• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.11.16. Újabb történelmi jelentőségű űrmisszió – de tényleg!

Forrás: SpaceX

Újabb történelmi jelentőségű űrmisszió – de tényleg!

2020.11.16. Tegnap éjjel itt, a honlap nyitóoldalán is nyomon követhettétek a SpaceX újabb rakétájának fellövését, immár négy űrhajóssal. Történelminek mondani minden Musk-féle küldetést túlzásnak tűnhet, de a helyzet az, hogy amennyiben kellőképp nagy léptéket választunk a világ megértéséhez és a jövőnk felméréséhez, koránt sem tűnik túlzónak feszült figyelemmel kísérni a SpaceX, sőt a megosztó Elon Musk minden moccanását. A legutóbbi hetekben kicsit több időt szántam erre a figurára, és ez csak megerősített abban a meggyőződésemben, hogy amit Elon Musk visz, valóban történelmi jelentőségű. Erről hamarosan hosszú cikkel jövök.

Az biztos, hogy a klímaválság, a világjárvány, az ideológiai harcok kíméletlen felerősödése szerte a világban, mind-mind azt jelzik: nem igazán tudunk mit kezdeni azzal a helyzettel, ami mi magunk hoztunk létre.

Az összeesküvéselméletek hihetetlen terjedése, a pandémiához való alkalmazkodás nehézségei, a járványszkepticizmus, egytől egyig azt vetítik előre, hogy attraktív problémamegoldás helyett megragadunk a tagadás állapotában; paradigmaváltás helyett inkább megmakacsoljuk magunkat. Pótcselekvések sokaságát produkáljuk csak.

Ebben a közegben, ha nem is az egyetlen, de mindenképp kimagasló, amiben Elon Musk utazik. Ezért azoknak, akiket valóban érdekel a jövő – a valódi jövő – érdemes számos pillanatnyilag fontosnak ható hírt és vitát mellőzni (így jelentősen csökkenthetjük frusztráltságunkat is) és több energiát fordítani egy nagyobb lépték megértésére, ebben pedig jelentős segítségünkre épp Elon Musk lehet. Annak ellenére is, hogy hamarosan erős kritikákat is megfogalmazok vele kapcsolatban.

A fellövés élő közvetítését tegnap éjjel az alábbi slideren követhettétek, bár ahogy az adatforgalomból érzékeltem, sokan inkább filmet néztek velünk (Éjféli gyors Liszabonba – a filmről hamarosan szintén írok).

Image is not available
2020.11.15. 22:17 A SpaceX Dragon-kapszulájának első útja 4 űrhajóssal / élő közvetítés /
Ma indul első "emberes" útjára a SpaceX Dragon nevű űrkapszulája, Crew-1 nevű küldetés során. Az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra visz három amerikai és egy japán űrhajóst. A küldetést a NASA űrhajósa, Mike Hopkins vezeti, a pilóta Victor Glover, a legénység tagjai Shannon Walker és Soichi Noguchi lesznek. Glover először repül az űrbe, a többiek jártak már földkörüli pályán. A kilövés tervezett időpontja magyar idő szerint 0 óra 27 perc. A misszió körülbelül hat hónapig tart.
Slider

A fellövést korábban a kedvezőtlen időjárás miatt halasztották, de tegnap éjjel minden összejött (további rövid összefoglalót olvashattok az Indexen ITT), így most négy űrhajós utazik a fejünk fölött valahol 400 km magasan.

A NASA továbbra is élő közvetítést ad az eseményekről, pillanatnyilag többnyire az irányító központot látni. Én meg azon leszek, hogy még mielőtt a négy űrhajós rendben csatlakozna a nemzetközi űrállomáshoz, elkészüljek a Musk-cikkel, s vele (és az autóival, rakétáival, napelemeivel…) kapcsoltban mindent rendbe tegyek. 😊 Nem lesz könnyű, de megpróbálom.

Addig is legjobbakat!

Kérlek, oszd meg ezt a cikket másokkal is! Előre is köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    2020.11.15. Éjféli gyors Lisszabonba – filmajánló

    A jövő elkezdődött – Lélegzetelállító képek a CERN-ről

    Mi a koronavírus? Kegyelemdöfés vagy gyorssegély? (1.)

    Miért nem igaz, hogy felesleges a lexikális tudás? (1.)

    Az űrbe sugározzák Stephen Hawking szavait

    3 Comments:

    1. Szabó Edit

      Régóta ígéred, hogy írsz majd Elon Muskról.
      Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan látod őt, mi a véleményed róla.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük