Érdekességek Dickensről – Házi holló és lezuhant vonat

Dickens (Forrás)

Dickensnek volt egy imádott madara, Grip, aki még a Barnaby Rudge című regényében is megjelenik szereplőként. 1841-ben egy levelében azt írta George Cattermole nevű barátjának, hogy azt akarta, hogy a könyv címszereplőjét “mindig kísérje egy szelíd holló


2019.10.13. Holsky Péter hívta fel a figyelmemet az alábbi összeállításra a Fidelio.hu oldalán, ahol 15 érdekességet foglalnak össze Dickensről. Ezúton is köszönöm a linket.  🙂 Ezek egy részéről én sem tudtam, rendkívül érdekes összeállítás! S ha eddig nem tudtuk volna, most megtudhatjuk: Dickens nem akármilyen figura volt. Belevaló csóka, ahogy ma mondanánk. Íróként lúdbőrös leszek, amikor arról olvasok, hogyan mentette ki kéziratát egy folyóba zuhant vonatról. Madárbarátként pedig öröm tölt el, látva, hogy Dickens is nagyra tartotta a madarakat!

Hollókat tartott, amiktől még haláluk után sem vált meg

Miután Grip elpusztult, Dickens kitömette és egy fa és üveg dobozban állította ki
Dickensnek volt egy imádott madara, Grip, aki még a Barnaby Rudge című regényében is megjelenik szereplőként. 1841-ben egy levelében azt írta George Cattermole nevű barátjának, hogy azt akarta, hogy a könyv címszereplőjét “mindig kísérje egy szelíd holló, amely sokkal okosabb, mint ő maga. Emiatt részletesen tanulmányoztam a madaramat és azt gondolom, hogy nagyon érdekes karaktert csináltam belőle.” Miután a madár még ebben az évben elpusztult ólomfesték mérgezésben, Dickens szerzett egy másik hollót, akit szintén Gripnek keresztelt, és aki egyben Edgar Allan Poe A holló című művét is ihlette. Amikor a második Grip is elpusztult, Dickens kitömette és egy fa és üveg dobozban állította ki, ami ma a Free Library of Philadelphia gyűjteményének része.


Dickens hollója (Forrás)

 A többit olvassátok el ITT! Érdemes.

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Antoine de Saint-Exupéry

Kurt Vonnegut egy igazán jó csóka

Mi a hygge? – Valóban a boldogság receptje?

Madarakról mindenkinek

Könyvkritikák – könyvajánlók

KÖNYV

 

3 Comments:

  1. És Te? Neked melyik a legkedvesebb madarad? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük