyalósó 3

Ilyen az etetésem – hollónak, rókának, borznak, nyestnek, fácánnak. Meglátjuk beindul-e valamikor a közeljövőben 🙂 Remélem. (Fotó: Centauri)

Az új koncepció másik, igen lényeges része volt, hogy még alaposabban gondolom át, merre jár nálam a vad, és új felderítő utat teszek. Mivel nem sokkal később a hollócsapat sajnos odébbállt, mentem is egy gyors kört. Volt egy olyan érzésem, hogy a vadak nagy része ott kel át az északi patakon, ahová két éve egy kis hidat építettem. Gondoltam, ellenőrzöm, mennyi a nyom, mennyire van kitaposva. És itt ért a nap második meglepetése. Egy keskeny nyiladék van ott az idén – nem olyan széles, mint amilyent a 2 éve készült műhold kép mutat – augusztusban tapostam ki, hogy elérhessem a patakot. Ezt a nyiladékot két oldalról magas növényzet kíséri, kétharmadrészt kanadai aranyvessző, egyharmad részt nád – a túloldalon a környék legvadregényesebb része, az égerláperdő. Többször is írtam már róla, ott fekszik két kedvenc fám, „Philemon és Baucis”, egyszer pedig már arról is szó esett, hogyha tudni akarja valaki, milyen volt ez a völgy a történelem előtti időkben, akkor ezt az erdőrészletet kell megnézni.

Amint ebben a nyiladékban settenkedtem, összeakadtam egy olyan állattal, amellyel 20 év alatt egyszer sem. S nem is gondoltam volna, hogy él itt. Ez annyira érdekes, hogy külön posztban írok róla (elnézést a késleltetés miatt 🙂 )


 

nyalósó 4

Dél-észak irányú kaszált széles nyiladék, középen a vadak ösvényt tapostak bele. A képen a kamera északra, vagyis a “kutyor” felé néz. Az új (4.) kameraállást ott van, ahol a nyiladék az égeresbe ér (Fotó: Centauri)

Végül úgy láttam, hogy a kis híd felé nincs az átlagosnál jelentősebb forgalom, ezért megnéztem még a terület északi végét. Ahogy a képen is jól láthatjátok, az általam kikaszált, széles nyiladék közepén egy kisebb, jól kitaposott ösvény vezet, ám azt nem én, hanem a vadak járták ki, s egyenesen az északi végbe, ahogy én szoktam mondani, a kutyorba vezet. Kétség kívül ez a legnyugalmasabb, legeldugodtabb zúg a területen, itt fakadnak a források, itt van az egyetlen dagonya is, és itt hónapok óta rengetegen töltik az éjszakát. A nyári hőség idején – mivel a kutyor határán egy mély, mindig árnyékos horhos is van – legalább 20-30 szarvas hűsölt nappal. Annyian jártak oda augusztusban, hogy a horhos rendesen zöld, repkénnyel, salátaboglárkával, kapotnyakkal, borostyánnal benőtt alja tökéletesen kopár lett. Egy 50×100 méteres területen árva fűszál nem maradt, s mindenütt csak taposás és nyomok és nyomok. Ilyet nálam eddig nem is láttam még.
Így aztán a kutyor és a horhos felé vezető ösvény mellett választottam ki a 4. kameraállást – amely aztán mára eredményt is hozott!!
FOLYT. KÖV. 🙂

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/vadfigyelo-vadkamera/2018-10-06-vadfigyelo-vadkamera-kudarc-vagy-ufo/

http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/szajko-blues/

23 Comments:

  1. Úgy tudsz írni az erdődről, falom a sorokat, na és ott bolyongok én is. 🙂

  2. Szabó Edit

    Te aztán fel tudod csigázni az ember érdeklődését! 😮 (Gondoltál már rá, hogy krimit írj?) Most töprenghetek, hogy vajon mi lehet az az új állat a birtokon. 🙂

    A gyengébbek kedvéért – mint pl. én 🙂 – kitennéd ezekhez a posztokhoz is a térképet, Cen’? Könnyebb volna követni, amiről mesélsz.

    • Persze, kiteszem, de egy újat szeretnék, jobb felbontásban – de azért gyorsan a poszt alá illesztem a régit 🙂 Addig pedig lehet találgatni, melyik titokzatos emlősről lehet szó…

    • s még annyi – de hisz ez egy krimi! Nekem is! Próbálom tetten érni a vadakat, de ez első nekifutás után úgy tűnik, nem is olyan könnyű. Ebben a sztoriban szinte semmi sem biztos, az viszont igen, hogy előbb-utóbb valami váratlan történik.

      • Szabó Edit

        🙂 🙂
        De gyilkos nem lesz, remélem! Bár ki tudja?
        Türelem és kitartás. Az viszont kell. 🙂

        • de, lesz gyilkos, szerintem több is – csak nem tudni, ki lesz az első. Akivel találkoztam, a NAGY TITOKZATOS, ő sem éppen szelíd 🙂

          • Szabó Edit

            😮😮 🙂
            A NAGY TITOKZATOS EMLŐS kilétére ma már nem derül fény, azt hiszem, így aztán van miért várni a holnapot. 🙂 Ugye?

      • marsovszki viktória

        Tessék csak csigázni a népet, Cen! 🙂 De már ne nagyon sokáig! 🙂

  3. Lenyűgöző minden részlet, ahogy elmeséled, illusztrálod…alig várom én is a folytatást..A hollók személyes kedvenceim, külön örömmel veszem, hogy olvashatok tőled rőluk 🙂🙂

  4. Ibolya Nagy

    Úgy tűnik, hogy erősen várakozó állásponton vagyunk, kedves Cen, kérlek, ne csigázz, ha lehet!🤔🤔🤔 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük