• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.08.06. Elvesztette stabilitását a Golf-áramlat

2020. januárjában épp a Golf-áramlat miatt utaztam a francia partokhoz (Maubuisson)


Sajnos úgy tűnik, nem írtam hülyeséget 2018-ben ITT,  mikor azt “jósoltam”, hogy a klímaváltozás hatására összeomolhat a Golf-áramlat, de ne gondolja senki, hogy ehhez varázsgömbre van szükség. Logikus és várható volt. Íme, itt a legfrissebb hír arról, hogyan állunk most a Golf-áramlat ügyében.

Európa kiszárad és kihűl?

 


Tudomány-klímaváltozás-Nagy-Britannia-Németország
Elveszítette stabilitását az atlanti-óceáni áramlatrendszer
    Potsdam, 2021. augusztus 6., péntek (MTI/Reuters/dpa)

Elveszítette stabilitását az atlanti-óceáni áramlatrendszer, összeomlásának korai jelei mutatkoznak egy új kutatás szerint. Ha ez megtörténik, annak világszerte pusztító következményei lehetnek, de elsősorban az európai klímára lehet súlyos hatással.

 

    Az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek – köztük Európa – klímája viszonylag enyhe legyen.
    A Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) tudósa, Niklas Boers a Nature Climate Change című tudományos lapban mutatta be tanulmányát, amely szerint az AMOC soha nem volt ennyire gyenge az elmúlt ezer évben, mint most. Azt nem lehetett tudni, hogy ennek hátterében a keringésben bekövetkezett változás, vagy valóban a dinamikai stabilitás elvesztése áll. A különbség döntő jelentőségű – mondta Boers.
    A stabilitás csökkenése azt jelenti, hogy az atlanti-óceáni áramlat kritikus ponthoz közelít, amelyen túlhaladva valószínűleg visszafordíthatatlanul legyengülhet, majd összeomolhat.
    Boers ennek felderítésére az Atlanti-óceán felszínén a hőmérséklet és sótartalom mintázatát vizsgálta. Elemzése szerint az áramlatnak az elmúlt évszázadban tapasztalható gyengülése valószínűleg a stabilitás elvesztésével van összefüggésben.
    Az AMOC-ra az Atlanti-óceán melegedése közvetlen hatással van, de emellett más tényezők is befolyásolják, például a növekvő mennyiségű édesvíz, amely az olvadó jégtömegekkel, a növekvő csapadékkal és a folyók vizéből kerül az óceánba.
    A befolyásoló tényezőket tovább kell vizsgálni, de az már most biztos, hogy összefüggésben vannak az ember okozta klímaváltozással.
    Azt, hogy pontosan mikor fog kritikus mértékben legyengülni az áramlási rendszer, nagyon nehéz megjósolni. “Mindenekelőtt attól függ, mennyi szén-dioxid szabadul fel és ezáltal mennyire emelkedik meg a hőmérséklet” – véli Boers. Bizonytalanság van azzal kapcsolatban is, hogy mennyire fog felmelegedni az Északi-sarkvidék és milyen erőteljesen növekszik az édesvíz beáramlásának mértéke az Atlanti-óceánba – tette hozzá.
    A szakértő kiemelte: a kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a vártnál korábban és jóval nagyobb mértékben fogjuk észlelni a stabilitás elveszítésének egyértelmű jeleit.
    “Ez azt jelenti, hogy az AMOC egy kritikus határérték felé tart, és minden kibocsátott egy gramm szén-dioxid növeli a valószínűségét annak, hogy eléri ezt a kritikus értéket” – hangsúlyozta. Amikor átlépi ezt a pontot, az AMOC néhány évtizeden belül leállhat.
    Ez pedig drámai következményekkel járhat: komolyan összezavarhatja a nagy esőzéseket, amelyektől Indiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában emberek milliárdjainak tápláléka függ . Európa heves viharokat élhet meg, lecsökkenhet a kontinens hőmérséklete, miközben az Amazonas esőerdei mellett a déli-sarkvidéki jégtakarót is komoly veszély fenyegetné.
    Más klímamodellek szerint az AMOC a következő évszázadban folyamatosan gyengülni fog, de valószerűtlen, hogy 2100 előtt összeomlik.

tudomány és irodalom föld bioszféra earth

Free Photo

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

     

    3 Comments:

    1. Marsovszki Viktória

      Ó, jaj!
      Az nem a Golf-áramalttal van összefüggésben, hanem az ózonlyukkal, gondolom, hogy A Nap gyógyító ereje is átalakulóban: pusztító erővé. Ez a városban, a panelben már evidenciával bírt ezen a nyáron. Ijesztő, és kétségbeejtő, ami itt történik. A tavaly még gyöynörűen pompázó érzékenyebb virágaim, ugyanolyan gondoskodás mellett, idén kipusztultak. Úgy éreztem, mintha a Nap korbáccsal ütött volna! Úgyhogy az erkélyemen lévő virág-kert idén temtőekrtté változott. De itt delen, már védőhálót kellett húzniuk virágoskertjük fölé a kertes házban lakókank is. Nem egy ilyet láttam.
      Mi lesz a következő nemzedékekkel?
      Mi fog történni Európával? Mi lesz a Földünkkel?
      Mi lesz az Emberrel?

    2. Ibolya Nagy

      Egyre többet írnak mostanában erről és mindig eszembe jut az a 2018-as posztod Cen’.
      Következményei beláthatatlanok és minden létezőt érint, az éghajlattól kezdve a földrajzi határokig – tengerszint emelkedés, lakott területek elöntése: Hollandia, Belgium,London, hogy csak néhányat említsek, pusztító aszály egyik részről, lehülés pl. Európában, no és a bioszféra, ez az, ami végképp beláthatatlan, katasztrofális!
      És mi történik? Semmi jó.

    3. Holsky Péter

      Nem is az az igazán félelmetes, hogy az előrejelzések igazolódnak – ehhez végülis >>csak<< érteni kell a tudományhoz -, hanem az, hogy egyre gyorsuló ütemben történik ez az igazolódás – azaz a helyzet romlása.
      Több fronton egyszerre; mert azt én is megerősíthetem, hogy a Nap UV sugárzásának érezhető fokozódása is valós tényező: akinek érzékenyebb bőre az ezredfordulón fél óra alatt égett le, annak most már 10–15 perc is elég ehhez.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük