Visszavonulás a siker reményében – Miért színesednek a fák?

vidlev 19

Fotó: Centauri

cen_logo_circle
2018.10.14. Sokan rajongunk az őszi fákért, de akár tanulhatnánk is tőlük. Talán épp a fák tudják a legjobban, hogyan lehet egy vesztes helyzet egy későbbi siker alapja. Sokan tudják, hogy mi minden okozza az őszi színkavalkádot. Azt viszont kevesen, hogy a fák nem passzív elszenvedői az ősznek, épp ellenkezőleg: tervszerű visszavonulást hajtanak végre. A növényvilág nem ismeri a pazarlást.

Gondoltatok már arra, hogy mekkora luxus a hatalmas tömegű lombokat az enyészetre bízni?

falling-leaves-gif-20Ez idősebb fák esetén több tonnányi „komposzt”. Rendben, imígyen évről-évre hatalmas szervestrágyázás zajlik, örülhet gomba, moha, rovar, madár, de ne higgyétek, hogy a fák pazarlók vagy adakozók. A színesedés egyik oka épp az, hogy a fa menti a menthetőt. A levelek se egyszerűen elfonnyadnak, a fa “tudatosan” hagyja magára őket. Visszavon a leveleiből minden tápanyagot, amit csak lehet visszaszállít a gyökerekbe, s ott spájzolja. Pont úgy tesz, mint a mókus, a hörcsög vagy csuszka. Megállás nélkül dolgozik a raktár feltöltésén, de míg az állatok ezt oduk, üregek felhasználásával teszi, addig a fa a testén belül, átcsoportosítással. Ezeket a fotókat makróval lőttem őszi falevelekről. Jól látszik, amint a fa először a peremkerületeket evakuálja. Legtovább a főerek (főutak) mentén marad fenn az élet, de már nem sok kell ahhoz, hogy azokat is lezárja.

Okos fa. Ügyes fa. Így kell ezt csinálni. Nem kell belehalni a télbe, nem kell veszni hagyni mindent.

Tanulságos ez nagyon. Van az a helyzet – sőt ismétlődő helyzet is –, amikor visszavonulásra kényszerülhetünk; ha egyszer előáll ez a helyzet, tegyünk úgy, mint a fák; tervszerűség, és semmi pánik 🙂 Tartalékoljuk azokat a forrásokat, melyek az újrázásnál kapóra jöhetnek.

A tervszerű visszavonulás lényege épp ez: számol már az újrakezdés lehetőségével és feltételeivel is.

Ráadásul a fák összevonják két probléma megoldását. Ugyanebben az időszakban a rovarok is tervszerű visszavonulást hajtanak végre, lehetőleg a gazdanövényekre. Ezt a fa nyilván “nem akarja”. Amint leáll a zöld színt adó klorofill termelése, többek között annak bomlástermékei sárgára vagy vörösre festik a lombokat. És itt jön a nagy trükk, főként az észak-amerikai fák részéről: a vörös színt a fákat károsító rovarok jelentős része nem látja! – vagyis a fa, mielőtt ellepnék a rovarok, szinte “láthatatlanná” válik. A színeződést segíti a lombból visszavont temérdek cukor hiánya is.
Arról nem is szólva, hogy a gyökérzetben tárolt cukor lesz a tavaszi megújulás alapja; ezt a cukrot fogja majd kikeletkor felnyomja az ágakba. Ennek köszönhetjük a juharszirupot is, amely az egyik legjobb természetes édesítő.

A fák módszere pedig az egyik leghasznosabb életvezetési stratégia, mely biztosíthatja, hogy az élet édes legyen – újra és újra.


Kérlek oszd meg ezt az írást másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

Email cím*


P.S.  2020.10.01. Tavaly az alábbi bonyolult megjegyzéssel adtam közre ezt az írást: “

2019.09.01. Míg lassan – remélhetően okosan -, mint a fák, rákészülök a zsírúj posztokra, cikkekre, hadd kívánjak nektek – és egy kicsit magamnak is – szép őszt ezzel a tavalyi, újratöltött poszttal. Olyan újraolvasni, mintha elhúzott volna mellettem egy évtized; s olyan is, mintha múltbéli egóm üzent volna a jövőbe, s adott volna tanácsot nekem. És olyan is, mintha fa lettem volna az utóbbi félévben, az idei tavasz és nyár pedig az őszöm és telem; de ha így van, akkor – ha fa maradok továbbra is – ez az ősz lesz a tavaszom. Így egyszerre kívánhatok szép őszt és szép tavaszt mindenkinek. Ritka alkalom. Ki nem hagyhatom 🙂

Fotó: Centauri

Fotó: Centauri

Fotó: Centauri

Fotó: Centauri

Illúzió és vadon

Kit rejt ez a titokzatos ház?

31 Comments:

 1. Szeretem nagyon ezt az írást 🙂 jól esett újra végigvenni a gondolatait, köszönöm 🙂

 2. Ibolya Nagy

  Bölcs, okos fák és azok a meseszép fotók! Köszönöm, hogy újra elénk tetted Cen’.🙂🍂🍃🍁

 3. marsovszki viktória

  Biztos eljutott már hozzád ‘A kák titkos élete’ megjelenése. 🙂 Peter Wohlleben
  Mit gondolsz, érdemes elolvasni?

 4. marsovszki viktória

  Gyyönyörűek a fotóid 🙂 “Édes” az írásod. 🙂

 5. Antal Anikó

  Szivmelengető (nem találom a hosszú i-t ezen az idegen billentyűzeten) szinkavalkád az ősz – imádom!!! – legalább annyira, mint a tavaszt.
  Nagyon tetszik a kis film is – olyat is láttat, ami egyébként elkerülheti a figyelmünk…

 6. Kedves Cen!

  Köszönjük szépen! 🙂

  Miután kora ősz van, akkor beszélhetünk kora tavaszról? És ha fa lennél a kora tavaszban, lehet kérni, hogy mandulafa legyél? Mert én akkor nagyon várom a kivirágzást! A legkoraibb virágokkal, a szép, tiszta, letisztult fehér és rózsaszín pasztel színnel borítsd be a tájat! A hegyeket, a völgyeket! (Eszembe jutott az a csodás látvány, amiben részem volt nap, mint nap a Balaton-felvidéki hegyekben, ahogy fehér-rózsaszín ruhát öltött a még téli hidegben a természet.) Borítsd be mind! Had szülessen újra minden! A lelkünkkel együtt…

  Szeretettel kívánok sok erőt, időt, örömöt, egészséget a munkádhoz! 🙂

 7. Szabó Edit

  “tegyünk úgy, mint a fák; tervszerűség, és semmi pánik ”
  Ez tetszik nekem! 🙂
  Akkor hát e szerint…

 8. Marsovszki Viktória

  Újjászületés az őszben, Cen’! Már bíztatnak a szarvasok is… Lehet, hogy hallottad is már őket? lehet… 🙂

 9. Ibolya Nagy

  Az a varázslatos ősz köszöntő videó, pontosan három éve…
  Előfordult már, hogy meghallottam a zenéjét és beugrottak az őszi képek 🌿🍂🍁🔥

 10. Rajta Cen’! Legyen tavaszod, hozz rügyet, virágot, zöldet, és adj pihenőhelyet sok madárnak! 🙂
  Madarak……. ma azon kaptam magam, hogy nem tudom hol isznak a seregélyek. Sosem jönnek az itatókra, a tavon se látom őket inni, pedig sok százan vannak. Költöttek is nálam idén, de egyszer se vettem észre, hogy innának. Persze a szőlő már ízlik neki. 😀

 11. Patai Mária Zsuzsanna

  Egyik legszebb (három évvel ezelőtti) posztod…Milyen megrendítő újraolvasni! Az meg külön “ráadás-élmény”, ahogy értelmezed akkori önmagad- most.

 12. Nagyné Ica

  Nagyon szép!
  “A fák módszere pedig az egyik leghasznosabb életvezetési stratégia, mely biztosíthatja, hogy az élet édes legyen – újra és újra.”

  Élj újra!!! 😉 🙂

 13. Marsovszki Viktória

  Nos, Cen, most afölötti örömömben, hogy újra itt vagy, itt hon vagy 🙂 küldök neked egy zsírúj, a gemenci Vadonban készült, képet. Az Ősz, a nagy piktor, itt már felhordta vásznára aranysárgáját. 🙂 Adom szeretettel. ♥ (Nem kívánkozik címlapra, tudom) 🙂

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/70093194_2599620160105011_5981800029168336896_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_oc=AQkiAx1ZYxTVYoIUxPK-RAfup7ht_-HEuuALwL_GZvCXdXe5z0ZM5l5_yUvrQ7731P0&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=3e5b4c9bed5a99e17b66a3e32764a095&oe=5DF38AE2

 14. Marsovszki Viktória

  És… szerintem ott hallottam az ifjú Bú elsó hangpróbáit, ami még távol állt a vezér bika tekintélyes bőgésétól, de már tisztán átúszott a kis Duna-ágon, ott volt ő is, és ezt álhatatosan tudtára adta a világnak. Számomra jóleső hang volt!
  Úgy várom már Bú történetét tőled, Cen’. 🙂 Már íródik, úgy érzem!

 15. Lívia dr. Zilahi

  Varázslat amit teszel kedves Cen- felnyitod a szemünk, a körülöttünk lévő szépségekre, s lám a visszavonulás, az átváltozás a fák hervadó szépsége mennyi kincset tárol az újjászületéshez:-)))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük