Visszatérő hattyúk, füstbe ment terv

Fotó: Centauri

18 éves korom körül úgy gondoltam: a hattyúknak szánom az életemet. Akkortájt jóval ritkábbak voltak. Kizárólag hattyúkról készítek képeket – gondoltam –, kizárólag róluk írok, követem őket mindenüvé. Senki sem lesz, aki nálam jobban tudná, mi fán terem a „hattyúság”. Velük kelek-fekszem, velük élek-halok. A hattyúkkal való foglalatosság bőven kitölthet egy életet – faltól falig.

Romantikus vízió volt, de ma is úgy gondolom:

A hattyúkra fordított élet nem lett volna hiábavaló. Ennyit bármely a Földön élő faj tanulmányozása megér.

A „nagy hattyúterv” füstbe ment, ám akárhányszor látom őket, újra éled az a vágy, hogy írjak róluk. Annál is inkább, mert nagy visszatérőről van szó. A 19. század végére kiirtották, és most ott úszkál, tollászkodik, pompázik minden jelentős vízen. Bárcsak így térne vissza minden kiirtott faj.

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára 🙂


Fotó: Centauri

Fotó: Centauri

Amivé a kékcsőrű réce tett 🙂

A legszebb lúdfaj, a vörösnyakú lúd hazája lettünk

Őrült túlkínálat az élet

Az öldöklő civilizáción túl

9 Comments:

 1. Még nem késő! 🙂 🙂

  • 🙂 🙂 🙂 🙂 annyit megtarthatnék ebből, hogy esetleg összerakok egy albumot 🙂 ez mindig visszatér, újra és újra, ahogy annak idején Jack London is visszatért, s nem hagyott nyugton – szóval, lehet ebből még valami.

 2. Ibolya Nagy

  A 19.szazad végére kiirtották, miért? Ez megdöbbentő 😟😪

  • A bütykös hattyú kipusztulásában is szerepet játszott a nagy vízszabályozás is (mint oly sok vízhez kötött faj esetében – lásd pl. daru, aki egykoron fészkelt nálunk), de a fő oka vadászat volt. Nagytermetű madár, kiadós falat 🙁 De jó, hogy ez szóba kerül. Sokat szidják a hattyút, s leginkább akkor hidalok le, amikor hivatalosságok, “szakértők”, ne adj isten nemzeti park emberei nyilatkoznak úgy, hogy a bütykös hattyú nem őshonos. Nagyon is az! Csak épp majd 100 évre eltűnt innen.

   • Ibolya Nagy

    Köszi. A klímaváltozás magával hozhatja nem őshonos fajok letelepedéset – előbb utóbb, nem lehet ilyen vaskalapos szemléletű ☹️

    • A klímaváltozás egészen biztosan hoz majd új fajokat – talán már hozott is. Akad pár délvidéki madárfaj, amely akár csak egy évtizede is rendkívül ritka volt, most pedig már szinte megszokott.

 3. Marsovszki Viktória

  Cen, most hattyú-rengeteg van Zaala torkolatban. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük