2021.06.24. Egy korty holdfény

Fotó: Centauri

Míg az alkony véraláfutásait nézed és félszegen pásztázod a szétlőtt horizont felhő sebkötözéseit, nem érted. Hülyén terülsz végig a frissen locsolt pázsiton, s úgy véled, hogy ez itt az élet, amire vágytál; a csendes, a nyugodt; a Nagy, ahol önmagadat senkinek és mindennek képzelheted; okosnak és szépnek vagy izgatóan csúfnak; finomnak és keménynek; bokornak és madárnak; fűszálegyenesnek és hajlékonynak; olyannak, aki halni, élni és írni is tud; vért köp és halálhörgést is zúg. Aki tudja, hogy mi végett ez az alkony; mi végett ez a tudás, amit magának tulajdonít, de amikor az est végre felmossa alvadt vérrel a sugárzó türkizzel telibevert eget, és vörös  kondenzcsíkkal az utolsó felhőkhöz kötözi a vonyító  alkonyt, végül pedig beletaszítja az egészet a vaksötétbe, akkor valami feldereng: nemtudásunk dohos romjai fölött; amikor menetrendszerűen megérkezik az állati sötét, csak akkor érted meg, hogy mekkora barom vagy, és mit sem tudsz arról, mi a fény és mi a sötét; mi a teremtés, és mi teremti a pusztítást; bár azt hitted, hogy megfejtetted már, semmit sem tudsz a nyirkos völgyek, remegő nádasok és gomolygó erdők rengetegéről.

Tudatlanság szárítja ki minden percedet.

Jó lenne egy kút, melyből a fáradt éji vándor egy korty holdfényt húzhatna magának. Akkor talán valamelyest kevésbé hihetnénk okosnak magunkat, ám valamelyest nyugodtabbak lennénk – legalább az éj ormain járva; legalább csöndes nyári éjeken, még ha másnap reggel kezdhetjük is elölről az egészet, tudatlanságunk kálváriáját megint, s főhetnénk megalázottságunk barna habjában egészen addig, míg újra fel nem kel elménk horizontján: az újabb éj.


Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  TÁMOGASD A CENWEBET!

  MIT TÁMOGATTOK?

  ➡ a honlap fennmaradását
  ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
  ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
  ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
  ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
  ➡ nemcsak az irodalmat
  ➡ hanem a természetet is
  Full screenExit full screen
  Slider


   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider


  Slider


  Slider

  6 Comments:

  1. Milyen szép:-)) Jó lenne egy kút, melyből a fáradt éji vándor egy korty holdfényt húzhatna magának.”- a tudás és az öröklét csodaitala.

  2. Holsky Péter

   Gyönyörű az írás. Borzalmas a helyzet. A helyzet borzalmán (igaz) az írás szépsége enyhít valamelyest. Az írás maga is hűsítheti a torkot kortynyi holdfényként – talán.

  3. Ibolya Nagy

   Amikor csodálatosan kifejező metaforák allegóriává állnak össze…
   Értenem kellene, de nem tudom, v. nem akarom….

  4. Marsovszki Viktória

  5. Köszönöm a hozzászólásokat! 🙂

  6. Szabó Edit

   Jó lenne egy kút a Hold alatt…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük