Annyi talajvizet szivattyúzunk, hogy megbillen a Föld

föld

A talajvíz és a Föld | Annyi talajvizet szivattyúzunk, hogy megbillen a Föld


A kutatók néhány éve jöttek rá, hogy a Föld forgástengelye a ’90-es évek óta egyre inkább keleti irányba dől. Azok a pontok, ahol a Föld képzeletbeli forgástengelye érinti a felszínt, a földrajzi pólusok, ezek helye pedig nem állandó, hanem a Föld felszínén található tömeg mozgásától, ezen belül is a víz eloszlásától függ.

Az utóbbi évtizedekben a gleccserolvadás és az ebből eredő tengerszint-emelkedés radikális hatással volt a tengely és a pólusok elhelyezkedésére.

Ugyanakkor, mint most egy kutatásból kiderült, az emberi vízgazdálkodás, a víztározók feltöltése és a talajvíz elszivattyúzása is nagyban befolyásolja ezt a folyamatot.A Texasi Egyetem kutatói Clark Wilson vezetésével azt vizsgálták, hogy hogyan hatott a földrajzi pólusok elhelyezkedésére a talajvíz kikiszivattyúzása 1993 és 2010 között. Eszerint pedig az említett időszakban kipumpált, összesen mintegy 2100 gigatonnát (nagyjából kétbillió tonnát) kitevő talajvíz elmozdítása, vagyis főleg elöntözése (amely Északnyugat-Indiában és Észak-Amerika nyugati részén öltötte a legnagyobb mértéket) évente 4,36 centiméterrel tolta kelet felé az északi pólust, nagyjából az oroszországi Novaja Zemlja szigetcsoport irányába.

Vagyis az említett időszakban az északi pólus majdnem 75 centiméterrel került odébb csak az öntözés miatt.

Ennek megfelelően pedig a déli pólus nyugati irányba vándorolt. Ez a változás önmagában nem befolyásolja a nappalok hosszát vagy az évszakoknak a változását, ugyanakkor nem árt pontosan ismerni a pólusok helyét ahhoz, hogy jól működjenek a GPS-térképek.

A 21. században különösen felgyorsult a talajvíz kiszivattyúzása az éghajlatváltozás okozta aszályos körülmények, valamint amiatt, hogy több növény termelnek a szárazabb helyeken is.

Forrás: New Scientist, Nature, kép: Chuttersnap/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Föld

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Túl rövid egy nap? A Hold megoldja

Amikor 1969-ben az Apollo-11 program űrhajósai leszálltak a Holdra, apró tükrökből álló, úgynevezett retroreflektorokat helyeztek el az égitesten…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük